Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Sssst! vorbeste un expert


De pe fluxul NEWSIN care citeaza agentia Sofia News: “Nivelul de trai din Bulgaria a atins un record negativ, salariul minim pe economie in tara membra UE fiind mai scazut decit cel primit de taranii din cele mai izolate sate din China, potrivit unor experti citati de Sofia News Agency”.

De alte beneficii, gen scoala sau asistenta medicala gratuita, nu se face vorbire. Chiar si asa, concluzia la care ajunge reprezentantul Conferintei internationale a sindicatelor e naucitoare.

Singurul lucru pe care nu mi-as permite sa-l contrazic e faptul ca 3,6 euro pe zi (dupa plata taxelor si a impozitelor) nu prea iti asigura traiul zilnic. Nici in Bulgaria si nici in multe alte locuri. Dar sa continuam cu expertul:

“Astfel, salariul minim in diferitele provincii chineze variaza intre 160 si 240 de dolari pe luna, au spus analisti din Confederatia internationala a muncii.

In Bulgaria, dupa scaderea taxelor si impozitelor, salariul minim lunar este de 96 de euro (circa 127 de dolari), adica circa 3,6 euro pe zi.

Suma este insuficienta pentru supravietuire, a explicat presedintele Confederatiei internationale a sindicatelor, Sharan Burrow”.

Cinstit, taranii chinezi ar fi extraordinar de bucurosi sa cistige vreo 1000 de yuani pe luna. Nu cistiga nici 500 si asta in medie.

“In medie” in sensul ca daca esti cadru didactic, sau ai un magazin in mediul rural, tragi in sus media. De fapt, taranii la care se refera maestrul presedinte al Confederatiei internationale a sindicatelor traiesc mult mai prost.

Plus, sa nu uitam, in cazul “China rurala” vorbim de venit (inclusiv autoconsumul, lucrurile produse in gospodarie si consumate) in timp ce in cazul Bulgariei (cea mai saraca tara din UE) de salarii. Adica fara ajutoare sociale (daca sunt), autoconsum si beneficii de genul gratuitatilor.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s