Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Aterizari/decolari pe portavionul “chinezesc”


Singurul portavion al Chinei, cumparat ca fier vechi de la Ucraina (bla 😉 ), a iesit pentru a treia oara in larg.

Informatiile oficiale, si nu ai cum sa contrazici astfel de declaratii decit daca ai ceva serios in tolba, zic ca portavionul (generatie cam veche, utilizata de Armata URSS inainte de 1990) a fost reactivat in scopuri experimentale si stiintifice.

Ceea ce e cert e ca a iesit prima data pe apa pe 10 august 2011 (timp de 4 zile) si la sfirsitul lui noiembrie (29 noiembrie, timp de 13 zile).

A fost lansat din nou in larg si, daca e adevarat ceea ce se sopteste, de data asta se vor face testele de aterizare/decolare a avioanelor. Ca de aia e PORTAVION.

O sa fie interesant de urmarit ce se va intimpla pentru ca, daca testul va fi reusit, as zice ca China (cu incontestabilul talent de a copia si “imbunatatii”) o sa aiba cel putin un portavion, fabricat de ei, in vreo 3 ani si probabil inca vreo 4-5 pina prin 2020.

Si cind o armata are portavioane e in cu totul alta liga decit putem noi sa o percepem.

Ca sa va dati seama cam cum sta treaba in domeniul asta aflati ca tarile care au portaviane functionale nu sunt prea multe.

Statele Unite ale Americii (11 bucati), Italia (2), Spania (1), Rusia (1), Franta (1), India (1), Brazilia (1), Tailanda (1). Cam atit.

Marea Britanie (mai) are un fel de tentativa de portavion (s-au cam casat cele vechi) capabil sa lanseze doar elicoptere (raza mult mai mica de actiune fata de avioanele militare). E adevarat ca (UK) are doua in constructie dar vor fi finalizate abia dupa 2020. Momentan imparte costurile si utilizarea pentru cel al Frantei. O intelegere semnata chiar anul asta de Cameron si Sarkozy.

O lista, pe tari, cu “cite au fost, cite sunt si cite vin” gasiti aici.

In constructie mai sunt, insa daca China reuseste sa aiba macar unul pina prin 2015 si inca citeva (dupa reglaje si imbunatatiri la primul) pina in 2020 o sa devina o forta navala de neignorat.

Daca mai aveti chef aveti aici un fel de slide-show cu portavionul (sursele pozelor sunt cu binecuvintarea Beijingului pentru ca sunt prea de aproape si “de sus”. Hai ca intelegeti ce vreau sa zic…)

Advertisements

2 Comments on “Aterizari/decolari pe portavionul “chinezesc””

  1. teo says:

    Craciun linistit si plin de bucurie!

  2. […] puternic în armată şi înarmare şi dacă nu mă credeţi, vă puteţi documenta aici , aici şi […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s