Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Reactia rapida la urgente


Povestea nefericita de la Sighetu-Marmatiei are in coada ei mai multe semne de intrebare “bolduite” bine. Mi se pare un exemplu destul de limpede a (ne)pregatirii Romaniei (a intregii Romanii, nu doar a statului) sa faca unor situatii neobinuite.

De asemenea e un bun exemplu in favoarea teoriei ca nu pot fi evitate crizele orice ai face. Din simplul motiv ca sunt generate de oameni. Ca sa nu mai fie niciodata o criza (declansata de banci, imobiliare sau de alte valori care se umfla) ar trebui sa nu mai existe oameni.

La reactii greoaie in cazul unor zapezi mari eu ma astept. Pentru ca dupa 5-10-15-50 de ani de ierni mai putin dificile orice bani alocati pentru a face fata unei ierni cu zapezi de 10 metri sunt risipiti. Deci daca din 2007 pina azi bugetul unei primarii se ducea pe utilajele necesare la o iarna cu pete un metru de de zapada primarii respectivi aveau o mare problema. Doar anul asta cheltuiala s-ar fi justificat.

In ceilalti 4 ani anteriori s-ar fi gasit destui sa arate cu degetul risipa de bani pentru ceva care nu e folosit in timp ce scolile nu au caldura, iar spitalele nu au medicamente. E destul de greu sa te pregatesti pentru “situatii exceptionale” intr-un astfel de context.

Totusi, reactia dupa explozia de la Sighetu-Marmatiei ar trebui sa ne puna pe ginduri. Pentru ca, mai devreme sau mai tirziu, un cutremur major tot o sa aiba loc in Romania. Sau un atentat terorist, sau alta chestie/accident in care o sa-si piarda viata multi oameni. Cu siguranta o sa se intimple cindva asa ceva.

Un pic de context de Sighetu-Marmatiei. Reteaua de gaz s-a facut acolo in urma cu citiva ani (vreo 4 sau 5) deci a trebuit adaptata la cladirile existente. Una e sa construiesti o cladire cu reteaua de apa sau gaz inclusa, alta e sa tragi utilitatile pe ceva deja construit.

Chiar si asa, exista destule reglementari legate de siguranta. Adica nu poti face ce vrei, unde vrei si cum te taie capul. Prima explozie o pot intelege pentru ca aciccidente se intimpla oriunde. Pe orice strada, in SUA, in China sau in Romania, accidentele nu pot fi excluse total indiferent de natura lor.

A doua explozie (accident) in care au fost implicati politisti, pompieri, oameni de la gaze s.a.m.d. e insa mult mai problematica. Adica vorbim de niste oameni care trebuiau sa stie ca s-ar putea sa mai fie scapari de gaze. Si sa se comporte ca atare.

Acuma, sincer, daca ati fi o persoana dintr-o echipa de interventie cum v-ati comporta? In principiu trebuie sa fi precaut sa sa-ti iei tot felul de masuri de siguranta. Numai ca daca si le luau si acolo mai murea cineva care putea fi salvat ar fi fost desfiintati.

Trecusera vreo 8 ore de la prima explozie si “seful” le-a zis sa intre. Deja presa duduia de “neglijenta autoritatilor”. Intr-o astfel de situatie nu prea mai ai tupeul sa interbi daca reteaua de gaze a fost intrerupta in zona accidentului ca ti-o iei peste bot.

Asa ca au intrat, au facut ce au crezut ca trebuie si au declansat a doua explozie. Erau gaze acumulate.

Extrapolind comportamentul asta, nu vreau sa imi inchipui ce se va intimpla la un cutremur de vreo 8 grade Richter cind sunt distruse retelele de electricitate, gaze si apa. Asta pe linga cladirile prabusite.

Cite inundatii, morti prin electrocutare sau in explozii de gaze vor fi intr-un oras ca Iasi, Cluj, Craiova, Bucuresti sau Brasov intr-o astfel de eventualitate.

Sau citi morti ar fi intr-o Constanta lovita de un tsunami (ca, deh, se poate intimpla). Asta ca sa nu mai spun ca metroul din Bucuresti e o bomba cu ceas. E suficient sa circuli in aglomeratia dintre 7 si 9 sau intre 16-18 si iti dai seama ca turma de oameni care se deplaseaza ca niste pinguini nu ar avea nici o scapare daca s-ar declansa panica.

Un atentat, un incendiu sau o explozie accidentala ar face zeci sau sute de morti in pasaje ca Unirii sau Victoriei pentru ca nu ai cum sa scapi intr-o multime speriata. Te calca in picioare si nimic nu poate opri chestia asta atita vreme cit nu exista spatiu de “debusare”.

Evident, o poveste de asta se poate intimpla la orice concert mare, pe un stadion sau la o “zilele orasului X”.

Victimele celei de-a doua explozii sunt aproape garantate in cazul unui atac terorist. E suficient sa urmariti cu ceva atentie cum se intimpla asa ceva in Israel. La majoritatea atentatelor dupa explozia initiala exista alte explozii in momentul in care apar echipele de salvare. Fac parte din planul atentatului.

Nici nu e necesar sa fie facute mereu, reticenta in interventie care o genereaza astfel de evenimente anterioare e suficienta ca sa reduca sansele de suprvietuire a victimelor primei explozii.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s