Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Socialismul cubanez


Parca n-ar fi fost de ajuns de “bulversanta” povestea cu listarea la bursa a ziarului Partidului Comunist din China, o alta lovitura vine dinspre Havana. Lovitura pe cale sa fie incasata de socialism. Televiziunea de stat din Cuba a anuntat ca doua ministere – foarte importante – vor fi reorganizate. Pina aici nimic deosebit, se intimpla si in socialism si in capitalism.

Reorganizatele sunt Ministerul Comunicatiilor si Ministerul Agriculturii (ACTUALIZARE in text). Cu toate ca beneficiaza de o clima foarte favorabila, Cuba nu reuseste sa-si produca decit o foarte mica parte din necesarul de hrana. Asa ca statul e obligat sa importe masiv alimente. Povestea asta se intimpla si in Romania (import de alimente) numai ca exista o diferenta.

Alimentele importate in Romania sunt vindute pe o piata libera pe cind in Cuba comertul (cea mai mare parte a lui) e “de stat”. Oamenii au ratii si cartele pentru diverse alimente la preturi “accesibile”. Aproape gratis daca tineti cont ca in Cuba un salariu mediu e vreo 25-30 de dolari americani.

Noul presedinte, Raul Castro (fratele mai mic al lui Fidel) incearca sa modernizeze economia Cubei. In domeniul agricol reforma a insemnat darea in arenda a unor terenuri (tot terenul e al statului) pentru a creste productia. Mai ales in Romania cred ca nu e foarte greu de inteles faptul ca un hectar de CAP nu produce la fel de mult ca unul lucrat de “privat”.

Chestie remarcata si de un oficial cubanez (Marino Murillo) care a spus ca Ministerul Agriculturii “se confrunta cu mari probleme financiare de mai multi ani” si ca “actiunile intreprinse pina acum nu au avut rezultatele scontate”.

Marino Murillo a mai anuntat ca “cu titlu experimental” a fost aprobata conducerea unor intreprinderi de stat de catre “asociatii cooperatiste ale angajatilor”. Deocamdata nivelul la care statul preda friiele e redus (frizerii, restaurante. etc). Cam cum erau “mandatarii” din perioada comunista din Romania.

Daca inainte statul trebuia sa le asigure salariile (indiferent de rezultate) angajatii trebuie sa-si cistige acum singuri banii.

Daca va intereseaza mai multe aflati cu un click pe link-ul asta.

La Ministerul Comunicatiilor lucrurile sunt destul de evidente. Suntem in secolul XXI cind aproape intreg pamintul e conectat (telefonie mobila+internet). In Cuba doar din 2008 sau 2009 oamenii au voie sa detina un telefon mobil si sa-si cumpere un calculator. Oricum nu si le permit prea multi pentru ca sunt ingrozitor de scumpe, mult mai scumpe decit in Romania.

ACTUALIZARE: Agerpres/AFP – Pentru prima data, dupa mai bine de 50 de ani, televiziunea din Cuba va transmite in direct slujba din Vinerea Mare, oficiata la Catedrala din Havana, dind astfel curs solicitarii pe care a facut-o Papa Benedict al XVI-lea in timpul recentei sale vizite in aceasta tara, de la sfirsitul lunii martie, informeaza AFP.

Arhiepiscopul Cubei, cardinalul Jaime Ortega, “va oficia slujba la Catedrala si evenimentul va fi transmis in direct de canalul educativ al televiziunii cubaneze”, a anuntat purtatorul de cuvint al arhiepiscopului.

De altfel, Vinerea dinaintea Pastelui a fost declarata zi nelucratoare in Cuba, pentru prima data de la revolutia din 1959.

In cursul vizitei sale din Cuba, din 26-28 martie, Suveranul Pontif i-a cerut presedintelui Raul Castro sa declare Vinerea Sfinta zi de sarbatoare si a pledat totodata pentru extinderea libertatii religioase.

Procesiunile catolice au fost suprimate de autoritatile cubaneze in 1961, iar sarbatorirea Craciunului in 1969, fiind reluate dupa prima vizita facuta de un cap al Bisericii romano-catolice in Cuba, cea a Papei Ioan Paul al II-lea, in 1998.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s