Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Comentarii blocate pe Sina Weibo si Tencent


Cele doua servicii de microbloging sunt ceea ce se intelege la noi prin Twitter.

E destul de curioasa actiunea asata prin care comentariile au fost blocate din 31 martie pina pe 3 aprilie. De ce fix 3 aprilie si nu 4 sau 6?

In plus, anunta Xinhua, politia din Beijing a arestat vreo 1000 si ceva de persoane suspectate de raspindirea de “zvonuri”. Daca te iei dupa ce zice politia actiunea (Adiere de primavara au denumit-o) urmareste sa reduca cyber-criminalitatea si imprastierea de zvonuri.

Citeva sute de mii de mesaje de pe forumuri, bloguri si siteuri au fost sterse si au fost avertizati 70 de provideri de internet in legatura cu problemele de continut in ograda lor.

E ceva problema prin China cu zvonurile asta e limpede. Recent aparuse ceva timpenie legata de o lovitura de stat care ar fi avut loc numai ca, asa cum am mai zis, ca dai o lovitura de stat trebuie sa stii cine are puterea si sa i-o smulgi prin forta.

Deocamdata nu am auzit de retragerea, imbolnavirea, decesul vreunui lider marcant de la Beijing asa ca nu stiu despre ce lovitura de stat ar putea fi vorba.

Siteuri inchise, comentarii blocate, oameni arestati… ceva nu chiar ok.


4 Comments on “Comentarii blocate pe Sina Weibo si Tencent”

 1. b says:

  zvonistica e datorata partial si lipsei de incredere in informatia oficiala. asa se-npusca biroul de propaganda singur(-e/-i) in picior incercand sa controleze/manipuleze sfera publica. aceasta analiza buna( studiu de caz cutremur sichuan 2008) am auzit-o de la un comentator pe radio asia libera. dansul lucreaza in mediu universitar din guangzhou.

  e vacanta acum in china ….

  • @ b

   Ce nu inteleg eu nici in ruptul capului e de ce pina pe data de 3 aprilie? Evident ca pot prelungi interdictia dar ma intrebam daca e vreo zi speciala in perioada asta 31.03-03.04…

   Eu m-am referit la comentarii, nu la blocarea retelei. Rog sa se consemneze in procesul verbal ca atare 🙂 .

   • teo says:

    Pe 4 aprilie e Ziua Mortilor si chinezii au liber 2-3-4. Teoretic ar avea mai multa vreme sa comenteze. Probabil ca se tem ca daca pun interdictie si in zi de sarbatoare, cand probabil se transmit mesaje prin care se comemoreaza cei morti, ar incinge spiritele mai mult decat o fac cei ce comenteaza chestii politice.

 2. b says:

  * comentarii pe weibo-uri nu sunt RT-uri de pe twitter (un fel de share/fwd ). acestea sunt inca permise. comentariile sunt in subsolul micro-blogului, exact ca si la bloguri. sunt o particularitate a microblogurilor din rpc.

  se pare ca sogou nu are sistare de comentarii.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s