Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Gurbanguly Berdymuhamedov (alegeri Turkmenistan si Bran)


Cetateanul cu unul dintre cele mai dificile nume de pronuntat de catre cititorii de stiri e pe cale sa fie “reales”. Cred ca singura chestie care il bate la pronuntie e Islanda cu vulcanul sau din 2010, Eyjafjallajökul. (ACTUALIZARE la final).

Numele presedintelui Turkmenistanului il vedeti in titlu. Stiu ca la prima vedere pare accesibil insa sansele de a fi pronuntat corect fara o repriza serioasa de repetitii sunt minore.

De ce mi se par interesante alegerile din Turkmenistan? Pentru ca e o tara deosebita.

In contextul in care in Romania pare a devina tot mai popular modelul “asiatic” e interesant de pus un ochi pe Turkmenistan.

In Romania si chiar in Europa sistemul “democratie parlamentara” are tot mai putini adepti. “Se vede in cazul Chinei ca sistemul cistigator nu e cel european”, e argumentul cel mai des utilizat. “Un tatuc politic ar face minuni in Romania”, continua argumentul. Nu e ceva specific romanesc.

Uitati-va la protestele din Grecia impotriva masurilor de austeritate. Tocmai se dezbate si se va vota in scurt timp un nou pachet de astfel de masuri. Ideea cea mai populara e “bancherii si politicienii sunt de vina pentru situatia Greciei, sa plateasca ei nu populatia”. De parca politicienii din Grecia s-au pus singuri la putere…

De ce e insa Turkmenistanul interesant?

Ma indoiesc ca e foarte cunoscuta tara respectiva in Romania asa ca doua-trei cifre ar fi binevenite. Are o suprafata cam dubla fata de Romania, mai mult desertica. Deci nu prea ii ajuta agricultura (in Romania agricultura face vreo 7-8 % din PIB intr-un an bun si nu ne putem plinge ca nu ar fi conditii prielnice).

Populatia e putin peste 5 milioane de persoane, cam un sfert din cea a Romaniei, si – in plus – Turkmenistanul e tara cu a patra rezerva de gaze din lume. Gaz foarte mult, populatie redusa… sunt toate sansele ca in Turkmenistan sa se traiasca bine. Gen Dubai sau Arabia Saudita.

La asta se adauga gaz gratis pentru toata lumea si benzina la vrea 70-80 de bani litrul. Fata de aproape 6 lei litrul in Romania. Nu ca e misto si ieftin?

Ei bine, nivelul de trai in Turkmenistan e la jumatate fata de cel din Romania. Si vreau sa vad persoana care sustine hotarit ca in Romania se traieste bine.

Deci, sa ai o tara cu bogatie potentiala mare, populatie mica si un lider cu putere mare nu e nici o garantie privind nivelul de trai ridicat.

O sa ziceti “au avut ghinion, altfel traiau foarte bine”. Si cine garanteaza ca orice tara, Romania de exemplu, nu ar avea ghinion in momentul in care puterea e preluata in totalitate de un om. Cine-l verifica, cine-l trage la raspundere, cine-l demite?

Pentru necunoscatori, cetateanul presedinte al Turkmenistanului, Gurbanguly Berdymuhamedov, e varianta buna la care s-a ajuns dupa ce a murit fostul presedinte Saparmurat Niyazov. Niyazov a fost “ales” presedinte in 1992 (dupa desfiintarea URSS, avea vreo 5 contracandidati de fatada din acelasi partid condus de el) si declarat “presedinte pe viata” de parlament in 1999. De altfel, isi luase titlul “Turkmenbashi”, sau “Parintele Turkmenistanului”.

Gurbanguly Berdymuhamedov nu face parte din familia fostului presedinte asa ca si-a permis sa mai darime din monumentele inchinate lui Saparmurat Niyazov. Ca sa fiu mai clar, Turkmenistanul nu e in situatia Coreei de Nord unde se incearca (o tura s-a reusit, sa vedem la asta) ca puterea sa fie predata in familie. E o poveste care nu prea are de ce sa nu fie frumoasa, asa cum le place sa creada si romanilor ca ar putea sa fie in Romania.

In Turkmenistan exista toate ingredientele ca lucrurile sa mearga mai bine. Daca nu ma inseala memoria, Gurbanguly Berdymuhamedov e fost sef al Agentiei de Sanatate Publica (deci nu e ceva “militar” caruia sa-i fie usor sa preia puterea cu armele in spate).

La alegerile de duminica au fost 8 candidati, inclusiv Gurbanguly Berdymuhamedov.

Poate mi se pare doar mie ciudat insa toti candidatii l-au laudat pe domnul Berdymuhamedov ca fiind “cel mai bun”. De altfel, domnia sa e mai modest decit fostul presedinte Saparmurat Niyazov. I se zice “Protectorul/Aparatorul Turkmenistanului”, la mare distanta fata de “Parintele Turkmenistanului”.

Nu-mi fac mari griji in legatura cu realegerea sa. Dupa moartea lui Niyazov, in 2007 a fost ales cu vreo 90% la o prezenta la urne de vreo 95%.

Un “peste 85%” tot trebuie sa obtina “presedintele reales” al Turkmenistanului, Gurbanguly Berdymuhamedov.

ACTUALIZARE: 13 feb /Agerpres/ – Presedintele Turkmenistanului, Gurbanguli Berdimuhamedov, a fost reales cu 97,14 la suta din sufragiile exprimate, a anuntat luni comisia electorala a acestei tari din Asia Centrala, una dintre cele mai izolate din lume, scrie agentia France Presse.

“Presedintele Turkmenistanului a fost reales” in urma alegerilor desfasurate duminica, a confirmat seful comisiei, Orazmurat Niazliev, dupa numararea a 96,7% dintre buletine de vot.

Sapte candidati loiali regimului isi impart restul sufragiilor, in contextul in care niciun partid de opozitie nu este autorizat in aceastã fosta republica sovietica. In absenta unei concurente politice reale, Organizatia pentru Securitatea si Cooperarea in Europa /OSCE/ a renuntat sa mai trimita o misiune de observatori la acest scrutin, noteaza AFP.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s