Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Mao nu mai e la moda in China?


Mda. Dupa cum ziceam (click pe link)

Autoritatile chineze au ordonat restrictionarea unor site-uri de extrema stinga care promovau material propagandistic din timpul lui Mao Zedong, a anuntat miercuri una din paginile de internet vizate, preluatã de AP.

Administratorul site-ului Utopia, care a preferat anonimatul, a indicat ca i s-a cerut stergerea articolelor dedicate orasului Chongqing, dupa demiterea fostului secretar al Comitetului Municipal al Partidului Bo Xilai, implicat in fapte de coruptie si considerat un adept al “Revolutiei culturale” a lui Mao Zedong.

Sursa a indicat ca au fost modificate sau inchise pagini care postau comentarii impotriva economiei de piata, a reformelor economice de tip occidental sau care emiteau opinii critice la adresa actualei conduceri de la Beijing.

Bo Xilai a fost felicitat de mai multe site-uri de extrema stinga pentru ca se conformeaza mostenirii lasate de parintele Republicii Populare Chineze.

Pe de altã parte, uneia din cele mai populare pagini de internet chineze, Weibo, i s-a interzis sa mai posteze informatii referitoare la Bo Xilai si la Chongqing. Contactat telefonic de AP, un cunoscut comentator politic, Sima Nan, a indicat ca un lector universitar a fost demis iar altul retrogradat, dupa toate probabilitatile ca urmare a unor critici la adresa guvernului, postate pe Weibo.

Traducerea AP e facuta de Agerpres (daca aveti de reclamat ceva 😉 ).

Advertisements

5 Comments on “Mao nu mai e la moda in China?”

 1. b says:

  poate ar trebui sa ma adresez agerpres: weibo este un servicu de microblogging al companiei sina (cotata pe nasdaq) cu peste 100 de milioane de utilizatori. da, in china avem aprox 300 milioane internauti (de pe tel. mobil. daca nu ma insel) celelalte servicii de microbloguri au si ele cam 100 de milioane de useri tencent si netease dupa reserach ogilvy etc.

  weibo e minunat, foarte acid, foarte politic, sunt actori si personalitati foarte critiice care au si cate 29 de milioane de followersi sau si mai multi. in plus e mult mult mult superior twitterurlui la integrarea imaginilor si videourilor in tweeturi si designul paginii si a functionalitatilor de chat, etc

  pe sima nan il dispretuiesc cu pasiune by the way. e penibil.

  ce se intampla de-obicei pe weibo e ca nu poti sa faci search-uri pentru anumiti termeni, si iti apare un mesaj explicand ca e ilegal termenul, la fel daca cineva a postat ceva apare ca si sters daca a fost sters din sistem. dar asta se intample de-obicei de-abia dupa postare. micro-blogurile dupa cum se stie sunt cele mai rapide.

  internetul in china este totusi un adevarat domeniu public in genul celui descris habermas, foarte critic. e un joc fara reguli clare, si e clar ca expresia libera castiga acest meci pana acum. nu e posibil a controla total exprimarea internautilor, nici cu registrarea real-name etc. trend-ul e clar. tot timpul se gasesc improvizatii etc.

  • @ b
   Asta e un comentariu foarte interesant care ar merita sa fie o postare in sine daca m-ar duce atita capul. E insa putin criptic (precum “pe sima nan il dispretuiesc”) asa ca nu stiu cita lume, interesata cit de cit, il pricepe.

   Mie mi se pare interesanta mai ales partea cu controlul opiniilor pe internet in China pentru ca auzisem de o probabila cenzurare a povestii cu Bo. Daca nu ma inseala memoria erau vreo 1,5 milioane de rezultate cautind pe Weibo ceva de genul asta pe 16 martie pentru ca vreo citeva ore mai tirziu sa fie doar 20 de mii. A doua zi mai erau vreo 4 mii. Teoretic pare cenzura insa m-am abtinut sa scriu de ea pentru ca nu am cum sa-mi dau seama cit o fi fost “autocenzura” mai ales in contextul inregistrarii identitatii.

   La celalalt comentariu e mai greu de raspuns scurt. Ai si n-ai dreptate.

   • b says:

    exista cenzura pentru anumiti termeni, se poate si bo xilai sa fi intrat pe lista. dar atunci lumea posteaza fisiere jpeg cu text ca sa ocoleasca aceasta bariera.

    in plus li kai fu , pan shi yi, ren zhi qiang si alti miliardari de pe weibo nu prea se auto-cenzureaza si lumea retrimite comentariile lor, sau comenteaza asupra comentariilor lor.

    pan shiyi, ceo soho, care e de credinta baha’ii posteaza in fiecare dimineata indicele de poluare de la ambasada amercii din beijing de exemplu. si de-acolo sa vezi discutii.

    in schimb lumea tot timpul da vina pe guvern de parca nu e nevoie de fapt de mai multe probleme sistemice, endemice, un fel de “boc” de la noi.

    umorul este alt fel de a ocoli cenzura, daca ea functioneaza, de exemplu facand aluzii, inlocuind numele oficiale ale politcienilor cu porecle etc. este extrem de greu de controlat si cosmetizat in aceste conditii internetul.

    imi place sa fiu criptic cateodata. pe sima nan il antipatizez datorita pozitiilor de dulau al conservatorilor pe care le adopta de exemplu cand ai weiwei a inceput sa aiba probleme. e nationalist, dar familia lui e in america etc.

    ideea e ca totusi in cazul lui liu xiaobo l-au incadrat la “subvertion of state power” deci atata timp cat vor avea aceste clauze ca nu poti sa ceri un sfarsit al regimului comunist, in fapt si legal nu va exista un adevarat sistem de libera exprimare. dar asta nu inseama ca nu exista discutii animate asa cum weibo o dovedeste.

    si mai anti-regim e twitter-ul , pe care internautii din china si din afara il sarbatoresc ca un heterotopos, un loc altfel decat restul peisajuului.

    in plus grupurile southern media si statiile din hong kong, macao si taiwan sunt foarte bune.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s