Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Incurcate sunt caile, chiar si la metrou


Cu toate ca ma hirjonesc deosebit de des (deosebit in sensul de nefiresc statistic) cu “conspiratia mondiala” nu cred in teoriile conspiratiei.

Poate si pentru ca stiu bancul, foarte vechi, cu El si Ea in masina pe o autostrada.

Ea: Draga, zice la radio ca un nebun circula pe contrasens pe autostrada asta.

El: Unul?! Sunt sute de nebuni care circula pe contrasens pe autostrada asta!

Asa ca orice “teorie a conspiratiei” (ultimele care m-au zgiriat sunt “producatorii baga apa si E-uri in mezeluri. Chiar daca ei zic ca nu e nimic dubios cine garanteaza ca respecta ce scriu pe eticheta?”; “iar se apuca astia de privatizari pentru ca urmeaza alegerile si au nevoie de bani=spagi”; “zapada o sa provoace inundatii masive. Autoritatile ne ascund adevarul”; “factura la gaze se calculeaza in functie de capacitatea calorica. Nimeni nu intelege, ar putea sa ne fure!!!”. In mod curios nimeni nu s-a apucat inca sa conteste cifra octanica din benzina – o verifica cineva sau suntem furati la drumul mare? – si potabilitatea apei de la robinet. Contine ceva dezinfectanti – brrrr, cine stie ce efecte au asupra sanatatii – si nici nu vreau sa imi inchipui ce s-ar intimpla in Romania daca presa ar dezvalui, din nou, ca apa de la robinet contine peste 60 % – hai, 66 – hidrogen) trebuie servita cu lingurita mica si cu mare atentie.

Regula e valabila si invers. Nici de la sfintisori nu e recomandabil sa se serveasca cu polonicul. Sper ca nu sunteti genul care nu va pasa pentru ca pentru asta va luati banii…

Revenind insa la albinele mele, pentru ca oile mi le-am vindut ca sa am bani de chirie ;)) , m-am bucurat sa vad in statia de metrou Unirii ca cineva se chinuie sa le explice oamenilor ca se sta pe dreapta, daca nu urci/cobori grabit, cind folosesti scara rulanta.

Si ce are asta cu teoria conspiratiei?

Situatia stationarii pe dreapta s-a imbunatatit vizibil la metroul din Bucuresti din 2006 cind au aparut primele tentative de semnalizare publica. Mai e insa destul loc de mai bine.

Semnalizarile (imbunatatite mult, asta e adevarul) lasa in continuare de dorit. Inscriptiile si anunturile in engleza/franceza/germana/chineza/maghiara/poloneza sunt rare (in engleza si franceza la cladirile vechi sunt mai dese) asa ca orice pretentie de “destinatie turistica” mi se pare o glumita.

La un moment dat (acum vreo doi ani) chiar ma gindisem sa depistez un strain, vorbitor de o engleza medie, sa-i dau o destinatie si sa-l fac subiect de reportaj. Sa-l vad cum reuseste sa se descurce la metrou (complicat in continuare – in ciuda retelei modeste – chiar si pentru romani). Va dati seama ce experiente ar avea un astfel de turist daca romanii din alte orase iau tepe si se descurca greu in Bucuresti?

Oricum, niste fete isi dadeau silinta sa “demiticeze” bucurestenii calatori cu metroul. “Stai pe dreapta daca nu urci pe scara!”

Habar n-am. Poate are vreo legatura cu finala Europa League care se joaca in curind la Bucuresti. Poate e ceva legat de ministerul turismului. Poate s-a mai intimplat si n-am vazut eu.

Recunosc, partea care urmeaza nu e genul de dovada a unei sanatati psihice pe care as aduce-o daca ar fi sa fie cazul. Tineti insa cont ca incerc sa supravietuiesc intr-un mediu cam ostil. Nu e chiar usor.

Asta e adevarul: am vazut mesajul cu dreapta si tricourile galbene si m-am gindit ca e un mesaj subliminal al PNL. Chiar m-am gindit. Ar fi simplu “civilizatie”+”galben”=”Votati PNL”.

Stiu ca e de ris insa unul dintre argumente e si faptul ca “fetele” sunt genul “membra in organizatia de tineret”. Nu sunt genul ala care promoveaza tigari sau vreo alta chestie comerciala.

Nu ma indoiesc ca Metrorex a platit (sau vreun ONG? Ar fi simplu si mai discret…) pentru actiunea de “civilizare” a miticului. Doar ca – simt eu – pe banii lui, Metrorex si-ar alegea alt gen de fete zimbareate. Nu genul “organizatie de tineret”. Genul mai greu de refuzat cind zice ceva.

