Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

De moarte si de impozite nu prea se scapa


Impozitare a salariilor progresiva sau cota unica? Intrebarea asta va mai face valuri pentru ca, inevitabil, se apropie alegerile parlamentare si va fi una dintre ideile prin care se vor diferentia taberele politice. Pentru cei care nu stiu, exista destui si de astia fiti siguri, in momentul de fata salariile se impoziteaza cu 16%. Indiferent de cit de mare sau de modest e salariul.

Adeptii impozitarii progresive o considera incorecta din cauza ca ar avantaja persoanele cu salarii mari. “De ce sa plateasca cineva cu un salariu de 1.000 de lei acelasi impozit, 16%, ca si altcineva care are salariul de 5.000 de lei”?

Cealalta tabara, sustinatorii cotei unice, atrag insa atentia ca persoana cu salariu mai mare plateste impozit mai mare. Impozitul platit pentru salariul de 1.000 de lei e de 160 de lei, iar impozitul la salariul de 5.000 de lei e de 800 de lei. Ramine sa credeti argumentul care va place mai mult.

Un alt motiv invocat in sprijinul introducerii impozitului progresiv este ca si in alte state se practica si inca cu succes. Din lipsa de informare se invoca des cazul Statelor Unite, al Frantei sau al unor tari nordice.

Mai intii Statele Unite. Problema din Statele Unite e inteleasa prost in Romania. Omologii americani (asa-zisii “99%”) ai celor care sustin in Romania impozitarea progresiva ar fi mai mult decit multumiti daca in SUA bogatii ar plati aceleasi impozite cu restul populatiei. La ei exista diferentiere intre impozite insa in sensul ca cei cu venituri mari platesc, procentual, impozite mai reduse decit cei cu venituri modeste. Pentru ca ei se uita la suma platita, nu la procentul din venit.

E celebru cazul miliardarului Warren Buffett si al secretarei sale, Debbie Bosanek…. “Bosanek pays a tax rate of 35.8 percent of income, while Buffett pays a rate at 17.4 percent”.

Asta se intimpla din cauza ca investitiile, banii de pensie sau de asigurare de sanatate beneficiaza de deductibilitati asa ca toti cei cu venituri mari profita, ca peste tot, de ele.

Un alt caz particular (dat ca exemplu) e cel al Frantei. Mindria/nationalismul francez si limba franceza au facut ca, pina acum 15-20 de ani, persoanele cu venituri medii spre mari sa fie captive si sa plateasca impozite mai mari (procentual) decit cei cu venituri reduse. Situatia insa s-a cam schimbat si o dovada ca bugetul nu e functional cu acest sistem e acumularea datoriei foarte mari de catre stat. Aproximativ 90 la suta din PIB (sunt si cazuri mai grave, e adevarat) insa un nivel greu sustenabil.

Tarile nordice, exemplu atit de drag adeptilor social-democratiei. E adevarat ca au impozite mari (si progresive) insa oamenii accepta pentru ca statul le ofera servicii foarte bune. O persoana cu venituri mai maricele isi zice ca nu are rost sa se mute intr-o tara cu impozite mai mici dar unde trebuie sa plateasca pentru serviciile pe care le primeste gratuit sau foarte ieftin acasa. Clasicele Norvegia (mult petrol si gaze), Suedia si Danemarca.

Problema exemplului astuia e ca statul roman nu se comporta ca un stat nordic. Presupunerea ca statul va incasa bani mai multi din impozitul pe salarii nu e o garantie ca persoana obisnuita va trai mai bine in Romania. E suficient sa va uitati la clasamentele internationale privind coruptia si sa comparati pozitia Romaniei cu cea a statelor nordice.

Advertisements

2 Comments on “De moarte si de impozite nu prea se scapa”

  1. teo says:

    In special finalul e cam ce behaiam si eu aseara pe FB. N-am nimic impotriva ca din marirea impozitului meu de la privat sa se acopere gaura din buzunarul bugetarului sau alte cele trebuincioase societatii. In schimb mi-e ca se va acoperi gaura din buzunarul celor care au stat pe tusa cu marlaniile o bucata de vreme. Si asta ma enerveaza la culme.

  2. Mihai says:

    munca trebuie pedepsită: dacă muncești 8 ore și ești în cota de impozitare 15%, dar nu-ți ajung banii, probabil mai iei un job de 4 ore să pui ceva de mâncare pe masă copiilor. Acum plătești impozit 20% pe ce câștigi.
    La fel și dacă investești în educație, să câștigi mai mult. Trebuie să fii eventual pedepsit cu un 30% impozit.
    Cetățeanul model este sărac, prost și nu muncește prea mult. Pentru ei a fost făcută legea asta, restul ori pleacă ori sunt pedepsiți.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s