Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Bogati vs. saraci


Nu cred ca exista om normal care sa nege faptul ca bugetul Romaniei trebuie echilibrat. Trei metode, mari si late, se pot inchipui pentru asa ceva. Cresterea veniturilor, scaderea cheltuielilor sau o cale de mijloc intre cele doua. Reducerea cheltuielilor prin eliminarea risipei banului public as prefera sa o incadrez la “legende romanesti”.

Daca se putea reduce risipa se facea deja. Toti descopera ideea asta cind sunt in opozitie si nu apuca sa o aplice cind ajung la putere. Asa ca o crestere a veniturilor (in celelalte doua variante) mi se pare mult mai probabila. Asta are legatura cu subiectul impozitarii salariilor despre care am brodat si aici (click link).

Daca actualul curent de opinie se materializeaza (nu discut daca e rau sau bun) e posibil sa se introduca impozitarea progresiva a salariilor. Ideea (generoasa social) din spatele unui astfel de sistem e ca cei cu posibilitati mai mari sa plateasca mai mult pentru a-i ajuta pe cei cu posibilitati mai mici. Trecind peste faptul ca si in cazul cotei unice cei cu salarii mai mari platesc impozite mai mari (ca suma) mie mi se pare ca avem o problema cu definirea/perceptia celor “cu venituri reduse care trebuie ajutati de cei cu venituri mari”.

Nu prea imi dau seama de ce autoritatile nu isi sporesc veniturile la buget de unde chiar se poate. Unul dintre domeniile cu potential major de impozitare ignorat de toate puterile din Romania e proprietatea. Mai ales locuintele si terenurile. Cam 95 la suta dintre locuintele din Romania sunt proprietate privata (mult peste media europeana) si valoarea unei locuinte rezonabile (ne gindim la intreaga tara nu doar la Bucuresti) e undeva de ordinul zecilor de mii de euro. Probabil vreo 40-50 de mii. Impozitul pentru o astfel de locuinta nu cred ca depaseste 100-200 de lei pe an.

Asadar se intentioneaza impozitarea celor cu salarii mai maricele ca sa fie ajutati restul. As fi curios sa aflu de ce ar trebui sa plateasca impozite mai mari cineva cu un salariu de vreo 2.000 de lei – avind de platint timp de vreo 30 de ani o rata la un apartament de 300-400 de euro (sau o chirie) – iar cineva cu un salariu de 1.000 de lei dar care are o casa de 80-100 de mii de euro sa plateasca un impozit mai mic?

Poate ca persoana cu salariul mai mic mai mosteneste si o garsoniera de pe la vreo bunica si o da cu chirie – fara contract oficial – si mai incaseaza inca vreo 150-250 de euro, adica vreo 700-1.200 de lei. Impozitele pe locuinte nu ar trebui sa fie modice cum se intimpla acum. Daca ar fi macar 1% din valoarea casei sau a apartamentului veniturile din sursa asta ar creste de cel putin 10 ori.

In felul asta i-ai putea lasa si pe cei care string ceva mai multi bani muncind 10-14 ore pe zi chiar si 6 zile pe saptamina sa se bucure de munca lor si poate i-ai obliga pe cei care traiesc la limita saraciei si nu le-ar ajunge banii pentru impozitul pe locuinta sa se gindeasca sa munceasca mai mult.

Impozitarea terenurilor (agricole sau intravilan) si a locuintelor ar avea si un alt efect benefic. Cei care au venituri nefiscalizate (la negru, care nu platesc impozite) ar fi in sfirsit impozitati pentru ca multi din banii cistigati prin pacalirea legii sunt investite tocmai in imobiliare.


3 Comments on “Bogati vs. saraci”

 1. teo says:

  E ok ce zici tu aici, dar la noi e plicabil numai in teorie. Pentru ca in Romanica noastra, tiganul n-o sa-si plateasca in veci impozitul pe palatul de neam prost. In schimb mie sau tie ni se trage impozitul direct pe statul de plata. Asa ca tot pe calul care trage se pune biciul.

 2. Piranda says:

  Haideti sa nu discriminam ca la cate si ce casoaie au multi dintre angajati de pe la vami, fisc, politie economica, etc, facute din salariile lor de bugetari evident, ideea cu impozitul pe proprietate descris mai sus ramane o fata morgana. Atat timp cat nu se schimba mentalitatea cu “tepitul si ciupitul” bugetul Romaniei va continua sa-si arate gaurelele din turul pantalonilor si asa cam scurti.

  • @ Piranda

   N-am scris nimic de etnie tocmai pentru ca nu are nici o legatura. E foarte adevarat cu angajatii de la vami si restul. Insa ca imagine, casele respective mi s-au parut cele mai reprezentative sa ilustreze ca oameni saraci, care ar urma sa plateasca impozite mai mici, pot sa aiba active foarte valoroase care sunt impozitate insignifiant. E valabil si la terenurile agricole cumparate pentru revinzare in profit (daca nu ar fi impozite aproape zero le-ar da sa fie lucrate) sau la patronii firmelor fara profit, neimpozitate, care-si permit masini de sute de mii de euro.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s