Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Bucharest blackout


Nu pun la suflet (a durat cam inspre o ora) caderile de curent. Daca strabunicii mei au putut trai fara asa ceva nu vad de ce nu m-as descurca si eu. 🙂

Una dintre bunici – cel putin – a trait civilizat (cu mine in vacante pe la ea) fara sa aiba curent pina dupa ’90. Mai citesti carti, mai asculti un radio, mai pui lemne pe foc si chiar nu simti lipsa curentului.

Posibilitatea de a receptiona radio (pe telefoane SI cu aparate alimentate de baterii) ar trebui reevaluata. E cel mai ieftin si sigur mod de a afla ce se mai intimpla.

Cum ar fi sa nu mai aveti curent (fara net, TV, informatie) vreo saptamina? Il mai duceti sau nu pe copil la scoala? Si cum aflati daca sunt sau nu inchise scolile (telefonia mobila fiind cazuta sau – cel putin – telefonul descarcat) sau vreo institutie?

Inginereste vorbind caderea curentului se numeste (in engleza) “blackout”. Se intimpla mai mult decit cotidian (adica de mai multe ori pe zi 😉 ) prin Africa sau tari cu consum peste capacitatile retelei. Aveti rabdare, o sa fie o adevarata distractie in 2014 Cupa Mondiala de Fotbal din Brazilia.

Nu prea am bagat in seama stirile despre “blackout” de prin tari ca Venezuela s.a.m.d. Pentru ca “nu ne afecteaza”. Numai ca (iar mi-am dat seama) – in ordinea crescatoare a importantei – fara: internet; TV; energie electrica; gaze (caldura si/sau gatit); caldura/apa calda omul din ziua de azi nu prea mai traieste normal. E firesc?

Evident ca s-a pierdut tot ce scrisesem inainte sa se ia curentul dar asta nu e un capat de tara. Era despre crize, zapada, gheata, morti etc.

Mi-am dat insa seama (stiam, insa mi s-a confirmat) ca e o decizie complicata renuntarea la unul din telefoanele pe care le am.

Context
: pentru tarile sarace telefoanele (mai ales cele de la Nokia) sunt foarte ieftine si nu prea au chestii destepte pe ele. Cel mult lanterna pentru ca “aia” se trezesc des fara curent.

Dintre cele 3 telefoane carate zilnic (unul smart, unul mai ca mine si unul simplu, genul gratis acum vreo 3 ani), plus alte 2 parcate la birlog, trebuie sa renunt zilele astea la cel putin unul.

Ma tot gindisem ca le retin pe cele doua cu radio pe ele pentru ca (si nu e de ris, povestea pe care o scriu e inca o dovada) nu stii ce se poate intimpla. Samsung GIO are radio (deci ma descurc cu el pe strada ca sa “aflu”) dar acumulatorul ii moare repede. Nokia cu radio dureaza mult (l-am folosit mai des de cind cu blackout-urile), cam la 12 ore, insa e incomod sa ai in buzunare un telefon doar pentru situatii de genul asta. Oricum, le tin incarcate full de vreo 2 saptamini. Ca nu se stie 😉

END CONTEXT

Pentru ca o sa trebuiasa sa predau un telefon (chiar nu e o problema pentru oricine. Am ajuns sa avem herghelii de telefoane) se pare ca o sa trebuiasca sa renunt la singurul cu lanterna la el.

Pacat, mai ales in contextul asta. Chiar nu-mi dau seama de ce nu se pun beculete (cu lupa, cred) de lanterna pe telefoanele mai spalate. Fanta necesara in carcasa, aplicatia si becul nu cred ca ar costa mai mult de 0,183 de euro pe telefon.

Pe mine asta cu lanternuta m-a scos asta vara – noaptea – intr-o padure (sa nu credeti ca e suficienta lumina de la un ecran), in toamna cind strazile nu erau luminate seara si nu vedeai nimic pe trotuare pentru ca bateau farurile masinilor in ochi (in Bucuresti chiar te poti astepta la o groapa sau un canal neacoperit, nu glumesc) si acum in citeva rinduri. Chiar am citit o seara intreaga la lumina telefonului dar…multe balti pe care le-am ocolit datorita lanternutei de pe telefon trebuie sa ma fi blestemat…

Sfatul meu dupa ultimul blackout? Daca aveti de ales intre un telefon destept si un telefon destept -5% cu lanterna alegeti ultima varianta. Cindva o sa-mi multumiti.

(daca vi s-a parut ciudat ce se aude e din cauza ca ascultam RFI. Srry 🙂 . Pe telefonul celalalt, evident)

Advertisements

4 Comments on “Bucharest blackout”

 1. teo says:

  Merci de inspiratie, ca eram in pana de idei. Ma rog, fiecare cu pana lui maiastra. Mi-am amintit cum, pe un blackout din asta, m-am trezit intr-o groapa, la moment de mare tandrete cu o conducta de canalizare. Urmeaza sa dezvolt subiectul.

  • @ teo

   “m-am trezit intr-o groapa, la moment de mare tandrete cu o conducta de canalizare” mi se pare o chestie cu sanse mari de vizita la un ortoped serios. Dar daca mai poti tasta inseamna ca ai scapat ieftin :)) .

   Faza cu lumina ca sa vezi pe unde calci din cauza farurilor masinilor care vin din fata e chiar serioasa. Prin noiembrie era cald (un sentiment de vara lunga la toti, inclusiv in administratia locala) dar se insera repede (pe la 17 si ceva) asa ca au fost multe strazi fara iluminat public. Periculos, trust me.

   Asa ca mi-ai dat si tu o idee. Poate fac un slide cu toate gropile, turturii, baltile pe care trebuie sa le fenteze cineva ca sa supravietuiasca intr-o zi.

   Ideea o aveam mai demult insa in alta forma. Sper sa ma tina nervii sa o fac. As vrea sa fac o galerie cu fetele tuturor persoanelor care imi cer ceva intr-o singura zi. De la cei care cer o tigara pe strada (sigur ar fi vreo 15-20) pina la sefi, colegi, s.a.m.d. Poate reusesc sa o fac 😉

 2. teo says:

  Mi-am amintit de tine cu lanternele la telefon azi, cand mi-am instalat flashlight. Nu mi-a venit sa cred ca merge, dar tocmai am verificat pe intuneric si e de efect.

  • @ teo
   Chiar te poate scoate din incurcaturi urite si intunecate. Poate nu se intimpla des sa ai nevoie insa si cind e sa fie… Numai sa te tina si acumulatorul


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s