(Acuma sa nu avem discutii: evident ca sufletul si inteligenta sunt cele mai importante dar, poate mi se pare doar mie, fetele mai inalte+ dragute+cu sini si picioare misto pareau preferate la actiunile BTL de pina acum).

Deci nu aruncati cu bolovani pina nu apuc sa termin. Si dinainte era evident insa azi mi se pare mult mai clar ca Romania o sa traiasca o perioada “foarte interesanta”.

Presedintele Traian Basescu a misunat in ultimele zile prin spatiul public. Cu niste mesaje. Intarite (strategic vorbind) si de Emil Boc, presedintele PDL.

Partidele isi pregatesc textele de campanie (iunie alegeri locale, noiembrie parlamentare) sau – chiar mai bine, daca se poate – electoratul prin fel de fel de mesaje.

What if

Istoria nu se scrie niciodata cu “ce-ar fi fost daca?”. In ultimul timp am remarcat insa ca cetateanul Basescu a devenit foarte zglobiu. N-a fost niciodata molesit, nu asta zic, dar parca dupa ultimele iesiri miroase altfel.

Luni, la TVR1 pe la 20 trecute fix, Traian Basescu a fost citeva zeci de secunde seful PDL. Nu ma apuc sa analizez eu, poate mi s-a parut, descoperiti singuri pasajul in care isi motiveaza propunerea catre opozitie de a prelua guvernarea.

Adevarul e ca, daca te iei dupa Constitutie, presedintelui Romaniei nu ii pot fi interzise comportamente izvorite din afinitati politice. Doar carnetul de membru de partid e interzis.

ARTICOLUL 84 – Incompatibilitati si imunitati
(1) In timpul mandatului, Presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nici o alta functie publica sau privata.

Cel mult i se poate cere mediere, conform

ARTICOLUL 80 – Rolul Presedintelui
(2) Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

Sincer, oricite mizerii s-ar arunca in urmatoarele luni pe tema asta, adevarul adevarat nu o sa-l aflam. Se prea poate ca “propunerea” sa fi fost facuta pe tonul “da’ flori nu vrei?”. Dar poate ca nu are nici o legatura cu tonul. Sau poate cineva a facut un semn cu ochiul? Mesaj care nu poate fi tradus cu adevarat de nici o stenograma.

ADEVARUL, cred eu, o sa ramina un secret cunoscut doar de cei care au fost martori la discutie si au fost si atenti.

Fara sa va indemn sa votati cu cineva si fara sa am o optiune, inca nu le-am vazut programele, as paria ca in urmatoarele luni nu o sa scapati de cel putin astea doua mesaje.

1) “Vi s-a oferit guvernarea si nu ati vrut, acum de ce vreti?”. Vor fi diverse remix-uri ale declaratiei sefului statului (Traian Basescu, ca sa nu va rataciti) “I-am propus lui Ponta sa preia functia de premier/fac publica stenograma discutiei”.

2) “Numarul de parlamentari trebuie redus prin referendum la alegeri/Populatia a votat la referendum (aici toti uita sa aminteasca faptul ca era “referendum consultativ”) pentru reducere/Parlamenul nu poate vota organizarea referendumului din cauza grevei”.

Nu e destul de ciudat ca cei care cer sa fie votati isi amintesc de ce vrea/a votat electoratul in preajma alegerilor?

Eu nu cred ca exista vreo persoana (sau cel putin sper ca nu suntem condusi de “analfabeti politic”) care sa fi luat macar un salariu dintr-o functie politica, prin alegere sau numire, care sa nu-si fi dat seama inca dinainte de referendumul din 2008 ca e CONSULTATIV.

M-am prins chiar si eu inca de atunci, e o chestie de atentie nu de inteligenta, asa ca parlamentarii, directorii, secretarii, consilierii (judeteni si locali), presedintii si primarii, etc. (plus rudele si vecinii lor) n-ar trebui sa fie chiar atit de surprinsi de ce se intimpla. La vreo 4 mii de unitati administrativ-teritoriale (comune, orase, municipii) cu zeci de consilieri locali (pe fiecare u.a.) la care se adauga judetele si parlamentul as zice ca trebie sa fie intre 1,5-2 milioane de oameni – minim – constienti de faptul ca referendumul din 2008 era consultativ.

Dar despre referendumuri si efectele sistemului de vot “first past the post” de la primarii (uninominalul pur cum e cunoscut in Romania) altadata. Sunt insa destul de sigur ca multi dintre cei care critica acum sistemul de vot “pe liste” (nu sunt fan) sau “uninominal cu redistribuire” (in care pot cistiga si locurile 2,3,4… n) vor fi nemultumiti de rezultate.

Luati-le numarul si intrebati-i peste sase luni. O sa critice (sincer) “sistemul incorect” fara sa aiba vreo propunere alternativa.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s