Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

China+UE+USA


E un moment interesant de observat cum vede China restul lumii. Asta pentru ca la Beijing are loc al 14-lea summit UE-China (China-UE) in timp ce vicepresedintele Chinei, Xi Jinping, face o vizita importanta in SUA.

Schimbarea de putere care se prefigureaza in China incepe sa aiba efecte vizibile. O alta chestie vizibila e pierderea de greutate (comparativ vorbind) a UE si a Statelor Unite si cistigarea in importanta geopolitica si economica a Chinei. Deh, lume “mai” multipolara.

Summit-ul China-UE e important datorita relatiei dintre cele doua parti. UE (cele 27 de tari) e cea mai mare piata de export a Chinei. Tradus asta inseamna ca e principala baza de crestere economica a Chinei. Deci Beijingul are tot interesul ca Uniunea Europeana sa nu se gripeze din cauza crizei datoriilor.

Din delegatia UE fac parte Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene (“guvernul” UE), si Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European (functie echivalenta cu “presedintele” UE, insa mie mi se pare ca in sens mai european, cam cum e presedintele Germaniei sau al Ungariei).

O prima constatare e ca domnul Van Rompuy e mai important decit Barroso dovada protocolul de la intilnirea cu premierul Wen Jiabao.

Van Rompuy e primul salutat si apoi sta in dreapta lui Wen Jiabao. In plus, intilnirea e “pe teren propriu”, la Beijing, iar dupa premierul Wen cei doi lideri europeni au discutii si cu presedintele Hu Jintao.

Chiar daca premizele ar fi ca summit-ul China-UE sa fie perceput ca cel mai important eveniment de zilele acestea mie nu mi se pare ca e cazul.

Cred ca unul dintre cele mai bune barometre ale “sentimentului politic” de la Beijing e ziarul Partidului Comunist Chinez, People’s Daily. Aranjarea in pagina pe site-ul ziarului arata cam asa…


Chinese VP starts U.S. tour while world watches

As the world is watching, Chinese Vice President Xi Jinping started his five-day official visit to the United States Monday.

1. Xi hopes U.S. vote won’t impact Sino-U.S. ties
2. China, EU should cooperate rationally
3. China’s forex reserves to decrease in 2012
4. China’s goods enter overseas high-end markets
5. Social security tops priorities in public poll
6. Dangdang and Gome in cooperation talks

Chiar daca Xi Jinping e “doar” vicepresedinte, vizita lui in SUA e considerata mai importanta decit summit-ul China-UE de cei de la ziarul PCC.

O interesanta poza de arhiva de la vizita de documentare in statul Iowa facuta in 1985 de Xi Jinping. Pe vremea aia era responsabil cu domeniul agriculturii in organizatia PCC din provincia Hebei.

Cu ocazia asta ar trebui sa ne gindim din nou la “constructia UE”.

UE are un “presedinte” primit frumos dar fara putere. In ceea ce priveste politica externa are un comisar pentru domeniul asta (echivalentul ministrului, comisarul pentru afaceri externe Benita Ferrero-Waldner) dar si un inalt reprezentant pentru politica externa, Catherine Ashton.

Asta ca sa nu mai zic ca te poti astepta oricind la pozitii surprinzatoare in domeniul “politica externa” din partea unor tari ca Franta sau Marea Britanie.

O mare problema a UE e (dupa cum am mai zis): pe cine suni la UE daca ai de discutat ceva important si urgent?

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s