Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

CSR cu un brutar (2%)


Pentru ca multa lume “scrie pe bani” as vrea sa subliniez, de la inceput si foarte gros, ca nu e cazul. In cazul meu. Pur si simplu se apropie data limita de 25 mai pina la care se pot directiona (e altceva decit a dona) 2% din impozitul pe venit.

Cind zic de scris pe bani nu bat prea tare cimpii. “Din ce cistiga bloggerul bani? Advertorialele sunt in fruntea clasamentului pentru 31% dintre respondenti, pentru 23% sunt bannerele, iar pentru 18% marketing-ul afiliat. Precizare: Cifrele nu contin si incasarile agentiilor (media, creatie)”. (As recomanda un click pe link ca sa nu incarc povestea. Nu, nu e pizma dar prea miroase textul a advertorial. Asta e singurul meu argument ca NU).

Nu e cazul sa insist insa o fac ca sa dorm mai linistit. Redirectionare nu inseamna donare. Sunt bani platiti ca impozite catre stat. Din impozitele astea deja platite aveti dreptul (bine ca nu mi-a fugit mina sa scriu altceva) de a decide catre cine se duc 2%. Din impozitele deja platite.

Poate aveti o simpatie pentru maidanezi (puteti directiona bani catre ONG-urile care ii ingrijesc), poate vreti sa ajutati copiii cu cancer, poate vreti ca o persoana ca Serban Ionescu sa nu mai stea la mila guvernului si sa-l ajute banii nostri deja platiti. Ca asa vor muschii nostri. Poate vreti sa sprijiniti lupta impotriva capuselor ori vreo biserica/religie. Sau echipa (de fotbal, baschet, handbal, gimnastica, rugby, etc.) preferata. Mai precis, fundatia de pe linga respectiva asociatie sportiva, daca si-a facut, dar sunt destule care au infiintat fundatii. Cauze carora sa le directionati banii se gasesc.

Nu insist foarte mult pentru ca anul trecut un sfert dintre romanii care puteau directiona 2% din impozit au facut-o. N-as vrea sa-i plictisesc tocmai pe ei insa e loc de mai bine. Nu e complicat (data limita in 2012 e 25 mai). Completati niste formulare si le trimiteti la administratia fiscala de pe raza adresei de domiciliu. Indiferent daca sunteti salariat, patron, smecher, PFA sau actionar. Pur si simplu directionati o parte din impozitul platit statului.

Amanunte (indiferent de calitatea in care sunteti impozitati) si formulare plus adrese postale unde sa le trimiteti gasiti cu un click aici.

Un alt site care va da posibilitatea de a dona (atit cei 2% cit si cite “o felie de piine” de cite ori cumparati de la Vel Pitar – sunt mari, ii tin minte si din Cluj si se descurca binisor si prin Bucuresti – prin povestea Doneaza o felie de paine) gasiti aici (click link).

E un caz straveziu de CSR (Vel Pitar – Doneaza o felie de paine) insa probabil se intimpla sa cumparati piine de la ei asa ca puteti ajuta, in timp ce molfaiti, si niste nevoiasi. Daca cumparati si daca aveti chef sa ajutati.

In cele din urma dar nu in ultimul rind: foarte multa lume se plinge de calitatea mass-media din Romania. Serios? M-am plictisit de mult de argumentele si contraargumentele “stirile de la ora 17 sunt o mizerie” dar “fac audienta”.

Good news! (daca nu se intimpla sa cititi textul tocmai la ora 5) Puteti decide ca banii de care ati scapat deja (sub forma de impozite) sa fie cheltuiti pentru “Daca doriti ca inforadio.ro sa se extinda, va rugam sa redirectionati 2% din impozitul pe venit catre asociatia noastra.

Ce facem cu banii dumneavoastra? Finantam productia de reportaje si documentare radio inovatoare si curajoase.

Ca sa fiti siguri ca donatia dumneavoastra merge acolo unde trebuie, aveti angajamentul nostru ca toate productiile finantate astfel vor fi marcate cu un semn distinctiv pe fluxul inforadio.ro”.

Daca va suride propunerea executati un click aici.

Evident, o sa ziceti, Vel Pitar, SMURD, radioalternativ.ro, inforadio, Salvati Copii, Salvati Delta, Sprijiniti Lichenii sau Salvati Totul vor sa se imbogateasca.

Adevarul e ca foarte multe asociatii sau ONG-uri (poate cu exceptia Fundatiei pentru SMURD si a inca citorva) nu prea au un istoric suficient de lung si credibil al cheltuielilor “din banii nostri”. Pai cita vreme nu le da cineva bani nici n-or sa aiba astfel de istoric.

Aveti o saptamina intreaga de completat si depus/trimis formularele. Daca nu o lasati pe ultima sau penultima zi (tipic romanesc) n-ar trebui sa va ia mai mult de o jumatate de ora. Q?

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s