Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Doi oameni au murit azi in Siria. Se adauga celor aproape 10k


Intimplarea face ca cei doi morti (una bucata femeie, Marie Colvin) sa fie jurnalisti. Mai mult decit atit, erau jurnalisti “occidentali”. Jurnalisti buni, daca ma iau dupa obit-uri (ferpare). Rémi Ochlik, 28 de ani (o galerie cu un click aici), pare chiar un fotograf bun (cel putin). Dar nu ma pricep asa ca nu am cum sa judec.

Alte romanisme aici (click), aici (inca un click) si aici.

Fara sa ma surprinda prea mult, moartea lor e mult mai “stire” decit a altor oameni. Estimarile zic ca in Siria ar fi murit intre 5.000 si 10.000 de oameni. Adica in cele vreo 400 de zile de cind au inceput violentele au murit – in medie – cam 150 de oameni pe zi.

Nu prea s-a auzit de ei in Romania pentru ca erau niste sirieni, nu niste jurnalsiti. Occidentali, pe deasupra. Daca-ar fi murit ciinele unui roman s-ar fi schimbat foaia si tonul.

Mie imi pare rau de faptul ca si-au pierdut viata Marie Colvin si Remi Ochlik. Vietile lor insa nu mi se par mai pretioase decit cele ale unui brutar sau a unei profesoare. Sirieni, nefericitii.

Dupa cum se vede si din poza de sus cei doi jurnalisti nu par niste miei trimisi la taiere fara sa stie in ce se baga. Poate i-au motivat banii, poate oportunitatile, poate adrenalina. Mda, in zonele de conflict se moare.

Jurnalistii care isi asuma acest risc au ocazia sa produca lucruri interesante. Dupa cum se vede si in galeria foto de aici (o adevarata poveste pozele respective mai ales pentru cei pasionati de imagine. Poze Alessio Romenzi chiar luna asta. El a scapat cu viata).

Ca sa va faceti o idee despre ce vreau sa zic e diferenta de abordare (chiar daca e viata unor oameni). In luna (aproape o luna) care a trecut de cind s-a facut mai frig si a nins in Romania au murit cam 80 de persoane (hai 100, ca sa vorbim rotund). Nu cred ca ati putut rata intilnirea cu subiectul si ca n-ati aflat numarul decedatilor.

De un an de zile, in Siria mor – in medie – peste 100 de oameni pe zi. Doar ca moartea lor nu ne afecteaza. De ce ne-ar interesa? Pai… (intreb si eu) ati vazut pozele de mai sus? Altfel ne pierdem vremea.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s