Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Valoarea aurului (supra sau sub evaluat?)


Am mai scris despre asta acum aproape un an. Daca am avut sau nu dreptate nu pot judeca eu (click pe link pentru “judecata”).

Mie mi se pare ca teoria sta in picioare si mai vin cu niste argumente. Pentru ca au fost niste zile mai linistite am apucat si eu sa citesc lucruri care ma intereseaza. Printre altele si “Scrisoarea catre investitori/actionari” trimisa de Warren Buffett inaintea Adunarii Generale a Actionarilor la Berkshire Hathaway de peste citeva saptamini. Sunt mai multe chestii interesante (sper sa mai revin) insa m-as opri la aur (simbol Au) de dragul conciziei.

Doua scurte idei de introducere. Warren Buffett e un omulet ciudat si simpatic (cel putin mie) care are, de cele mai multe ori, dreptate. Dovada averea pe care a adunat-o singur (e locul 3 in topul mondial al miliardarilor, click aici pentru averea sa la zi) si poznele in care e implicat (click aici si aici).

Aurul nu se produce (se extrage, dar asta e altceva) si nu se distruge. Adica nu se corodeaza. Bijuteriile de aur pe care le aveti sau le purtati contin – foarte probabil – aurul unor obiecte de acum citeva sute sau chiar mii de ani.

Valoarea unciei de aur (o uncie e 28,25 grame) e azi de 1644 de dolari. Mai putin decit era prin toamna insa destul de mult.

Aurul e investitia preferata in momentele de instabilitate sau de panica financiara. Au fost destule in ultimii 3 ani… Asta e avantajul lui (credinta profunda ca e o valoare sigura) dar si dezavantajul sau.

In scrisoarea catre actionari Warren Buffett sustine (puteti fi de acord sau nu) ca investitia in aur e blocarea banilor intr-un bun neproductiv.

Are niste utilizari in industrie si are valoare estetica insa un lingou de aur e doar atit: un lingou de metal. Nu aduce dobinda, nu produce nimic, nu rugineste.

Pretul lui creste doar atita timp cit exista oameni dispusi sa plateasca niste bani cu speranta ca peste un timp va valora mai mult. Cu cit mai multa lume e interesata sa cumpere aur (“e investitie sigura”) cu atit creste pretul lui si astfel este validata teoria “investitiei sigure”.

La fel s-a intimplat in anii ’90 cu pretul companiilor din domeniul internetului (dotcom bubble) sau in secolul XVII in Olanda cu bulbii lalelelor. Numai ca:
a) intr-o lume finita nimic nu poate creste la infinit;
b) orice pret creste (pe o piata libera) poate sa si scada;

Numarul tot mai mare de clienti (aur in cazul acesta) atrasi de teoria validata pe termen scurt privind cresterea pretului alimenteaza o bula. Bula care creste, creste, creste, creste… si se sparge la un moment dat.

Nimeni nu poate anticipa cu exactitate un astfel de moment insa exista vorba ca “ceea ce desteptii au facut la inceput, prostii fac la sfirsit” (Warren Buffett).

Rezumat al teoriei batrinelului:

In lume exista cam 175 de mii de tone de aur. Pus la un loc (tot aurul din lume) formeaza un cub cu latura de vreo 20 de metri.

La preturile actuale (1.700 +/- 100 USD pe uncie) valoarea aurului e de aproximativ 10.000 de miliarde de dolari.

Sa presupunem ca aveti suma respectiva. De 10.000 de miliarde de dolari puteti cumpara TOT terenul agricol din Statele Unite si 16(!) companii Exxon Mobil (petrol, gaze, s.a.m.d.). Chiar si asa v-ar mai ramine peste 1.00 de miliarde de dolari.

Exxon Mobil e una dintre primele 3 companii din lume (a crescut mult Apple mai nou) si cred ca e cea mai profitabila. Face anual profit de 30-40 de miliarde de dolari.

Revenind la poveste initiala. Daca cumparati cu 10.000 de miliarde de dolari un cub de aur de 170 de mii de tone exact acelasi lucru o sa-l aveti si peste 30 de ani.

Daca alegeti sa cumparati active productive (tot terenul agricol SUA cu recolte de griu, porumb, soia, legume, etc) si cele 16 Exxon Mobile peste 30 de ani veti avea activele (terenul si companiile) la fel ca in cazul aurului.

Diferenta e ca intre timp terenul agricol si gigantul petrolier produc recolte si valoare si dau dividende.

Eu personal n-as miza pe aur. Se pare ca nici Warren Buffett.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s