Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

100 de ani de la nasterea “presedintelui etern” al Coreei de Nord


Kim Il-sung, Kim Il-Song sau Kim Ir-Sen e una si aceeasi persoana. Presedintele etern al Coreei de Nord.

In ziua in care in Romania se va sarbatori Invierea Domnului in Coreea de Nord va fi o alta sarbatoare importanta. Se va sarbatori centenarul (adica 100 de ani 😉 ) de la nasterea presedintelui etern (15 aprilie 1912).

In fiecare an 15 aprilie e o sarbatoare importanta dar anul asta e si mai importanta. Se implineste centenarul nasterii lui Kim Il-Song si… ei bine… Kim Jong-Un (noul lider?) trebuie sa demonstreze si acasa si strainilor ca stapineste situatia.

Ati tot auzit (pentru ca se fac pregatiri si s-a mai publicat chiar si in Romania) sau – daca nu – o sa auziti in urmatoarele citeva zile: Coreea de Nord intentioneaza sa lanseze un satelit in cinstea centenarului nasterii presedintelui etern.

Asta n-ar fi o problema doar ca satelitul va fi lansat cu o racheta balistica Unha-3 care deranjeaza capitalisto-imperialistii din lume. Lansarea ar urma sa aiba loc in perioada 12-16 aprilie (in functie de conditiile meteo).

E o incercare indrazneata a regimului mai ales daca tinem cont ca precedenta tentativa (aprilie 2009, Unha-2) a fost un esec racheta nereusind sa ajunga pe orbita.

Cred ca ati aflat deja de bateria anti-racheta amplasata in centrul Tokio (Japonia) si de nervozitatea din Coreea de Sud. Racheta asta, daca e un succes, inseamna ca regimul de la Phenian stapineste suficient de bine domeniul rachetelor balistice incit sa devina o amenintare de luat in seama. Genul asta de racheta nu zboara doar in sus; poate fi directionat spre mai multe destinatii la sute bune de kilometri.

Ca sa nu ma mai pling iar (ca si aici, click pe link 🙂 ) ca n-am loc de altii v-as atrage atentia asupra unei povesti extrem de interesante.

Eu cel putin nu stiam de ea. “Lagare” (zic occidentalii), “tabere/santiere” (mi se pare mie mai aproape de adevar, tinind cont de terminologia din Romania comunista si de conditiile de viata din Coreea de Nord) de munca in Rusia cu muncitori din Coreea de Nord.

Daca va puteti inchipui asa ceva. E un scurt serial documentar (vreo 40 de minute) facut anul trecut inainte de moartea lui Kim Jong-Il. Chiar merita vazut (genul de poveste care mi-ar placea mie s-o fac :)) ).

Ziceam de lansarea rachetei… Pentru ca lucreaza la o institutie media influenta international, un jurnalist britanic a fost invitat in Coreea de Nord sa asiste la pregatiri si la lansare. Imagini cum rar se vad din Coreea de Nord aveti aici (click).

Sigur o sa aflati mai multe in zilele urmatoare despre racheta (printre stirile cu pretul carnii de miel, taierea mieilor, pretul oualor, cozile la cozonaci in supermarket, s.a.m.d.). Interesanta va fi o eventuala lansare cu succes a rachetei si reactiile internationale care vor urma.

Zvonurile anunta si un posibil test nuclear. Nu exclud varianta avind in vedere ca Phenianul are o mare predispozitie spre gesturi simbolice ca asta (click).

Mai ales daca lansarea rachetei va fi un esec mie mi se pare extrem de probabil un test nuclear. Ca sa demonstreze ceva forta tehnologica…

Advertisements

One Comment on “100 de ani de la nasterea “presedintelui etern” al Coreei de Nord”

  1. teo says:

    Ce am auzit in dimineața asta la știri, mi-a adus aminte de o vorbă de-a bănățeanului “Daca nema putirință, geaba chichirez gâlceava”.

    Sărind peste glumă, e foarte trist ce se întâmplă acolo. E o pușcărie cât o țară, în care sunt deținuți oameni nevinovați, condamnați de niște personaje care au trecut deja cu mult limita absurdului.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s