Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Romania+China=?


Povestea e foarte asemanatoare de fiecare data, ca o fotocopie veche. Se intilnesc niste autoritati din Romania cu cele din China, se amintesc relatiile excelente dintre Bucuresti si Beijing (cu toate ca se vorbeste la prezent e de fapt la trecut si la inca unul destul de indepartat) si se reafirma pozitia partilor de a valorifica potentialul relatiilor economice bilaterale.

Romania isi scoate iar la inaintare vinul pe care -cica- vrea sa-l exporte pe piata din China si se amintesc imensele nevoi de lucrari de infrastructura care ar fi putea realizate prin parteneriate. La asta se mai adauga si dorinta de a atrage turisti chinezi.

Dupa care toata lumea se intoarce acasa iar chinezii isi vad de afacerile cu SUA, Germania, Australia sau, mai nou, cu tarile din Africa. Evident, si partea romana isi vede de treburile ei. Nu detaliez.

Cel mai recent episod de genul asta a fost intilnirea dintre Mihai Razvan Ungureanu (fost premier) si premierul Wen Jiabao la summit-ul CEE-China care a avut loc la Varsovia. CEE e Europa Centrala si de Est.

Nu am pretentia ca ne-am putea compara vreodata cu Germania (in privinta busibess-ului cu China) insa cred ca Polonia nu e o tara cu mult mai atractiva decit Romania.

Totusi, anul trecut schimburile comerciale Romania-China au fost de 4,3 miliarde de dolari iar Polonia-China de peste 18 miliarde. De aproape 5 ori mai mari cu toate ca Polonia e doar de vreo doua ori (cu generozitate) cit Romania.

Astazi, 29 aprilie, se inaugureaza zborul direct intre Varsovia si Beijing. E adevarat ca Polonia (impreuna cu Ucraina) va gazdui in iunie Campionatul European de Fotbal. E campionat european asa ca nu cred ca asta ar putea fi motivul infiintarii unui zbor direct intre cele doua tari. Si Romania are (avea?) ambitia unui astfel de zbor. Nu prea am mai auzit nimic de demersuri.

Cred ca adevarata dimensiune a relatiilor romano-chineze (excelente daca ne luam dupa declaratiile oficiale) o da cifra investitiilor chineze in Romania.

400 de milioane de dolari, adica mai putin de 1 la suta din totalul investitiilor straine in Romania.

In ceea ce priveste turismul, daca tot nu invatam nimic de la greci si turci (cu Italia, Spania sau Franta nici nu ne comparam) poate ne inspiram de la rusi.

Croaziera, Vladivostok, traditii, distractie, etc. = 3,5 milioane de turisti anul trecut.


3 Comments on “Romania+China=?”

  1. teo says:

    Si unde mai pui ca rusii si chinezii au cazut la intelegere sa-si dedice cate un an ca cel al turismului celelaltei tari. Anul asta e cel al Rusiei in China si chiar si festivalul de gheata de la Harbin a avut legatura cu asta, chiar daca “activitatea” a fost lansata abia prin martie. Anul viitor va fi cel al Chinei in Rusia.

    Ai nostri intind cel mult cearceafuri pe la targuri. Fantezie cat cuprinde.

  2. Tiberiu says:

    Trist…se vede ca acolo “in institutiile abilitate” nu sunt oamenii aia profesionisti interesati si responsabili care sa-ai faca meseria. De ce lipsesc si cum de au incaput institutiile statului pe mana unor…

    Pana una alta (mai in gluma- mai in serios:-)) am o vecina care imi povestea de curand ca bunica ei “stia Biblia din scoarta in scoarta si zicea ca acolo scrie ca oamenii cu coada vor stapani pamantul” (i.e chinezii). Nu prea cred ca scrie asa ceva in Biblie dar o fi avut batranica vreo intuitie ceva- mai stii.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s