Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Amprentele la control


Deocamdata e in faza de propunere trimisa de Guvernul Chinei catre Comitetul Permanent al Congresului Poporului si vizeaza reglementarea regimului strainilor.

O parte dintre ei se afla “ilegal” in China pentru ca legislatia actuala nu prevede cazurile care apar in realitate din cauza ca e facuta in 1985. Evident ca intre timp situatia din China s-a schimbat foarte mult.

In cazul in care se aproba in actuala forma, cetatenii straini care vor sta peste 180 de zile in China vor trebui sa obtina permis de munca si certificat de rezidenta inainte de a se angaja.

Certificatul de rezidenta e necesar doar celor care stau peste 180 de ile in China si trebuie obtinut in termen de 30 de zile de la data intarii in tara.

Pe baza lui, solicitantul va putea obtine o viza cu valabilitate de la 6 luni la 5 ani.

Un articol al proiectului de lege se refera la colectarea datelor biometrice. Politia si Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing vor putea emite reglementari privind prelevarea si stocarea unor date biometrice, precum amprentele, in cazul cetatenilor straini care intra si/sau ies din China.

Amprentele vor putea fi prelevate la punctul de trecere a frontierei dar si la sectia de politie in momentul in care se solicita certificatul de rezidenta.

Conform datelor autoritatilor de la Beijing, in 2010, numarul intrarilor si a iesirilor din China a fost de peste 380 de milioane. Dintrea acestea, 52 de milioane au fost efectuate de cetateni straini.

Topul tarilor din care au provenit vizitatorii in China: Coreeaa de Sud (15,6%), Japonia (14,3%), Rusia (9%), SUA (7,5%) si Malaezia (4,8%).

Topul tarilor de destinatie a turistilor chinezi: Japonia (12%), Coreea de Sud (12%), Vietnam (7,5%), SUA (6,5%), Malaezia (6,2%).

Advertisements

2 Comments on “Amprentele la control”

  1. teo says:

    Pai, daca americanii o fac, de n-ar face-o si chinezii? Ca tot le place sa copieze de la primii.

    Lasand gluma la rastel, in Indonezia iti lasi amprenta la intrare si daca esti acolo doar ca simplu turist, cu rucsacul in spate.

  2. b says:

    impresia meu era ca va fi necesar eventual pentru residence permit-uri, nu in stil american etc. la frontiera…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s