Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Cursa pentru cel mai puternic om


Asa e denumit in mod frecvent presedintele SUA: cel mai puternic om de pe planeta. In 2012 cursa incepe pe 3 ianuarie (in Iowa) si se termina pe 6 noiembrie. Sigur va fi un mare tambalau si in Romania in noaptea respectiva asa ca ar fi bine sa aflam cum se ajunge pina acolo.

Sansele ca Barack Obama sa nu obtina nominalizarea pentru a candida la cel de-al doilea mandat de presedinte sunt infime. Exista vreo 2-3 contracandidati dar nici unul nu are anvergura.

Partidul Democrat (cum gresit a fost impusa denumirea de presa romaneasca. Numele corect e Partidul Democratic, dar asta e doar o chestie de forma) nu-si poate permite sa-i refuze candidatura la un al doilea mandat primului presedinte de culoare al SUA. Ar fi o blasfemie.

Cursa pentru nominalizarea candidatului Partidului Republican la alegerile prezidentiale e insa foarte interesanta. Dupa cum ziceam, sarabanda incepe pe 3 ianuarie cu “caucus”-ul din Iowa.

Sistemul asta de desemnare a candidatilor e extrem de complicat. Pe scurt, fiecare stat are un numar de delegati (voturi) in functie de importanta lui. De la 9 delegati (Samoa americana, Guam, etc.), 12 delegati (New Hampshire) pina la 155 (Texas) si 172 (California).

Desemnarea candidatilor (cu cite un vot in mina din partea statului) se face prin “alegeri primare” sau prin “caucus”.

Pentru amanunte despre candidati va trebui sa sapati pe aici (click link).

Alegerile primare sunt (la modul simplist) niste alegeri in care membrii partidului aleg dintre candidatii in cursa pe cel care ar vrea sa-i reprezinte. Exista state in care permit ca la aceste alegeri sa participe si persoane care nu sunt membri de partid.

“Caucus” e mai greu de deslusit. Asta pentru ca modalitatea asta de desemnare s-a tot mofdificat in timp asa ca depinde de la stat la stat. In principiu, sunt un fel de adunari generale cu diverse regului care desemneaza candidati care sa reprezinte interesele respectivei adunari la nivelul superior. Si tot asa pina se ajunge la nivel de stat unde se desemneaza candidatul sustinut de stat.

Daca inca nu v-ati prins urechile aflati ca “americanul” nu doarme. Ca sa fie si mai interesant(?) unele state aloca toate voturile lor (prin delegati) candidatului cistigator. Un fel de uninominal, adica restul contracandidatilor nu primesc nimic. In Florida, de exemplu, cistigatorul primeste voturile tuturor celor 50 de delegati la Conventia Nationala a Republicanilor.

In Iowa sau New Hampshire, fiecare candidat primeste un numaar proportional de voturi ale delegatilor in functie de baza sa de sustinatori.

Ce sa mai, e complicat si (la modul ideal) cei care urmeaza sa vorbeasca vrute si nevrute despre “America” in urmatoarele 11 luni ar fi bine sa stie despre ce vorbesc.


2 Comments on “Cursa pentru cel mai puternic om”

  1. teo says:

    Dacă-mi permiţi o glumă.


Leave a comment