Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Vremuri interesante la orizont si, oricum, ungurii-s de vina


S-a dus si referendumul asa ca ar trebui ca cineva sa mai faca si treaba prin tara asta. Vreo doua-trei voci au incercat sa faca apel la ratiune si la “reconciliere nationala” insa nu cred ca o sa fie cazul. N-as putea sa fac o descriere foarte exacta a taberelor insa e evident ca Romania e impartita in doua grupuri de talibani. Pro si anti ceva si foarte radicale.

Cei care au mizat pe depasirea pragului de validare a referendumului cauta explicatii si vinovati pentru cum au evoluat lucrurile. Cel mai la indemina grup pentru victimizare, mai ales ca se si pupa cu cliseele “anti-romani”, sunt maghiarii. Prezentele scazute la urne in judetele Harghita, Covasna, Mures sau Satu Mare sunt explicate prin “boicotarea referendumului de catre tradatorii unguri” in mintea odihnita a unor vorbitori in public pentru simbrii frumoase. Dovada ca vorbesc fara sa gindeasca, dusi de valul de a gasi vinovati, sunt datele statistice. Doar niste sudisti ignoranti in geografia si demografia propriei tari pot scoate asemenea ineptii. Cel mai clar exemplu mi se pare judetul Satu Mare.

Populatia de etnie maghiara in judetul Satu Mare e de 34,5% restul fiind, aproape toti, romani. Adica peste 65 la suta. Presupunind ca TOTI maghiarii din Satu Mare nu s-au prezentat la urne (o prostie de dragul reducerii la absurd) diferenta de la 65 la suta populatie romaneasca pina la prezenta de 28,2 la suta e uriasa.

In judetul Mures populatia maghiara e de 37,8% rezultind ca romanii sunt cam 60 la suta. Prezenta la referendum de 34 la suta ma scuteste de orice comentariu.

Cei care ii acuza pe maghiarii din Romania de tot felul de mirsavii uita ca acestia reprezinta mai putin de 7 la suta din totalul populatiei. Daca tonomatele ar avea curiozitatea sa si verifice ipotezele lor ar vedea ca in cazul judetelor Harghita si Covasna, cu prezente foarte mici, probabil ca cel putin jumatate dintre cei care au votat sunt maghiari. Se poate verifica usor consultind listele si vazind numele celor care au votat.

Dar asta inseamna un pic de munca si parca nici nu e la fel de interesant cu o acuzatie latrata la adresa premierului Ungariei, Viktor Orban, care si-ar fi bagat nasul in trebusoarele noastre interne.

Nu-mi dau seama cum ar putea evolua lucrurile in urmatoarele luni insa varianta “reconciliere/uniune nationala” mi se pare cea mai putin probabila. Si asta pentru ca clasa politica din Romania (nu discut motivele) a incalcat singura tema la care se ajunsese la un consens in ultimii ani. Pozitie coerenta in politica externa pentru accesul si integrarea in NATO si UE.

Ceea ce mi se pare suspect e ca, deocamdata, nimeni nu vorbeste de prezentele IMPOSIBILE statistic din citeva judete. Nu trebuie sa fi geniu, matematician sau om cu doctorat in statistica pentru ati da seama ca asa ceva e, practic, imposibil. Daca s-ar face niste anchete serioase in zonele respective sunt sigur ca ar fi gasite multe nereguli.

In Mehedinti, prezenta la referendum a fost de 70 la suta, la locale de 59,6 la suta. In Olt la referendum au votat 74,7 la suta, la locale 65,4%. In Teleorman, la referendum 70,1% si la locale 64,8 la suta. In Vrancea: referendum – 55,5%; locale – 53,8%.

Singurul argument in favoarea acestor aberatii statistice e ca perioada de votare a fost mai lunga. Argumentele impotriva sunt insa multe si n-ar trebui ignorate.

La alegerile locale participa multe partide si candidati independenti. Fiecare are interes sa-si convinga rudele, vecinii, cunoscutii sa voteze si face orice pentru asta. Inclusiv le da mici si bere si le promite tot felul de beneficii. E firesc ca prezenta sa fie mare, intotdeauna la locale prezenta a fost mai mare decit la alte alegeri. Pe 10 iunie au candidat vreo 300 de mii de oameni (pentru primar, consilier local sau consilier judetean). 300.000 de candidati cu interes pe linga aparatele de partid.

Cum poate fi compensat impulsul dat prezentei de lipsa celor 300 de mii de candidati? Partidele au fost parte a jocului si pe 10 iunie si pe 29 iulie. Nu se poate, ar trebui o tema de referendum extraordinara.

De data asta au fost doar doua tabere, o idee cam tulbure despre ce si pentru ce se voteaza, plus un indemn la boicot. Nici macar in Constanta, unde au votat si cei aflati pe litoral, nu s-a depasit prezenta la locale.

Asa ca sunt gata sa bag mina in foc ca in MH, OT, TR si VN s-au intimplat lucruri dubioase. Nu neaparat ilegale, pentru ca se gasesc cai destule de ocolit legea, insa rezultatele nu sunt firesti.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s