Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

China iubeste la Africa


Nu e foarte limpede cit de sincera e iubirea insa ea exista. Daca ii intrebi pe americani sau pe europeni, China e intr-un foarte sofisticat proces de colonizare economica a tarilor africane.

Dovezile (in sprijinul teoriei colonizarii) exista insa sunt bagate sub nasul opiniei publice de tabara cu cel mai patat cazier (istoric vorbind). Marea Britanie, Franta, Olanda, Spania, Germania, Belgia sau Portugalia (si nu numai) sunt tari care au avut colonii in Africa. Cita vreme au putut sa le controleze le-au stors de absolut orice. Deci ciocu’ mic 🙂 .

Povestea s-a mai schimbat intre timp. Nu au importanta motivele schimbarii, important e ca s-a intimplat.

Africa (e vorba de un continent, insa si noi si chinezii nu ne batem capul cu diferentele regionale chestie pentru care – la un moment dat – o sa platim) are o populatie de cam un miliard. O poti aproxima destul de bine cu China (1,3 miliarde). Numai ca Africa mai are destul de mult petrol si minereuri dupa care tuturor le crapa buzele.

Ehh, nu au doar ei (cu toate ca au chiar multicel) dar Australia, Rusia, Venezuela, Brazilia etc. au alte pretentii financiare pentru a-ti vinde o galeata de minereu de fier sau un buzunar de diamante. Toti cumpara asa ceva mai ales daca pretul e bun (fie si numai pentru a vinde mai departe).

Diferenta dintre abordarea tarilor africane de catre China si tarile europene + SUA e ca Beijingul nu pune conditii politice. China face afaceri si punct.

China nu e interesata daca cel care e in spatele unui contract e dictator care oropseste populatia. “Dam banul, dai marfa, la revedere!”. In SUA si UE e mai greu sa faci afaceri in stilul asta (cu toate ca se mai fac) din cauza presiunii publice.

Ok, si care-i treaba?

Pai, China nu prea e cunoscuta nici in Europa, relativ putin in SUA si cam la fel in Africa. Ca sa iasa din izolarea asta mediatica (e un exemplu care il folosesc destul de des dar “ce stiti despre Romania urmarind institutiile de presa internationale?”) Beijingul pune la bataie banisori frumosi.

Institute si centre “Cofucius” exista deja in vreo 150 de tari (ONU are inspre 200 de membri!), limba si cultura chineza sunt promovate, se dau imprumuturi celor care nu au acces la alti bani si… se construieste incet, cu rabdare adica, un imperiu media. Sansele de reusita nu sunt mari (singurul succes in acest sens fiind – cit de cit – Al Jazeera) insa cine nu incearca nu cistiga.

China Daily are mai multe editii (pentru China, SUA, Europa si Asia, a se vedea sus la link), iar CCTV-CNTV (canalul TV de stat al Chinei) tocmai a lansat CCTV Africa, cu sediul in Kenia la Nairobi. Un promo al variantei pentru Africa a CCTV (slabut, parerea mea) vedeti aici.

In cazul (fericit 😉 ) in care aveti ceva timp liber trageti o tura (printr-un click) si aici. Merita.
E un documentar facut stil “propaganDA“.

Dar daca reusiti sa driblati propaganda si “izul muncitoresc” o sa vedeti imagini unice (arhiva chiar si pentru China&Africa, nu are rost sa amintesc de Romania) plus o povestioara draguta. Mai ales ultimele minute.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s