Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

5 procente


Mirosea a demisie asa ca nu cred ca a mai surprins pe cineva gestul lui Emil Boc. Dar cred ca e interesant de deslusit ce a provocat demisia si ce ar putea urma dupa ea. Un fel de “si cum ne va afecta?”.

Ca sa punem lucrurile la punct chiar de la inceput tot ceea ce urmeaza e doar parerea (speculatia, daca preferati) mea. Nu e obligatoriu sa am dreptate si evenimentele sa imi confirme ideile. Riscul fiind mare mi se pare interesant un pariu 🙂 .

De ce si-a depus mandatul premierul Boc? Eu zic ca incearca sa reduca pierderile PDL la viitoarele alegeri si – mai ales – n-a vrut sa se compromita. Obligat la reforme, fiti siguri ca nu le facea daca avea alta varianta, Emil Boc si-a dat seama ca partidul al carui presedinte este risca sa devina un al doilea PNTCD. Adica sa nu mai intre in parlament si, destul de probabil, sa dispara de pe scena politica. 5 %?

Pentru ca TVA-ul a fost majorat cu 5 la suta in 2010 (de la 19 la 24). Sau pentru ca PDL vrea sa salveze ce se mai poate din cei 5% care ii mai despart de pragul electoral (pragul de 4% sub care un partid nu mai intra in parlament).

Tot 5% era si majorarea salariilor si a pensiilor pe care au vrut-o lideri ai PDL in primavara asta si care nu pare sa fi fost posibila.

Asa ca dupa ce i s-a zis “ori majorezi salariile si pensiile cu 5%, ori zbori” probabil ca Emil Boc le-a raspuns “hai ca ma intorc la Cluj, majorati voi salariile cu 5%” (ce mai crede cetateanul Frunzaverde in situatia de fata ar fi un interesant subiect de rumegat). Asta despre motivele demisiei.

Si acuma ce ne asteapta?

Aparent e simplu. Ori un premier (si un guvern) politic ori un premier independent.

Un premier politic ar trebui sa stringa niste voturi in partide alaturi de el. UDMR? Nu, nimeni n-o sa mearga pe mina unui premier UDMR. Nici macar ei pentru ca “au experienta”.

UNPR? Nu, din aceleasi motive care se termina cu “au experienta”.

Un eventual “premier politic” tot in jurul PDL sau a USL (PSD+PNL) ar trebui sa fie. Numai ca PDL n-are nici un interes sa conduca alt guvern tocmai din motivele care l-au convins pe Emil Boc sa demisioneze. Se tot vorbeste de Vasile Blaga (eu l-as adauga aici si pe preferatul meu Sorin Frunzaverde) ca ar putea sa le convina celor de la USL sa preia functia si sa-l sustina.

Daca sa critici de pe margine e usor (Blaga a luat-o in mecla la ultimul congres al PDL, cit despre Frunzaverde…) se intimpla sa fie mai greu – mai ales in situatia actuala – sa-ti convingi colegii sa voteze pentru ceea ce propui. Un premier de la PDL ar fi un fel de scarpinat dupa ceafa, mi se pare putin probabil. Daca presedintele PDL (Emil Boc, reales la Congresul din 2011) nu a mai putut sa struneasca zglobii parlamentari ma indoiesc ca altcineva din PDL ar fi in stare. Indiferent de cit de vocal a fost pina acum.

Un premier de la USL ar avea sanse mari sa fie acceptat doar ca, dupa ce au tot ciriit in opozitie, se va trezi in situatia de a adopta masuri nu tocmai populare. Masuri cam musai, marja fiind foarte mica.

Dupa cum am scris mai sus, Emil Boc si-a dat seama ca nu o sa poata creste salariile (FMI a redus prognoza de crestere economica a Romaniei de la 1,8-2,3 la 1,5-2% din PIB in 2012. O sa fie mult mai rau, dovada demisia lui Boc).

Asa ca USL ar accepta – eventual – sa preia puterea (da, asta e adevarul, nu vrea nimeni sa fie la putere acum) cu conditia alegerilor anticipate. De neacceptat pentru PDL (si pentru UDMR) care incearca sa cistige timp pentru a stopa declinul electoral si eventual pentru a avea ceva timp de crestere. In zona a 5%, dupa cum ziceam.

Interesele mi se par prea divergente ca sa fie impacate. Cu toate ca varianta unui premier USL, cu conditia unor alegeri anticipate, nu mi se pare total exclusa. Modelul din Spania (cu Mariano Rajoy adus la putere fara sa vrea foarte mult din cauza contextului).

Ar mai fi varianta unui premier independent. Ar impaca si nevoia de spalare a imaginii a PDL si “corectitudinea” alegerilor (anticipate sa nu, mai degraba nu) dupa care tinjeste USL. Numai ca unde sa gasesti omul asta?

La mine nu o sa se gindeasca (nici de data asta :)) ) asa ca ar mai ramine Mugur Isarescu (nope), Mihai Tanasescu (nu prea cred), Lucian Croitoru (sanse minore) sau Klaus Johanis (eventual, daca se enerveaza Traian Basescu).

Pe scurt, foarte probabil un independent insa intrebarea ramine: cine? Ar mai fi varianta sa ramina Catalin Predoiu cu acordul partidelor.

Si uite asa ajungi sa iti pui intrebarea: ii schimbam pe astia da’cu cine?

Asa cum am zis si la inceput, tot ceea ce e scris se bazeaza pe ceea ce cred eu si nu pe niste informatii limpezi pentru care sa bag mina in foc (as fi lasat de inteles daca era cazul, parca “ma citesc”). Insa pariul asta, cel putin (a se vedea finalul) l-am cistigat.

Ramine sa-l cistig si pe asta.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s