Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Xin nian kuaile! (anul nou chinezesc, ca sa nu avem discutii :) )


Chinezii au trecut in noul an (nu e 2012, e “alt an” dar nou). Asta pentru ca diferenta dintre ora Beijingului si a Bucurestiului e +6 in perioada asta.

In China nu exista ora de vara si ora de iarna. Asa ca vara Romania e cu 5 ore dupa China (se adauga la ora Bucurestiului 5 ca sa aflati ora oficiala din China) iar iarna suntem cu 6 ore dupa Beijing.

Pentru pasionatii iremediabil de zodii (va stiti voi, puteti face chiar un partid frumusel) 2012 e anul “dragonului de apa” in zodiacul chinezesc. Urmatorul “dragon de apa” va fi in 2072, peste 60 de ani (foarte multi n-o sa-l mai prindem 😉 ).

Asta pentru ca sunt 12 zodii (dragon, sarpe, cal, oaie, maiuta, cocos, ciine, porc, sobolan, taur, tigru si iepure) peste care se suprapune un ciclu de 5 “semne” (sau elemente): foc, pamint, apa, metal si lemn.

Amanunte despre zodia fiecaruia aici (click).

Asta pentru cei care cred in asa ceva. Pentru restul:

Fiind o tara foarte intinsa (dubla ca suprafata in comparatie cu Europa) obiceiurile difera mult. Constantele ar fi multa culoare rosie si artificiile (ca sa goneasca raul). Poate or mai fi si altele insa nu ma duce pe mine capul 😉 .

O vaga idee despre ce s-a intimplat la Xi’an aici.

Anul nou se petrece cu familia chiar daca asta inseamna despartirea temporara a unui cuplu in faza initiala. Adica de anul nou fiecare e linga ceea ce pentru el/ea inseamna familie indiferent de planurile de viitor.

As zice ca aduce mult mai bine cu Craciunul (in cultura occidentala) decit cu ceea ce intelegem noi un an nou. Sunt si multe feluri de mincare “ritualica” insa difera de la zona la zona. O varianta vedeti aici.

Peste 600 de mii de cetateni straini lucreaza (cu acte) in China conform datelor recensamintului din 2010. Strainii care au prins un an nou chinezesc in China zic ca strazile sunt deosedit (extraordinar de deosebit, ca sa ne intelegem) de zgomotoase din cauza artificiilor.

Citiva “expati” prinsi de CCTV vedeti aici.

De asemenea nu ratati ultima parte de la urmatorul video

Urarea potrivita (fara sa fie foarte traditionala) e: Xin nian kuaile! (transcriere Pinyin: xin nian kuai le).

Inteleg ca mult mai “chinezesc” ar fi: guo nian hao (transcriere Pinyin).

Evident ca “anul nou chinezesc” se sarbatoreste in mai multe parti ale Asiei. Chiar daca sunt “tari” diferite. E legat de calendar, nu de China. Dovada Singapore

Oricum… dupa ce m-am tot uitat cit de multi cititori am fara sa fac aproape nimic (in ultimele 7 zile mi-am batut de 3 ori recordul de vizualizari si azi cred ca o sa fie un nou record) sa speram ca lucrurile o sa intre in normal si nu o sa mai am statistici interesante conjunctural.

Depasisem pe 18 ianuarie (la vizualizari) cea mai buna luna anterioara numai din cauza “anul nou chinezesc”. E demoralizant pentru cineva care incearca sa scrie lucruri mai serioase.

Xin nian kuaile!



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s