Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Romania la Yeosu (expozitie mondiala)


Intr-un anonimat aproape perfect (in media romaneasca) a inceput pe 12 mai “EXPO 2012 Yeosu, Republica Coreea”. Adica Coreea de Sud.

E ceea ce se numeste expozitia mica, cea intermediara intre expozitiile universale. Ultima -universala- a fost la Shanghai in 2010 si urmatoarea va fi la Milano, Italia, in 2015 (click pe link pentru amanunte).

Mi-ar fi placut sa pot sa misun citeva zile sau saptamini prin Yeosu dar nu a fost sa fie. Nu pentru ca e un eveniment ci pentru ca se intimpla in Coreea de Sud. M-as mai fi pus si eu la punct cu conceptul de CHAEBOL, despre care cred ca o sa vorbeasca in Europa (poate si in Romania) in urmatorii ani.

Daca n-am reusit sa o vad pe asta din Yeosu nu cred ca mai vad vreuna. Nu sunt adeptul “legii compensatiei” asa ca sunt destul de sigur ca nu ma pot astepta la nimic bun/interesant in domeniul asta al expozitiilor.

Expozitia se va desfasura 90 de zile (12 mai 2012 – 12 august 2012) iar tema propusa de organizatorii EXPO 2012 Yeosu este ”The Living Ocean and Coast: Diversity of Resources and Sustainable Activities” dezvoltata in subtemele „Coastal Development and Preservation”, „New Resource Technology”, „Creative Maritime Activities”.

Citat din MAE: “Comitetul de organizare al EXPO 2012, a alocat un spatiu in suprafata de 414 metri patrati (indicativ A 105), cu destinatia de pavilion national al României.

Participarea Romaniei la manifestarea internationala este o ocazie deosebita de a materializa prevederile Parteneriatului Strategic si a Planului Comun de Actiune, in special in domeniul cooperarii culturale si stiintifice, precum si de a promova cresterea schimburilor comerciale intre cele doua tari. Cu ocazia participarii Romaniei la expozitia internationala, vor fi organizate actiuni de promovare economica a ofertei interne de produse si servicii, de promovare a ofertei turistice interne, dar si a traditiilor si culturii nationale.” Sunt foarte curios.

O sa ziceti “da’ ce naiba cauta Romania la EXPO 2012 Yeosu“? Diversificarea e o strategie inteleapta si Romania (economic vorbind) e prea dependenta de UE. Chiar daca nu s-a anuntat inca oficial cei care au urmarit cu atentie prezentarea lui Mugur Isarescu la ultimul raport asupra inflatiei (luni sau marti) s-au prins ca intrarea Europei in recesiune e o chestie de date oficiale.

Ramine de vazut cum se va misca Germania (cu care Romania are o relatie strinsa mai ales in domeniul auto) insa cred ca dupa vreo 3 luni de la intrarea oficiala a UE in recesiune o sa intre si Romania.

In contextul asta China, Japonia, Coreea de Sud, Rusia, Australia ar trebui sa fie niste potentiali parteneri mult mai curtati. Niste banisori pentru ca Romania sa fie una dintre participantele la Expo 2012 (cam 100, vreo jumatate din citi au fost la Shanghai. Probabil ca banii alocati sunt la nivelul costului unui km de autostrada, neimportant chiar si pentru un sofer patimas) nu mi se par niste bani cheltuiti ci investiti. Evident, daca Romania se si alege cu ceva.

Ideea e ca cine nu incearca nu reuseste. Fie vorba intre noi e greu sa atragi turisti sau oameni de afaceri din Asia (Coreea de Sud, China, etc.) cita vreme nu esti o tara din spatiul Schenghen.

Eu nu ma pot declara un fan al intrarii Romaniei in spatiul Schenghen. Diferenta pentru mine, ca simplu calator, e ca trebuie sa prezint buletinul cind intru in spatiul respectiv. Nu mi se pare un efort prea mare fata de cheltuielile necesare acceptarii Romaniei in spatiul Schenghen.

Cind privesti din afara, problema se schimba. Pentru un turist chinez sau japonez o viza de intrare in Romania nu inseamna deloc ca poate intra in Italia, Franta, Spania, Elvetia sau Marea Britanie. Pentru ca Romania nu e in spatiul Schenghen iar celelalte tari da. Si cine porneste din Asia catre Europa ca turist (puteti pune pariu) vrea sa vada -aproape sigur- Italia si Franta.

Asa ca un japonez sau corean trebuie sa ia o viza in plus daca vrea sa viziteze si Romania. Argumente ar fi dar trebuie vindute cumva (de asta nu mi e pare o cheltuiala ci o investitie participarea Romaniei la Expo 2012 Yeosu).

“Cea mai apropiata – geografic- tara UE de Asia”, “porturi la Marea Neagra”, “una dintre cele mai ieftine tari din UE”, “competente lingvistice si IT”, “industrie auto/otel”, “potential constructii de nave”, “Dracula”, “unspoiled rural Europe”, “adventure”, “potential agricol” sau “industrie textila”.

Teoretic, toate temele de mai sus ar putea aduce bani in Romania. Pentru asta trebuie insa sa le trezesti interesul si primul pas e sa te fitii printre ei.

Pacat ca nu m-am putut fitii in tara care a avut succes cu chaebol si K-pop 😉

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s