Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Romania in ciorapi de lina se amina


Titlul e o glumita mai deplasata, “pour les connaisseurs”. Sau (daca va incalzeste) glumita stupida cum imi sta in caracter 😉 . Contine insa si destula stupoare fata de comportamentul neobisnuit de iarna asta a creierelor slefuite din mass-media.

In aceeasi nota as remarca cvasiextinctia unei povesti de presa de sezon: banii cheltuiti pentru deszapezire. Singura explicatie pe care o am e ca sefii (“redactor sef”, “editor”, “director”, “coordonator”, “sef sectie”, “sef administratie”, “sef politic”, “sef economic”, “secretar general de redactie” etc.) s-au luat cu protestele si au uitat de franzeluta din care au tot muscat. Banii de deszapezire.

Povestea asta are doua variante de abordare in functie de conditiile meteo.

Daca e o iarna grea se trimit reporterii sa gaseasca strazile pe care nu s-a facut deszapezirea. Daca pe strazile principale se intimpla sa fie mai greu greu, se cauta vreo persoana mai in virsta pe strazi mai laturalnice care sa e plinga de faptul ca ies greu din casa pentru chestii zilnice: cumparat piine, plimbat nepoti, vizitat vreo vecina si mai in virsta si care s-ar putea sa aiba probleme chiar mai mari.

Orice cititor/ascultator/privitor al unei astfel de stiri pricepe rapid ca autoritatile nu-si fac datoria. Un eventual bonus (dar asta depinde si de noroc) e cazul vreunei masini de salvare care nu a putut ajunge la un caz grav. Gravida, criza de vreun organ sau chestii de genul asta. Moartea cuiva sau “cazul gravida” dau cel mai bine la public generind o indignare sincera si intensa.

Numai ca, stimatilor, vremea nu tine mereu cu “Romania in ciorapi de lina”. Anul asta, de exemplu, zapada s-a facut cu zgircenie asa ca nici troienele viscolite sau masinile blocate in cimp (ceai fierbinte, daca sunteti cumva primar de localitate in apropierea careia e un astfel de eveniment, ceaiul fierbinte impartit nefericitilor e una dintre dovezile acceptabile ca va pasa de oameni) nu au avut cum sa apara. Ca doar n-o sa importam asa ceva.

Ei, dar vremea blinda in miez de iarna nu tine de cald cita vreme ziarul trebuie sa mearga la tipar sau urmeaza un jurnal peste citeva ore.

Solutia e simpla (cu toate ca anul acesta pare ca se lasa asteptata): se sapa pe la primarii (sigur stie vreun conslier local mai vorbaret) dupa contractele de deszapezire. Odata aflata suma si firma care a obtinut contractul (poate firma are vreo legatura cu cineva din puterea locala? De verificat insa si aici depinde de noroc) nu-i chiar atit de greu sa ajungi la concluzia ca “se platesc sume imense din bugetul primariei/consiliului judetean) pentru o deszapezire care nu se intimpla”. Concluzia ar fi bine sa fie pe un ton indignat. Si neaparat sa apara in titlu ca sa nu fie efortul in zadar.

A trecut mai bine de jumatate din iarna calendaristica si povestea asta de succes e ignorata. E ca si cu de 1 mai nu ar aparea stirea cu “gratarele fumeginde” la munte sau in padure ori ar trece Craciunul sau Pastele fara “cozi la cozonaci in supermarket-uri”. Sau ca o stire despre tineri prin cluburi, n-are importanta ocazia, in care nu ar aparea cineva spunind “distractia e la MAXIM!”.

Hai – baieti si fete – ca se poate! Tineti-o tot asa, sunteti cei mai buni. Si pentru toti cei care ma cunosc!

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s