Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Inchis definitiv


Nu e un capat de lume, nici Romania si nici evenimentul asta, dar merita citeva rinduri. [ACTUALIZARE: AUDIO]

Dupa ce s-a inchis sectia romana a BBC in iulie 2008, pe 17 martie (St. Patrick’s Day) a incetat si emisia in engleza pe cele citeva frecvente pe care le mai detinea BBC in Romania.

88 FM la Bucuresti si mai erau frecvente la Constanta, Timisoara, Iasi, Sibiu si Chisinau.

Povestea cu inchisul pe bune o gasiti aici (clik pe link). Nu m-am grabit pentru ca putea sa fie o defectiune tehnica si cum nu mai exista angajati in Romania putea sa dureze remedierea. E insa clar ca s-a pus lacatul si cineva a stins lumina.

Cam atit. Pacat, era singurul radio fara muzica si hahaiala dimineata si pe care puteai asculta reportaje si documentare.

Multumesc pentru (audio) ajutor. Ultimele secunde de BBC pe 88 FM.

Sigur lipsesc nume importante de la tag-uri. Numai ca nu poti sa-ti amintesti atita lume. Daca cineva are idei in sensul asta astept mesaje la comentarii si se rezolva (tocmai mi-am dat seama ca nu e Vlad Georgescu. Lipsesc multe nume, asta e).

O lista muuuult mai completa (dar care poate fi imbunatatita cu ajutor) gasiti cu un click aici.


9 Comments on “Inchis definitiv”

 1. teo says:

  Din cate am inteles, situatia nu e tocmai roza la BBC, nici macar in Londra. Ca altfel nu si-ar fi dat demisia directorul general.

  • @ teo
   Situatia nu e roza in sensul ca in UK se taie bugetele. Adica se taie, nu ca in Romania unde se gasesc portite (din 2010 trebuia ca numarul bugetarilor sa scada cu aproximativ 25% ca sa se poata reveni la salariile de la 01.07.2010. Adica de pe la aproape 1,4 milioane trebuia sa se ajunga cam la putin peste 1 milion. Suntem si azi la vreo 1,2 milioane).

   Daca s-au taiat bani de la armata (Marea Britanie “imparte” un portavion cu Franta, de neinchipuit), de la sanatate (mult mai putin generoasa in Marea Britanie decit in Romania) si de pe la tot felul nu vad de ce o institutie media publica nu ar taia din buget.

   Nu au probleme cu produsul, ca o firma obisnuita, adica sunt ok cu audienta, calitatea sau alti parametri. Nu sunt bani si nimeni (autoritate) nu are chef sa creasca taxa radio-TV sau sa vireze fonduri de la buget (cum se intimpla in Romania cu pensiile).

   Cam cum ar fi ca in Romania sa se tripleze de la 1 aprilie taxa radio sau/si TV? O pacaleala, nu? Insa fara bani… (stiu, raspunsul e “sa se reduca evaziunea si furtul”. Daca era asa simplu le reduceau deja).

 2. Mirela Rus says:

  Nu credeam ca o sa ma afecteze asa de tare, dar ma doare stomacul auzind trecerea de la BBC-ul nostru la manelele lor. Sunt si dezamagita si furioasa si trista si dezgustata. Poate ca ar fi trebuit sa facem ceva impreuna si sa pastram noi frecventa cumva. Desigur, e mult prea tarziu pentru asta. Si probabil ca ar fi fost foarte greu…

  • @ Mirela Rus

   Avind in vedere ca e vorba de radio ma bucur ca “ma doare stomacul auzind trecerea“. Multi citesc, putini pricep. E o diferenta intre o informatie si varianta ei radio.

   Cam ca la un film. Una e sa-ti fie povestit (deci afli toata povestea vazuta prin ochii cuiva) si alta e sa vezi filmul.

 3. Andrei Postelnicu says:

  Mi s-a facut o greatza imensa cand am citit aceasta “stire”. Am colaborat cu BBC din 2000 si pana la inchidere, cu scurte intreruperi. Am avut astfel ocazia sa lucrez cu profesionisti adevarati. Culmea e ca starea mass-mediei romanesti ne arata cat de mare nevoie ar fi acum de BBC.

  • @ Andrei Postelnicu

   Da, e foarte nasoala situatia presei romanesti. Tot mai putina credibilitate, 10-15 subiecte intr-o zi linse din agentii (restul traduceri si nici alea mereu bune) cu care se fac ziare cu titlu diferit si jurnale audio-video. Investigatii si reportaje extrem de rar.

   Nu mai zic de aplecarea spre stirile cu violenta si spre vesnica intrebare (nu neaparat rea dar exagerata din cauza provincialismului) “si pe noi cun ne va afecta?”. O lovitura de stat in Indonezia (mare si musulmana) nu are nici o importanta daca nu exista si vreun cetatean roman cu niscaiva legaturi.

   Se califica insa la “scurte” daca sunt macar citeva sute de morti. Preferabil in mod groaznic.

 4. Mirela says:

  Aseară, ascultând înregistrarea prescurtată aveam sentimente amestecate: nu ştiam dacă să plâng sau să râd de enorma discrepanţă.:(
  Când s-a închis am fost convinsă că plecând în cele 4 zări o sa fim capabili, nu de a fi într-un BBC, ci de a face n-şpe BBC-uri. Dar nu am fost capabili nici măcar de a păstra în noi acelaşi spirit.

 5. Beatrice says:

  intr-un mod straniu, inca nu imi vine sa cred ca aceasta stire e adevarata. BBC radioul care ramasese in mintea mea (si nu numai in mintea mea) radioul no.1 la capitolul credibiliate, profesionalism, calitate, nu mai exista. pe aceeasi frecventa se asculta acum manele. unreal. stiu ca in general radiourile si TV pierd din influenta datorita Internetului, si totusi, nu si BBC. lucrurile de calitate ar fi trebuit sa fie pastrate.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s