Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Mineriada pe tocuri


ANUNT: povestea urmatoare nu are legatura cu politica (decit tangential) ci cu Romania. Ca sa nu apara discutii inutile… Singura explicatie a ceea ce scriu e ca sunt inginer. Mindru de asta (dar, nu pot exclude, cu ceva pizma adunata in suflet).

Nu-l pling de mila pe parlamentarul european (fost PDL?) Cristian Preda. I-a mers bine in ultimii ani (cel putin vreo 10) si, nu ma indoiesc, o sa se descurce excelent si in viitorul apropiat. Un loc cald tot se gaseste.

Mica lui tragedie dimboviteana se intimpla zilnic multor altor persoane. Cazuri care insa nu sunt suficient de cunoscute asa ca nu exista.

Dupa cum zic, nu ma misca deloc ce i s-a intimplat lui Cristian Preda. Asta insa nu ma impiedica sa remarc ca situatia este interensantuta. Nu-mi dau seama de ce in Romania “debate” e doar un cuvint strain. Oricine are alta opinie e perceput ca dusman. Indiferent daca are sau nu argumente.

De fapt, argumentele nici nu prea conteaza intr-o discutie (mai ales publica). Fiecare dintre parti paraseste dezbaterea cu aceeasi convingere nestramutata ca are dreptate si ca ceilalti sunt platiti, sunt “oamenii cuiva”, au interese ascunse sau “are un dinte impotriva”.

Daca aveti citeva secunde puteti vedea in stinga sus:”Hunt or be hunted”. Evident ca indiferent in care parte te afli rezultatul nu e garantat. In timp ce scriu mi-am amintit si de motto-ul Legiunii straine (Franta):”March or die”. Privind dintr-un context normal astfel de motto-uri par niste timpenii insa asta e adevarul, din pacate, in Romania.

Un om (chiar si mai multi) nu are nici o sansa in fata unei organizatii sau a unui sistem “politic” (a se citi in cheie personala, eu prefer lobby) institutionalizat. Bine uns, bine structurat si foarte eficient (fara a fi deranjant prea mult in afara) ca doar de aia supravietuieste.

Cristian Preda (mai sunt in PD-L vreo 3-4 “romantici”) si-a inchipuit ca e suficient sa ai opinii cu argumentele aferente, sa stai lipit de adevar, sa mergi inainte si o sa reusesti. Si-a inchipuit ca succesul isi suge seva din onestitate si franchete. Asta intr-un partid politic in preajma unor alegeri… Bad luck, succesul (cam de aproape orice speta) isi suge seva de altundeva.

Il suspectez pe europarlamentarul Preda ca a pacalit, la vremea respectiva, serviciul militar (armata). Altfel ar fi remarcat ca ultimul ordin in PD-L a fost “STRINGETI RINDURILE!”, nu “RUPETI RINDURILE!”.

Fara sa neg inteligenta si cultura lui Cristian Preda – dar departe de a cadea pe spate in privinta profunzimii sale – il compatimesc pe “intelectual” pentru intilnirea cu minerii. In 2012.

Oricum se tot vorbeste de “renasterea mineritului” prin redeschiderea minelor viabile. Verificati stirile din ultima saptamina.

E adevarat ca dupa mai bine de un deceniu minerii au suferit mutatii. La vremuri noi, tot noi, oameni noi! Unii au picior de lemn (cu tehnica noua nu mai e nevoie de forta bruta), iar altii si-au abandonat salopetele pentru fustite business, tocuri cui si genti Louis Vuitton Malletier sau Hermes.

Lampasul nu se mai poarta fiind suficient un blitz de iPhone. Lumina e mai puternica (chiar daca in reprize) si iPhone-ul are avantajul ca iti poti actualiza cu el contul de Facebook. Incercati asa ceva cu un lampas pe carbid.

Stind drept si judecind in spiritul vremurilor (altfel e doar o actiune a la Don Quijote) Preda Cristian are ochelari. Bine ca nu poarta si barba sau par lung ca si-o lua chiar mai nasol.

Povestea pe care o traieste se intimpla in ORICE PARTID (sa critici candidatul?) si in ORICE MINISTER sau alta institutie bugetara mare (adica cu acces la bani si putere). Plus ca, pe linga faptul ca ciriie public, mai scrie si ce-i trece prin cap pe nu’s ce blog personal. Da’ ce esti matale, domnule C. Preda, articol de Constitutie? Cit s-o fi considerind de intelectual, n-a inteles nimic.

Cind o sa-si scrie memoriile (un obicei neinteles – de noi, restul – al intelectualilor) Preda Cristian o sa explice cum o poseta sau un pantof cu toc cui, minuite dibaci de o femeie destoinica, sunt chiar mai eficiente decit banalele: bita, lant, pumn, cizma. Minerii reali mai trag cite o dusca (vazut, stiu despre ce vorbesc) si li se poate intimpla sa rateze lovitura.

Anyway, traducerea romaneasca a lui “March or die” ca “Mergi sau crapa” e destul de superficiala. Se potriveste doar in Legiunea straina. “Ideea” nu prevede pauze de odihna, de schimbare de pneuri, hidratare sau de tratat bataturi groase de un deget. E, mai degraba, (tradusa in engleza din romana, ca spirit) “March! Or die!”.

Eh, domnu’ Preda, o poseta in cap la momentul potrivit abia invioreaza cenusiul.

Pina una-alta, “intelectualii” (sau cei cu o asemenea imagine) chiar nu s-au bucurat de prea multe flori peste cap in tara asta. De ce se mai mira oamenii? Hmm, poate pentru ca Bucurestiul e plin (si azi) de dubiosenii. Mie nu mi se pare ca imaginile de mai jos difera extraordinar fata de cele din decembrie 2011 de prin piata Universitatii. Mda, e alta calitate a imaginilor…

Dupa cum am zis si la inceput, n-are legatura cu vreo optiune politica ci cu fenomenele sociale.

Advertisements

One Comment on “Mineriada pe tocuri”

  1. Tiberiu says:

    “Nu-mi dau seama de ce in Romania “debate” e doar un cuvint strain. Oricine are alta opinie e perceput ca dusman. Indiferent daca are sau nu argumente”

    Exact! Sunt de acord cu dvs. Am observat si eu fenomenul, pe strada, zi de zi, pe net, oamenii au o tndinta de agresivitate in comunicare, mai ales fata de straini. Agresivitatea e spontana si se manifesta de la momentul 0 al comunicarii. Am observat mai ales in RATB, la cea mai mica atingere iese un scandal care se lasa cu “dobitocule…etc” din doua cuvinte, nici n-apuci sa-ti dai seama.

    Parerea mea e ca TV-ul are o contributie masiva la asta dar cauza de baza este educatia improvizata si neglijata la toate nivelele.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s