Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

“Mariajul” e mai degraba o loterie


Adica nu tine cont prea mult de statistica. E vorba de situatia generala din China. Azi e Shanghai unde s-a organizat un fel de “bursa a celibatarilor”. Nu e prima dar pare un eveniment interesant. Smecheria s-a intimplat in fostul “site” al Expo Shanghai 2010 si au participat (cu “oferte”) vreo 20 de mii de “singur/singura”.

In mod ciudat cele mai multe au fost ELE. Si foarte multi parinti. In China, parintii si cercul de persoane apropiate se simt datori (in sensul moral) sa se implice in cuplarea si casatorirea persoanelor celibatare.

Daca va intereseaza un reportajel pe tema asta il gasiti aici.

Ma surprinde disperarea “fetelor” si a parintilor lor (vedeti poza) din cauza ca, statistic, China ar trebui sa fie ceva apropiat de raiul pe pamint din perspectiva maritisului.

Din cauza politicii cu un copil de familie (cu multe exceptii insa asta e alta poveste) si a preferintei pentru baieti numarul fetelor in China e mult mai mic decit cel al baietilor. Multe familii prefera sa avorteze un fat de sex femeiesc.

Daca rata considerata “naturala” intre sexe e de 103-107 baieti nascuti la 100 de fete, in China raportul e de 118/100. Chestiunea e atit de serioasa incit exista un plan oficial (Comisia de Planificare Familiala) de reducere a ratei – pina in 2015 – sub 115 baieti /100 de fete la nou nascuti. In 2010 raportul a fost de peste 120/100.

Chiar daca planul va da rezultate, in 2020 in China barbatii aflati la virsta casatoriei vor fi cu 24 de milioane mai multi decit femeile. Adica nu-si vor putea gasi o sotie nici macar matematic.

Advertisements

One Comment on ““Mariajul” e mai degraba o loterie”

  1. Tiberiu says:

    Simpatic…partea de la inceput.
    Recomand filmul “Eat, drink, man, woman” al lui Ang Lee :-).


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s