Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Avalansa “pe surse”


Un articol citat in revista presei internationale de la RFI mi-a atras atentia. Asta din cauza ca vorbeste de un fenomen interesant care a acaparat mass-media din Romania (cea mai mare parte). Stirile “pe surse”.

Majoritatea jurnalistilor cred sincer ca desele stiri “pe surse” pe care le transmit sunt o dovada a profesionalismului si a legaturilor “beton” pe care le au. Asta i-ar face niste jurnalisti buni, cu conexiuni.

Dupa parerea mea interpretarea ar trebui sa fie mult mai nuantata. Inflatia de stiri “pe surse” alimenteaza morisca de zvonuri si scandaluri care a acaparat spatiul media. Dupa cum zice si The Guardian citat de RFI.

Nebunia scurgerilor – ce valoare mai are azi un scandal? (The Guardian)
“Cind o informatie „se scurge” in presa avem de-a face cu un scandal. In Marea Britanie am avut o sumedenie in ultima vreme: bugetul, catalogul de risc din sistemul sanitar, raportul privind violentele din Londra etc. Guvernul britanic pare sa nu stie sa administreze stirile. Sau totul e doar o perdea de fum?

De fiecare data cind vedeti informatii confidentiale ajunse in presa – cu alte cuvinte „scurse” catre jurnalisti – trebuie sa va intrebati cui ii foloseste acest gest informational? Odata gasit raspunsul la aceasta intrebare va puteti da seama cine cistiga din asta si cine a dat drumul la acea informatie.

In ultima vreme, guvernul britanic a fost o „victima” a acestor scurgeri, problema este insa faptul ca din documentele ajunse in spatiul public nu reiese nici un cistigător clar. Nici un partid, nici un personaj identificabil. Asa incit, intr-o asemenea situatie, nu are de cistigat, de fapt, decit guvernul. Cabinetul a avut citeva zile in care a fost acuzat de incapacitate administrativa, aşa ca era nevoie de o distragere a atentiei”.

Cu citeva exceptii in care informatiile sunt extrem de grave (siguranta nationala si altele in zona asta) si cind persoana care le detine risca foarte mult asumindusi-le public, stirile pe surse nu se justifica. Nu e doar parerea mea, adica nu sunt singurul nebun dupa cum vedeti mai jos.

Mie mi se pare ca un ziarist inteligent si care are conexiuni bune ar trebui sa aiba forta sa convinga “sursa” sa-si asume responsabilitatea declaratiei si sa nu alimenteze zvonistica. Nu vad de ce o informatie de genul introducerea coplatii in sistemul de sanatate sau discutii privind modificari ale fiscalitatii nu pot fi asumate. De ce trebuie sa se afle despre ele intr-o maniera conspirativa?

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s