Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

De urmarit (la TVR1) pentru ca e interesant


Uite (vorbim de TV, imagine, verbe “vizuale”) ca exista si un roman martor la lansarea satelitului (cu racheta purtatoare cu tot, click link pentru amanunte) din Coreea de Nord.

Cred ca in seara asta a avut prima transmisune de acolo (transmisie, relatare, daca preferati). Netul mi-a mers cu noduri si a cazut pe la 20:45 asa ca nu va pot confirma transmisia. TVR a reusit sa-l trimita pe Adelin Petrisor (e pe baza de “invitatie”) la Phenian. Dovada aici (click pe link).

Chiar merita urmarite relatarile pentru ca sunt singurele imagini “first hand” trase de cineva din Romania in Coreea de Nord. Evident ca media romaneasca (si nu numai) e inundata de clisee in privinta Phenianului.

Facem pariu ca o sa aiba o relatare cu “omagiul=buchet de flori” la monumentul lui Kim Il-sung?

Ziceam ca e interesant de urmarit chiar si din punct de vedere tehnic (daca altfel nu v-ar interesa ce se intimpla in alta parte a lumii). Cum se transmite de acolo avind in vedere ca nu prea exista legaturi la www?

Pe mine, de exemplu, ma fascineaza faptul ca BBC reuseste sa transmita reportaje video. (click link).

E o mare provocare jurnalistic vorbind. Poate jurnalistii straini au (de data asta) niste facilitati… poate nu. Ar putea fi rezolvata chestia cu transmisii de date pe linii telefonice (cu modem). Daca li se permite (ca nu intri cu modem in Coreea de Nord). Nu vreti sa va inchipuiti cam cit ar putea sa coste (mii de dolari) trimiterea a citiva gigabytes (sute de mega oricum pentru ca e video si trebuie respectate standarde TV) pe o linie telefonica la viteze de 1-10 kb/sec. “Convorbire” internationala. Plus ca, God!, cred ca dureaza un secol sa trimiti 5 minute de video prin linie telefonica.

N-am eu noroc de o asemenea experienta :)) . Oricum, jos palaria. Si in fata lui Adelin Petrisor si a TVR.

Advertisements

2 Comments on “De urmarit (la TVR1) pentru ca e interesant”

 1. teo says:

  Din pacate nu a reusit o transmisiune in direct. Au fost cateva imagini cu rampa de lansare a satelitului, niste blocuri comunistoide (cum altfel?) si in putine cuvinte, primele impresii transmise inainte de emisiune. Ceva de genul telefoane luate la aeroport, excursie ghidata.

  • @ teo

   N-am vazut asa ca nu-mi pot da cu parerea (o sa mai fie in zilele urmatoare si poate revin… cu toate ca multi vor da povestea si nu prea merita). Din cite povestesti probabil ca au folosit imagini cumparate de la agentii internationale si relatare telefonica. Nu e foarte spectaculos (din punct de vedere al unei TV) dar nici conditiile nu sunt obisnuite.

   Probabil o sa se dea niste reportaje dupa ce se intoarce Petrior de acolo. Oricum, e foarte greu tehnic si ingrozitor de scump sa transmiti din diverse colturi ciudate ale lumii. “Nu sunt bani” 🙂 . Chiar e greu sa gasesti niste justificari bugetare pentru contabilitate.

   In Afganistan, de exemplu, taxiurile (un fel de-a zice…) duceau jurnalistii (acum citiva ani, cind am povestit cu cineva proaspat intors) pina unde cereau doar ca nu aveau chitante sa le dea (cel mult de mina). Cam cit crezi ca ar cere un sofer de taxi ca sa te duca vreo 100 de kilometri printr-o zona periculoasa? Din care poate ca nu se mai intoarce viu sau – varianta fericita – ramine fara masina si nu mai are din ce sa traiasca.

   Daca nu ai chitanta cum decontezi deplasarea cu taxiul? (poti sa pui banii din propriul buzunar insa dupa citeva “harnicii” de genul asta te cam saturi sa fi sponsor). Crezi ca exista contabile la “persoanele juridice” din Romania care sa accepte o “plata” fara factura sau chitanta?

   Nici cind ai chitantele nu e mereu ok (de genul ca nu e prevazut in “ordinul de deplasare”) sau incalca ceva normativ ori articol din vreo lege… Asa ca o chitanta de mina (oripilant!, ce importanta are ca ti-au trecut 3 gloante pe linga urechea dreapta si inca doua pe linga cea stinga) sau o transmisie TV prin satelit din Phenian nu au nici o valoare pentru doamna de la contabilitate daca nu respecta plafoanele din tabelasele pe care prefera ea sa le invoce. Si aici depinde de muuulteee… Nu cred ca e cazul sa argumentez ca contabilitatea e o “arta” nu o aritmetica cum e de fapt perceputa.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s