Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Ziarul Partidului Comunist listat la bursa din Shanghai


Dupa cum ziceam mai pe la inceputul anului ziarul Partidului Comunist din China se listeaza la bursa. E vorba de People’s Daily si se listeaza doar divizia on line, adica portalul de stiri.

E practic o capitalizare, banii urmind sa fie investiti in dezvoltare. Daca o sa aiba succes Oferta Publica Initiala ar urma sa adune vreo 65 de milioane de euro. Aici ar fi interesante tot felul de comparatii.

Pentru introducere in atmosfera (mai ales ca am observat ca nu prea se intelege chestia asta in “economia de piata a Romaniei”) trebuie raspuns la intrebarea: de ce cumpara cineva actiuni la o companie? De ce, daca ai niste bani, i-ai baga in niste actiuni si nu i-ai depune la o banca?

Pentru ca speri sa-ti aduca un profit mai mare, adica firma sa inregistreze profit si sa imparta actionarilor dividende. E destul de distractiv faptul ca ziarul care raspindeste cuvintul Partidului Comunist din China face (sau se angajeaza sa faca) profit pentru actionari.

Recent, la bursa din Bucuresti s-a vindut 15 la suta din Transelectrica. Suma adunata a fost de vreo 38 de milioane de euro. Asta duce la o valoare de piata a Transelectrica de vreo 250 de milioane de euro. Urmeaza (la Bucuresti) Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica (pachete minoritare).

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s