Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

O poveste foarte curioasa cu Bo Xilai


Nu prea a fost bagata in seama povestea lui Bo Xilai, seful organizatiei de partid (PCC) din orasul Chongqing. Mai ales ca vine fix dupa sesiunea anuala a Congresului National al Poporului, institutia echivalenta cu un Parlament. Cam cum era Marea Adunare Nationala in Romania dinaintea anului 1990.

Bo Xilai pare sa fie victima strategiei cuiva din actuala putere (premierul Wen Jiabao + presedintele Hu Jintao) care urmeaza sa predea friiele Chinei de prin toamna.

La conferinta de presa de dupa Congresul National al Poporului, premierul Wen zicea ca “China are nevoie de reforme ale sistemului politic si economic”. Fara reforme urgente, a spus Wen Jiabao, China ar putea retrai tragedii cum a fost cea din timpul Revolutiei Culturale.

Bo Xilai a fost unul dintre cei mai vizibili politicieni din China. Vorbea destul de des si avea tot felul de idei care “faceau stiri”. Undeva intre 2003 si 2007 a fost ministru al Comertului in Guvernul condus de chiar Wen Jiabao. O alta pozitie importanta pe care a detinut-o a fost de membru al Comitetului Central al Partidului Comunist din China.

Ajuns sef de partid la Chongqing s-a remarcat rapid prin lupta impotriva coruptiei. La modul foarte serios. Ca sa va faceti o idee, intre 2009 si 2011 peste 2.000 de persoane acuzate ca faceau parte din grupari de crima organizata au fost bagate la puscarie. Printre ei si oameni cu functii extrem de importante in administratia locala si in partid care “tineau spatele” gruparilor. Spre exemplu, in iulie 2010 a fost condamnat la moarte si executat procurorul sef din Chongqing, Wen Qiang. Fusese acuzat de primire de mita, viol si complicitate (protectie) cu grupari de crima organizata.

In toata povestea asta cu “anti-coruptia”, Bo Xilai a fost ajutat de seful Politiei din Chongqing, Wang Lijun, un personaj cu o imagine de politist incoruptibil. Foarte popular politistul. Actiunile lui impotriva “mafiei” au fost chiar subiectul unei serial TV politist intitulat “Politistul cu vointa de fier”.

La inceputul lunii februarie anul acesta Wang Lijun, politistul, a facut un gest inexplicabil. A intrat in consulatul Statelor Unite din Chengdu unde a stat timp de mai multe ore. Zvonurile sustin ca a cerut azil in SUA insa dupa citeva ore (aproape o zi) a fost convins sa iasa din consulat si a fost preluat de politie.

Initial a cerut concediu medical pe motive de stres insa intre timp a fost demis si este cercetat. O grea lovitura pentru “capacitatea organizatorica si de conducere” a lui Bo Xilai.

Bo Xilai s-a remarcat si prin initiative populare dar curioase mai ales daca sunt privite din afara Chinei. A initiat mai multe proiecte de cunoastere a istoriei Partidului Comunist din China in perioada lui Mao Zedong. Printre altele a organizat concursuri de cintece patriotice/comuniste care au avut succes si ideea a fost preluata si in alte zone.

Oficial, conform Xinhua, Bo Xilai a fost demis din functii datorita incidentului cu fostul sef al politiei, Wang Lijun. Incident de acum mai bine de o luna.

N-as baga mina in foc ca demiterea nu are legatura si cu simpatia sa pentru perioada cind China a fost condusa de Mao. Daca ati uitat, recititi cu atentie declaratia premierului Wen Jiabao facuta cu citeva ore inainte de demitere: “China are nevoie de reforme ale sistemului politic si economic…. Fara reforme urgente China ar putea retrai tragedii cum a fost cea din timpul Revolutiei Culturale”.


8 Comments on “O poveste foarte curioasa cu Bo Xilai”

 1. b says:

  mai lipseste un pic de pepene si ferrari rosu….

  Wang Lijun a fost escortat direct la Beijing dupa ce a iesit din consulatul din Chengdu si s-a emis comunicatul cu tratament prin repaus in urmatoarele zile.

 2. b says:

  pepenele bo jr. conduce(a) ferrari-ul

 3. Beatrice says:

  iar acum sotia lui Gu Kailai acuzata pentru uciderea omului de afaceri britanic, Neil Heywood…

 4. b says:

  o fi agitatie pana la al optsprazecelea congres . recomand cont weibo si plug-in pop-up translators per-pera chinese sau zhongwen chinese.

  in plus boxun.com

  http://boxun.com/news/gb/china/2012/04/201204122117.shtml

  • @ b
   Mi se pare mie sau incepi sa uiti limba romana :)) ? Nu ca ar fi un mare pacat ;)…
   Cred ca ai vrut sa zici va “va fi agitatie”. Sau “o sa fie”?

   Mai stati si prin Romania, oameni buni, lasati tarmul Marii Nordului.

   Serios, pentru ca pari cu real talent lingvistic, ai prins ceva din complicata limba cu foarte multe j-uri? Teoretic n-ar trebui sa-ti fie foarte greu: apropiata de germana care e ruda veche cu engleza.

   • b says:

    hopa!

    mai ales in acest format imi permit, dar nu numai.

    cu canonicitatea gramatacii de academie ma-npac. dar practica e alta.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s