Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Salariile si puterea de cumparare in China


O interesanta analiza intr-un ziar din China pe tema asta. Amanunte aici.

Stiu ca exista destule persoane interesate de subiect pentru ca multi cititori ajung aici cu cautari de genul “salariu mediu china”.

Ciudat, mai nou exista interes si pentru salariile din Cuba sau chiar Venezuela. O fi in pregatire vreun val de migratie pe care nu l-am depistat?

In mod respectuos va atrag atentia ca eventualele comparatii sunt greu de facut si depinde de scop. Una e daca se ia in considerare PPP (paritatea puterii de cumparare) si alta e daca se face comparatia pe baza ratei de schimb a yuanului.

Daca va intereseaza va recomand sa cititi articolul de la link-ul de mai sus.

De dragul cifrelor insa, salariul mediu in China anul trecut a fost de aproximativ 2.000 de yuani. In lei, asta ar insemna cam 1.100 de RON. Statisticile oficiale chineze iau in calcul la salariul mediu doar mediul urban (cam 50 la suta din populatie). Asadar ceea ce se intelege in Romania prin “salariu mediu” e cu mult mai mic in China.

In domenil bugetar salariul mediu (conform metodologiei lor) e de 37.000 de yuani pe an (cam 3.000 pe luna), iar in sectorul privat de 20.700 pe yuani pe an (sub 1.750 de yuani pe luna).

Un studiu on-line de anul acesta a stabilit ca la Beijing un salariu “care sa-ti permita sa traiesti” ar trebui sa fie de 8.550 de yuani pe luna. La Shanghai ar trebui sa fie de 9.250 de yuani pe luna.

Zic ar trebui pentru ca, conform birourilor statistice din cele doua orase, salariul mediu in Beijing e de 4.700 de yuani, iar la Shanghai de 4.350 de yuani.

Privita prin cifrele astea in Romania se traieste, in medie vorbind, cu muuuult mai bine decit in China.

Advertisements

2 Comments on “Salariile si puterea de cumparare in China”

  1. teo says:

    Corecteaza, te rog, linkul. Mai are un http in coada si da cu eroare. Lumea, chiar interesata, ar putea sa nu sape mai departe. Poti sa stergi pe urma comentariul 😉

    • Nu pot de pe telefon (acum am observat ca nu se pote edita in cod. Doar text). Corectez deseara cind ajung la vizuina.

      De obicei verific insa eram grabit. Multumesc 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s