Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Scoala in China


Calificativele obtinute de elevii chinezi la examenul pentru standardul international PISA sunt cele mai ridicate din lume. Aceste teste desfasurate o data la trei ani de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) fac o evaluare referitoare la nivelul de pregatire la citire, matematica si cunostinte in domeniul disciplinelor stiintifice.

BBC tradus de Agerpres.

Programul international pentru evaluarea elevilor (Programme for International Student Assessment, PISA) este un test ce evalueaza competenta elevilor din lumea intreaga, precum si capacitatea lor de a aplica in practica cunostintele dobindite.

Rezultatele testelor indica faptul ca Republica Chineza are un sistem de educatie care da rezultate mai bune decit modelele occidentale traditionale, potrivit expertilor OCDE.

Printre orasele chineze, Shanghai-ul s-a clasat pe primul loc in ceea ce priveste calitatea studiului in scoli dupa rezultatele examinarilor efectuate in 2009.

In China, explica un reprezentant al programului PISA, Andreas Schleicher, a fost dintotdeauna considerata cea mai sigura modalitate de a face cariera. In opinia sa, elevii chinezi dau dovada de silinta si un efort de neconceput in tarile occidentale.

Expertii occidentali din domeniul educatiei au fost surprinsi sa constate ca motivarea este caracteristica elevilor din toate paturile sociale si clase din China. In 2009, OCDE a efectuat examinari in noua provincii chineze, mai ales in scopul de a obtine o imagine obiectiva, atit in zonele sarace, cit si in cele cu standarde de viata mai ridicate.

Autoritatile chineze nu si-au dat inca acordul asupra publicarii oficiale a rezultatelor acestor teste, insa, dupa cum declara Schleicher, acestea sugereaza ca societatea chineza acorda o atentie deosebita educatiei atit la nivel colectiv, cit si individual.

Diferentele culturale isi pun de asemenea amprenta asupra modului de abordare a educatiei in diferite parti ale lumii, potrivit expertilor OCDE.

“In America de Nord totul depinde de prezenta sau absenta abilitatilor. Daca sunt bun la matematica e bine, daca nu voi face altceva”, explica logica nord-americana reprezentantul programului PISA. In schimb, in Europa, spune el, dominanta este in continuare traditia familiei. Daca tatal a fost instalator si fiul sau ii va pasi pe urme. In China insa noua din 10 elevi chestionati au declarat ca succesul lor in viata va depinde de cit de multe cunostinte vor acumula.

In prezent, OCDE pregateste un nou exament PISA, iar expertul mentionat considera ca pe primele locuri la evaluari se vor situa Brazilia, Turcia si Polonia.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s