Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

“CHINA” la moda


In citiva ani, hai sa zicem vreo 5, “made in China” nu va mai avea conotatiile peiorative de astazi. Cam tot atunci o parte dintre cunoscutii vostri vor invata sau vor fi interesati a invete limba chineza. Pentru ca “China” e tot mai la moda.

Nu am “descoperit” chestia asta acum, insa chiar e un eveniment remarcabil. Incepind cu editia asta, “The Economist” are un segment special CHINA. Nu e putin lucru pentru ca The Economist e foarte conservator si foarte “liberal” ca filozofie economica. Numai ca nici macar saptaminalul britanic nu mai poate trata China ca pe o tara obisnuita.

Pina acum China era prinsa in partea de Asia. Incepind cu numarul asta va fi insa o chestie separata. In afara de SUA (cea mai mare economie) si Marea Britanie (tara in care e facut The Economist) nu mai exista alta tara tratata separat.

Europa e la gramada, Africa e legata de Orientul Apropiat, iar America de Sud cuplata cu Canada (tara din G7!) la “Americas”.

Intre timp in Romania, o tara din sud-estul Europei, accidentele din Buhusi si strazile inchise (sau controalele din piete) din Caracal sunt chestii mult mai importante. De la audienta incepind (asta e adevarul) la locul unor astfel de povesti in jurnale.

Trecere pe rosu la Ploiesti? Pfuai, pai e lumea pe spate. Urmeaza un viol de la Pitesti, apoi o poseta furata la Suceava cu 29 de lei in portmoneu si o bataie intre doi elevi din Sacuieni Bihor. Asezonat cu vreun cistigator al medaliei de aur (din ROMANIA, nu de oriunde) la olimpiada nutriilor consumatoare de caju.

O sectiune separata “China” nu e putin lucru. De la “The Economist” au fost multi jurnalisti ajunsi prin posturi guvernamentale si oameni care au scris carti de referinta pe teme economice.

Si tot cam peste 5 ani (poate ceva mai multi) ar trebui sa fiti pregatiti pentru un yuan (RMB) ca moneda internationala importanta.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s