Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Dragut (cel putin stilul si limbajul)


Nu am mai urmarit de ceva vreme Radio China International (da, am astfel de obiceiuri practicate cu o frecventa civilizata) asa ca pentru mine e ceva nou.

Teoretic, e pozitia “sistemului” din China in cazul Bo Xilai. Amanunte aici (click pe link).

Ascultatorii RCI apreciaza masurile luate de China in cazul lui Bo Xilai

2012-04-19 19:37:00

“Comitetul Central al P.C. Chinez a decis, la 10 aprilie, sa inceapa o ancheta pe numele lui Bo Xilai, suspectat de incalcari grave ale disciplinei (nu se specifica ce fel de disciplina. “Dupa cum se stie”, disciplina e disciplina). Mass-media chineza a publicat, imediat, informatii despre acest eveniment, fapt ce a fost apreciat de ascultatorii din strainatate ai postului Radio China International.

Un ascultător din Argentina, de exemplu, scrie in mesajul sau, ca P.C. Chinez a reactionat prompt in cazul lui Bo Xilai si a luat, imediat, masurile corespunzatoare. Aceasta demonstreaza imbunatatirea necontenita a sistemului chinez în tratarea si rezolvarea crizelor (God!). Pentru multi straini, China simbolizeaza stabilitatea si solidaritatea. Poate ca acest eveniment a avut unele consecinte negative asupra stabilitatii sistemului chinez, dar sunt convins ca sub conducerea guvernului chinez, ordinea sociala va fi restabilita imediat, mai spune ascultatorul nostru.

Un alt ascultator din Statele Unite ne scrie ca a ascultat si a citit informatiile difuzate de Radio China International despre cazul lui Bo Xilai. Astfel, prin declararea prompta si transparent a unor astfel de evenimente si mai ales a cazurilor penale de catre Comitetul Central al P.C. Chinez, au fost eliminate multe banuieli in rindul populatiei ( :))))) ). Aceasta demonstreaza hotarirea decisiva a P.C. Chinez in combaterea coruptiei si in protejarea demnitatii legilor tarii.

Evident ca la data respectiva (10 aprilie) povestea era mestecata marunt cam peste tot.

Probabil ca o parte a mesajului stirii nu il inteleg din cauza diferentelor de model cultural impartasit. Chiar si asa mi se pare un caz de limbaj de lemn cam ca la o sedinta a unei celule a PCC dintr-o mica fabrica. Limbajul e al sistemului nu al sectiei romane de la RCI (ca sa nu avem discutii sterile. Oamenii sunt de treaba la RCI, semnele de intrebare sunt legate de sistem. Cam ca si in cazul Romaniei).

Advertisements

One Comment on “Dragut (cel putin stilul si limbajul)”

  1. b says:

    mda…………………………………………………………..

    traducerea e cu probleme. ala e citatul propaganda-xinhua citit la stirile de seara nu demult. doar ca disciplina e “disciplina de partid” si bo tot tovaras a ramas. e sub “shuanggui” -sistemul paralel judecatoresc pentru cadre ( vezi chen liangyu etc)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s