Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Combinata “Singer-Paff”


Sper sa nu vorbesc cu pacat si in realitate sa fie vorba de un colectionar extrem de serios dispus sa plateasca bani frumosi pentru chestii vechi.

Asa ca ar trebui sa tineti cont de posibilitatea asta (destul de mica dupa parerea mea) citind rindurile urmatoare.

Dupa citiva ani in care nu am mai vazut anunturi asemanatoare m-am reintilnit cu ele. Repet indemnul de mai sus (de a nu paria toti banii pe varianta mea) pentru ca recent am intilnit niste persoane despre care nu mi-as fi inchipuit ca sunt pasionate de antichitati. La modul deplasari in tara sau strainatate pentru nu stiu ce tirg la care ar putea gasi vreun chilipir.

Poate e vorba doar de colectionari (insa la preturile pe care le ofera chiar ma indoiesc)…

Nu pot insa sa nu-mi amintesc faptul ca, ani intregi de zile, astfel de anunturi au fost inceputul unor mari tepe.

Reteta e cam asa: se publica un anunt lipicios (ziare, stilpi, internet, etc.) legat de cumpararea de masini de cusut vechi. Povestea (cusuta cu ata alba) din spatele smecheriei e faptul ca, nu poate zice multa lume un NU hotarit la o astfel de teorie, masina de cusut poate sa fi apartinut (Singer de obicei ca suna mai bine) unei familii evreiesti in perioada de pina la al doilea razboi mondial.

Care, continua combinatia, contine numerele unor conturi la bancile din Elvetia unde si-ar fi depus respectivele familii evreiesti (care urmau sa fie deportate) sume importante de bani. Cica si le-au trecut pe masinile de cusut (sau au luat seriile acestora) ca sa nu se piarda daca mor. In functie de talentul “povestitorului” si de credulitatea victimei varianta e destul de credibila.

De aici incolo smecheria difera in functie de interlocutor=detinator masina de cusut (conform vorbei “fraierii nu mor, se inmultesc”).

Victime sunt de obicei oamenii mai simpli si – foarte probabil – in virsta (sincer, cine mai are masini de cusut Singer daca are mai putin de 30-35 de ani?).

Daca cunoasteti astfel de situatii (parinti, bunici) care au oferte tentante pentru vechea lor masina de cusut puteti recunoaste usor teapa prin faptul ca forteaza cumva la o cheltuiala majora vinzatorul masinii de cusut pentru a obtine o suma foarte tentanta (50-80-100 de mii de euro).

In general victima e pacalita sa cumpere ceva (o alta masina de cusut a carei adresa li se indica… Singer-urile cel putin au niste serii pe ele e usor de crezut… sau alte obiecte) cu sume cam la jumatatea ofertei “masina dumneavoastra de cusut+obiectul care completeaza parola contului”. Adica mii-zeci de mii de euro sau lei (in functie de posibilitatile financiare ale victimei).

Evident, dupa cumpararea la un pret foarte mare a celuilalt obiect care reintregeste secretul (de la un complice al “cumparatorului” masinii de cusut detinuta de victima) nimeni nu mai poate da de “persoana interesata”.


3 Comments on “Combinata “Singer-Paff””

 1. teo says:

  Hm… sperasem sa nu mai aud de chestia asta, la fel cum sperasem ca lumea s-a invatat minte.

  Dar probabil cei care o trag stiu mai bine decat mine cat dureaza amintirea unei tepe. Cunosc si eu un caz care a plecat din Arad, a mers la Deva si a dat cateva mii de euro pe perechea masinii de cusut. Ajuns la Cluj ca sa faca livrarea, a tras la han de cinci stele si a chefuit toata noaptea cu chestii din minibar si de la room service, ca doar urma sa fie pe cai mari dimineata.

  A doua zi n-a mai raspuns nimeni la numarul de contact.

  Dar ce ma mir eu de reaparitia masinii de cusut de colectie? O teapa care se intoarce cu o ciclicitate de patru – cinci ani, cel putin in zona asta, e schimbarea jgheaburilor de la acoperis. Faza se desfasoara cam asa. Se alege un batran/familie de batrani la care se prezinta un meserias si propune un pret cu care le ia mintea, da jos jgheaburile vechi si le distruge de nu mai pot fi refolosite, incepe sa le monteze pe cele noi, moment in care apare satra. Urmeaza amenintari si presiuni asupra batranilor si li se iau toti banii din casa, incat la sfarsit lucrarea costa de cateva ori mai mult decat daca ar fi fost facuta de o firma care da factura. Iar la urmatoarea ploaie, apa se scurge pe la toate incheieturile.

 2. Teo Ruja says:

  Socru meu a dat odata un telefon, informat fiind despre tepe, si la fel iau spus sa cumpere o alta masina de cusut din Sibiu, dar el le-a taiat-o din scurt sa si-o cumpere ei perechea si sa-i dea lui jumate din bani, tipul cu care vorbea a inchis telefonul si nu a mai raspuns la apel.

 3. matrioska says:

  …eu am un Singer. De vre-o 15 ani functioneaza ca masuta de cafea / suport pentru pachetul de tigari in balconul parintilor. N-are pereche si codul cu siguranta nu e cheia unui seif…nu e nici macar telefonul unui mester care ar putea s-o repare, ca agata ata…:(((((

  Asa ca, daca te intrebi cate persoane sub 30 -35 de ani au o masina de cusut veche ( ma refer la varsta pe care o aveam cand am cumparat-o)….uite ca se mai gasesc 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s