Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Cresterea salariilor bugetarilor + (iar) BAT RECORDUL MONDIAL


Sa incep cu vestile bune: cresterea salariilor in sistemul public (nu doar a celor platiti de la buget dupa cum se prefigureaza, atentie) o sa aiba ca efect cumparaturi/credite mai mari ceea ce va creste consumul (vreo 62% din PIB!) si astfel va fi impinsa in sus cresterea economica.

E o teorie simpla si cu argumente credibile asa ca nu e surprinzator ca puterea (PD-L, UDMR, UNPR, independenti) a luat-o in brate si valseaza cu ea. E chiar logic, nu te poti opune unui adevar atit de larg impartasit.

Asa a tot fost dupa 1990 pina in 2008 (cu scurte episoade de iesire in peisaj) si nu se limiteaza doar la Romania. Doar ca, mai nou, oamenii prefera se economiseasca daca cistiga niste banisori in plus nu sa ii cheltuie pe sistemul “imi permit sa cheltui azi sau sa iau un credit pentru ca peste 3 ani o sa cistig mai mult”.

Defectul logicii asteia e ca extrapoleaza un comportament din trecut (apropiat) si avanseaza niste concluzii “logice”. Chiar si in vremurile astea nasoale (intr-o zi proasta si cu rugina in oase) cred ca reusesc sa alerg 100 de metri sub 15 secunde.

Adica 150 de secunde pe kilometru sau 6.300 de secunde la un maraton (rotunjit la 42 de kilometri). Adica o ora si 45 de minute. Iaca, m-am trezit recordman mondial fara sa am nici un merit. Pentru ca: “World records in the marathon are now ratified by the International Association of Athletics Federations. The IAAF world record for men is 2:03:38, set by Patrick Makau of Kenya on September 25, 2011 at the Berlin Marathon. The IAAF world record for women is currently 2:15:25, set by Paula Radcliffe of the United Kingdom on April 13, 2003 at the London Marathon”.

Clar, sunt foarte (cel mai) tare si nu imi dau seama de ce profesionisti care alearga mai repede ca mine pe suta nu detin inca recordul mondial la maraton (42 de kilometri si 195 de metri ca sa fiu mai exact).

Poate nu degeaba in Marea Britanie orice reclama la vreun fond de investitii trebuie (legal) sa aiba in text si atentionarea ca “Past Performance Is Not an Indication of Future Results”.

Deci vestile bune sunt ca o sa creasca consumul si ca eu am devenit recordman mondial la maraton sau la orice cursa atletica de peste 5 kilometri. Asta daca nu mi se intimpla o “wall hitting” 😉

Vestile proaste ar fi ca banii care vor intra in buzunarul bugetarilor trebuie sa vina de undeva. Ar putea sa vina din impozite si taxe daca, peste noapte si paradoxal, romanii nu ar mai practica sportul national numit evaziune fiscala si – cei din mediul privat – ar deveni mult mai productivi.

Poate rideti la faza cu evaziunea. Evident ca rideti pentru ca o practicati. In secunda in care cumparati un miel, un ou, o gaina sau un porc de la un agricultor (fara chitanta), sau in secunda in care va reparati instalatiile sanitare, vopsiti in casa, montati termopane, s.a.m.d. Fara chitanta, ca nu sunteti timpit/timpita. Mda, chiar daca aveti exemple mult mai interesante, tot evazionisti va numiti.

Cresterea economiei stimulata de cresterea consumului prin cresterea salariilor bugetarilor seamana cu povestea unei persoane care iese dintr-o mlastina tragindu-se de par. Daca ar fi atit de simplu salariile bugetarilor ar fi de miine triplate. Am mai explicat (mergeti din click in clik aici).

Ca sa nu va plictisesc prea mult (ca poate aveti treaba) finantarea cresterii (reintregirii) salariilor in sistemul public ar putea avea urmatoarele surse (daca gasiti altele sigur va angajeaza premierul pe post de consilier, nu ratati ocazia):

– bani fara acoperire in productie (valoare) a.k.a. inflatie (adica plateste prin saracire absolut toata populatia)
impozite suplimentare pe partea productiva a economiei (“privatul”) putin probabile intr-un an electoral
– indatorare. Bani luati imprumut azi, la dobinzi bunicele, pe care tot “electoratul” ii va plati la un moment dat fiind imprumuturi ale statului.

Sunt multe alte chestii la care oamenii ar trebui sa se gindeasca. Legea responsabilitatii fiscale interzice rectificarea bugetului in primul semestru (prima jumatate a anului) asa ca fara o derogare “reintregirea” ar fi cam ilegala.

Plus ca in sunt interzise majorarile salariale cu 180 de zile “inainte de finalul mandatului Guvernului”. N-o fost sa nu fie cumva pina la urma, cum ar zice batrinii.

Daca nu v-a placut video anterior incercati si cu asta 😉 . Olimpiada e la Londra in 2012 asa ca nu sunt excluse povesti frumoase. Atletismul e un sport interesant pentru cine are rabdare.

Ca sa nu-mi scot povesti de recordman trebuie sa recunosc ca domnii astia m-ar cam bate la o goana pina dupa colt.

Advertisements

One Comment on “Cresterea salariilor bugetarilor + (iar) BAT RECORDUL MONDIAL”

  1. teo says:

    Sunt curioasa pentru ce va fi injurat la anul viitorul guvern. Nu-mi place Tariceanu de nicio culoare, la fel cum nu-mi mai place niciunul dintre politicienii actuali, dar cand s-a opus cresterii salariilor profesorilor a stiut el ceva si a avut sange in vena. Dupa alegeri au trebuit toti bugetarii sa dea inapoi mita electorala primita de dascali. Si atunci ca si acum Basescu tuna si fulgera ca marirea e posibila. Iar aplaudacii de la putere voteaza neputand sa priveasca mai departe de interesul propriu.

    Ma gandeam ca ne-am invatat dupa ce ne-am frip o data cu maririle salariale. Dar pe urma mi-am adus aminte ca nu ne-a ajuns un singur Caritas ca sa nu ne mai aruncam si ultimele economii in buzunarele a tot felul de escroci. Mai mult ca sigur ca vor fi destui cei care vor pune botul si de data asta si se vor intreba nedumeriti la anul de ce ii costa mai mult decat au primit.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s