Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Majorarea salariilor si a pensiilor


Privit mai de sus, anuntul “coalitiei” legat de decizia de a-i cere (a-l mandata, in limbajul lor) premierului Emil Boc negocierea cu FMI si Banca Mondiala majorarea salariilor si a pensiilor incepind cu luna aprilie nu poate fi decit o veste buna.

Un singur lucru ma nedumereste: ce se intimpla cu Legea responsabilitatii fiscal-bugetare? Legea a fost adoptata in 2010 cu scopul de a-i impiedica pe politicieni sa adopte masuri… hmmmm… mai putin gindite economic. Un fel de “chiar daca urmeaza niste alegeri e nevoie de un comportament responsabil al clasei politice”.

Ramine de vazut ce o sa iasa din “mandatul de negociere” al premierului Boc si pozitiile FMI si a BM. In cazul in care guvernul reuseste sa-si impuna pozitia in discutii ma indoiesc ca va fi vorba de o majorare a pensiilor si salariilor cu 1-2%. Ar fi prea sadic.

Foarte probabil ar urma o majorare de 5% poate chiar 10% ca sa se simta. Mi-e si frica sa ma gindesc la cresteri mai mari.

Am mari semne de intrebare legate de “mandatul coalitiei”. Daca era de acord ma indoiesc ca Emil Boc ar fi ratat ocazia de a aparea public anuntind ca “voi negocia cu FMI cresterea salariilor….”. Cel mai probabil a fost strins cu usa si i s-a zis:”cresti urgent salariile si pensiile, ca sa avem vreo sansa la alegeri, sau zbori”. Sunt insa chestii legate de bucataria interna a PD-L asa ca nu avem noi treaba cu asa ceva.

Pina acum toate declaratiile au fost in nota “salariile vor fi majorate daca o va permite economia”. Pe ideea asta a si fost construit bugetul pe 2012.

Si unde nu apare Sorin Frunzaverde spunind ca va fi discutata majorarea. Problema e ca Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nu permite rectificarea bugetului in primele 6 luni ale anului. Asa ca nu-mi dau seama de unde ar veni banii pentru pensii si salarii majorate atita timp cit nu au fost prinsi in bugetul actual. Daca ar fi existat imi inchipui ca, in an electoral, ii dadeau cu doua miini.

“Art. 15
….
(2) Intr-un an bugetar nu pot fi aprobate mai mult de doua rectificari bugetare si acestea nu pot fi promovate in primele 6 luni ale anului.”

O alta prevedere a aceleasi legi e ca nu se pot acorda majorari cu 6 luni inainte de alegeri. Asta inseamna ca orice alegeri (locale au parlamentare) nu pot avea loc mai devreme de octombrie (aprilie+6 luni=octombrie). Rezulta destul de limpede ca se vor tine si localele si parlamentarele simultan. Cu exceptia cazului ca unele se tin in octombrie apoi se trece la campania electorala pentru celelalte si se voteaza din nou in decembrie. Ar fi de risul curcilor.

Ziceam mai sus ca o majorare a veniturilor sub 5% nu prea are rost pentru ca nu ar avea impact la electorat. Numai ca Legea responsabilitatii fiscal-bugetare prevede ca majorarile nu pot fi mai mari decit cresterea economica. Are cineva impresia ca economia Romaniei a crescut (sau, hai, ca nu dau de la mine, va creste) cu vreo 5%?

Foarte probabil se vor adopta derogari de la Legea responsabilitatii fiscal-bugetare ca se se poata majora salariile si pensiile.

Iar cresterea salariilor si a pensiilor va fi interpretata ca “recuperarea a taierilor din 2010” si nu ca o majorare.

N-ar fi prima lege la care se adopta derogari “temporare”. La fel se intimpla cu plata salariilor cistigate in instante sau cu bugetul Educatiei de “cel putin 6% din PIB”.

Ce sa mai zic de majorarea pensiilor (prevazuta in legislatie) cu “rata inflatiei pe anul precedent si 50% din cresterea economica”. Asadar nu ar fi vreo premiera in Romania.

Riscurile? Pierderea credibilitatii Romaniei pe pietele financiare, cresterea ratei inflatiei (habar nu am cu cit – in functie de majorare – dar ma indoiesc sincer ca nu depasi 10%) si cresterea frumusica a dobinzilor la banii imprumutati pentru finantarea deficitului bugetar. Pe care tot “romanii” ii vor plati.

Si pentru ca tot nu ma intreaba nimeni imi permit sa-mi inchipui ca toata povestea are o legatura puternica cu articolul 23 din Legea responsabilitatii…

“Art. 23
Cadrul fiscal-bugetar din strategia fiscal-bugetara prevazut la art. 20 alin. (1) poate fi revizuit in urmatoarele situatii:
a) modificarea sferei de cuprindere a bugetului general consolidat….;
b) inrautatirea semnificativa a prognozei indicatorilor macroeconomici si a celorlalte ipoteze care au fost utilizate la elaborarea strategiei fiscal-bugetare;
c) schimbarea Guvernului, caz in care, la inceperea mandatului unui nou Guvern, acesta va face public daca prin programul sau de guvernare se incadreaza in ultima strategie fiscal-bugetara aprobata de catre Parlament sau, in caz contrar, Ministerul Finantelor Publice va elabora proiectul unei noi strategii fiscal-bugetare.”

Pentru ca e tot mai vehiculata ideea as zice ca in Romania sa se majoreze salariile cu 100% ca sa fie incurajat consumul. Cica o astfel de smecherie ar stimula cresterea economica si ne-ar scoate din criza. Da’ daca tot ne apucam sa iesim din criza nu vad de ce s-ar majora salariile doar cu 100%. Ar fi mult mai bine sa se majoreze cu 500% sau, de ce nu, cu 1000%.

Oamenii (electoratul, deh) o sa fie bucurosi ca au crescut salariile si pensiile. Ce importanta o sa mai aiba ca pot cumpara mai putine lucruri cu banii pe care ii iau?

Advertisements

One Comment on “Majorarea salariilor si a pensiilor”

 1. teo says:

  ART. 23
  a) imprumuturi de pe pietele externe. Parca de dimineata am auzit la RRA de posibilitatea negocierii de noi imprumuturi.
  b) Nea’ Base numai ce ne-a amenintat ca daca in zona euro se reintra in recesiune, nu o sa ne fie tocmai bine.

  Cum nu zice la lege ca trebuie sa fie intrunite toate trei situatiile, nu vad ce i-ar opri.

  Asa ca noi o sa luam imprumuturi ca sa platim pensii. Meserie curata!

  Eu, una, am hotarat ca o sa votez doar partidul care in an electoral ia decizii nepopuliste. Probabil nu o sa mai am niciodate pe cine sa votez, dar merita incercarea.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s