Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

“Iarna nu-i ca vara” in chineza


Nu stiu sigur unde e linia de demarcatie, cred ca undeva deasupra Shanghaiului pe harta Chinei, insa ea exista. E vorba de linia imaginara deasupra careia locuintele sunt construite cu sisteme de incalzire, iar sub ea fara.

Fiind o tara foarte mare, cu o suprafata dubla fata de cea a Europei (stiu ca ma repet), e evident ca are o clima extrem de variata. Sus, in nordul provinciei Heilongjiang, e evident ca iernile sunt destul de “siberiene”. Nici nu ar putea fi altfel avind in vedere ca e latitudinea la care se afla (in Rusia) orase ca Irkutsk sau Novosibirsk. Nu ca suna geros?

Jos insa, in provincia/insula Hainan situatia se schimba. Cele mai reci luni sunt ianuarie si februarie cind temperatura scade pina pe la 18-20 grade Celsius. Un fel de Caraibe sau Hawaii.

Ei bine, sub linia aia de demarcatie normele de constructie nu prevad ca locuintele sa aiba incalzire. Pe sistemul “mai puneti o haina pe voi daca e cazul”. Numai ca anul asta, si nu e singurul in ultimul deceniu, a fost destul de frigut iarna in multe zone de sub linie.

Asa ca un oficial de rang mai mic (consilier politic) a venit cu ideea ca ar cam fi cazul sa se extinda zona cu “incalzire centrala” si la provincii mai sudice precum Guangdong si Guizhou.

Temperaturi destul de scazute, umiditate mare in apropierea coastei de est si nitel vint mai taios chiar iti pot face multe zile mizerabile daca nu te poti incalzi nici acasa si nici la serviciu.

Altfel, la Nanjing a venit deja primavara dupa cum se vede in poza de sus.

Advertisements

2 Comments on ““Iarna nu-i ca vara” in chineza”

  1. b says:

    din cate tin minte linia pentru incalzire centrala (sau nu) era una geografica si anume raul yangtze. problema e totusi aproape irelevanta acum cand lumea de oricare parte a liniei foloseste unitatile de a/c mural ( shanghai etc) pe electricitate pentru a se incalzi iarna (si a se racori vara) si tara nu mai functioneaza in mod centralizat. aceste unitati a/c (necentralizat) sunt peste tot, nu sunt scumpe. ramane de platit curentul…..

    intr-adevar inainte era pe modlul mai pune o haina/patura.

    • teo says:

      @b Asa cum zici: haina/patura, pijama matlasata. Eu am patit sa petrec un Craciun in Beijing, pe la -20 pe timp de noapte, in camera de hotel avand doar o aeroterma care functiona atata timp cat era cineva inauntru, ca sa nu se intrerupa curentul. Deci nici macar in Beijing nu e peste tot incalzire.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s