Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Occupy something, anything


M-am prins de vineri seara ca povestea cu protestele are potential sa se ingroase (dovada niste SMS-uri pe care le-am trimis precum si destinatarii lor) insa continua sa ma mire evenimentele.

Nu am scris despre povestea asta pentru ca, initial, protestele erau impotriva proiectului Legii sanatatii. Proiect pe care nu l-am citit asa ca nu ma simt in stare sa-l judec.

Chestia e ca situatia a evoluat mult intre timp. E interesant de urmarit pentru ca protestul e (parca?) tot mai viguros si violent.

Tunisia, Egipt, Siria, Marea Britanie, SUA, Spania, Italia, Grecia, Ungaria, Bulgaria, China (?)… proteste cit vezi cu ochii. De ce ar fi mai speciala Romania?

Motivele protestelor sunt diferite insa (pentru mine cel putin) au o singura cauza: asistam la ruperea “contractului social” intre stat si “cetateni”. Ruperea o sa fie cu atit mai dureroasa cu cit statul avea mai multe “obligatii”. Pentru ca nimeni nu o sa i le preia. Aici ma gindesc in special la tarile din UE, Europa occidentala.

Altfel e destul de dubios de ce mass media da mai mereu “1.000 de participanti” la hora din Piata Universitatii din Bucuresti.

Cel putin aseara cind am trecut eu pe acolo trebuie ca au fost cel putin 3 mii, mai degraba 5 mii. E simplu sa estimezi o multime (habar nu am de ce mereu jurnalistii stau la mina jandarmilor si a organizatorilor pentru astfel de chestii): formezi imaginar un patrat in multime cu 10 protestatari pe verticala si 10 pe orizontala. Asa iti dai seama cam pe ce suprafata se afla 100 de oameni.

Dupa aia vezi cam cite patrate imaginare incap in multimea de protestatari tinind cont si de variatia densitatii. Garantez, duminica seara pe la 17:30 erau cel putin vreo 2 mii in fata Teatrului National si inca vreo 2 mii in zona fintinii de la Universitate.

Azi pe la 15, cind am trecut din nou prin Universitatii, trebuie ca au fost vreo 300 de protestatari. Chestie destul de seriosuta avind in vedere ora si faptul ca e totusi o zi lucratoare.

N-am urmarit cu extraordinara atentie protestele pentru ca nu cred ca in Romania se va intimpla ceva semnificativ daca nu s-a intimplat in Spania sau Grecia.

O sa se mai fugareasca fortele de ordine cu protestatarii, o sa se mai incendieze cite ceva si o sa se mai sparga niste vitrine.

Asta cu casele de schimb si geamurile bancilor sparte ar fi usor de exploatat in spirit anti-proteste.

Numai ca nu ar fi si corect. Multimile de oameni se comporta irational si au propria constiinta, asa ca nu trebuie sa mire distrugerile. Se intimpla si la case mai mari.

Advertisements

4 Comments on “Occupy something, anything”

 1. b says:

  se poate rupe “contractul social” dintre guvern si popor? el se decide periodic la alegeri……

  • @ b

   Eu vorbesc de “contractul” dintre stat (nu guvern) si cetateni. La alegeri, cind se schimba puterea, e schimbat administratorul. Sistemul de organizare nu e pus sub semnul intrebarii. Mie mi se pare ca asistam (in Europa ma refer, nu neaparat in Romania) la momentul in care statul nu prea mai e recunoscut. Habar nu am cum ar putea evolua povestea.

   In Europa, statul (republici sau monarhii) iti ia bani sub forma de taxe si impozite si-ti promite citeva chestii: siguranta, sanatate, educatie, asistenta etc. Prin “solidaritate” sunt oferite chestiile astea. Sistemul functioneaza atita timp cit statul nu ofera lucruri pe care nu si le permite.

   Daca de dragul cistigarii alegerilor promiti triplarea salariilor sau a pensiilor fara a zici ca cineva trebuie sa si plateasca banii respectivi ai o problema. Daca as candida acum nu m-ar durea gura sa zic “Votati-ma si o sa aveti caldura, gazul, curentul si apa gratis”. Daca le-as zice ca le cresc taxele nu m-ar vota pentru ca nu e nici o diferenta intre a plati taxe mai mari avind caldura gratis sau a plati direct caldura. Asa ca, daca as ajunge la putere, ar trebui ca statul sa se imprumute pentru ca administratorul sau (eu) sa-si respecte promisiunile cu gratuitatile fara sa fie crescute taxele. Cam asa ceva s-a intimplat in Grecia, Italia sau Franta. Solutiile astea functioneaza insa doar temporar.

   La un moment dat obligatiile sunt atit de mari incit statul nu le mai poate respecta. Moment in care constructia statului incepe sa se prabuseasca (monarhia in Franta sau URSS) si societatea se reorganizeaza pe alte asteptari.

   Ca dovada e faptul ca nu au probleme mari statele aflate in situatii exceptionale (Norvegia cu petrolul, Elvetia cu financiarele, Australia cu resursele naturale) si merg prost statele cu obligatii mari si resurse financiare (intrari adica, mai precis taxe si impozite) reduse. Deh, evaziune mai mare.

   Secretul (parerea mea) e eficienta muncii. Grecii au intrat in UE si in zona euro si au zis ca e firesc sa se apropie ca salarii sau pensii de nemti ca doar sunt in aceeasi liga. Numai ca nu s-au uitat atent la ce evaziune au ei in comparatie cu nemtii. Excluzind chiar si evaziunea diferentele de productivitate sunt foarte mari. Evident, lipsa de productivitate nu e acelasi lucru cu lenea.

 2. b says:

  productivitatea e cheie, normal. ROMANIA pe aljazeera inside story at the moment….

 3. b says:

  pare-se ca te gandesti la ceva in genul asta:

  http://poptech.org/popcasts/annemarie_slaughter_lego_world

  Dumneaei e foarte activa pe twitter….


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s