Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Rectificarea bugetara, de la J5 la J20


Dupa cum era destul de limpede inca de pe la inceputul primaverii, era alt guvern dar asta nu schimba deloc datele problemei, in a doua parte a anului se coace o rectificare bugetara. Urmeaza iar niste alegeri si e musai sa se bage piine pentru multime. Circul nu tine de foame chiar daca ne ridem zgiltiit.

Rectificare bugetara inseamna (re)alocare de fonduri. Evident ca fiecare ministru (vremelnica functie, insa care zgindareste ambitii din tot felul de motive) incearca sa ia o bucata cit mai mare din cozonacul bagat la cuptor.

Vi se pare ca sanatatea, educatia, cercetarea, mediul (probleme mari pentru Romania in UE), agricultura (de la irigatii la pretul motorinei), apararea, afacerile europene (salarii civilizate pentru cei care fac proiecte si fonduri pentru cofinantare) sau justitia (sufla vintul in organigramele instantelor) nu merita si nu incearca sa obtina bani?

Serios, care sunt de fapt prioritatile “rrromanului cu drept de vot”? Care sunt chestiile care nu pot fi aminate? Armata (MApN) considera ca se incadreaza la tema asta. Au nevoie de avioane (scumpe zic multe guri care se vor hranite si ele) asa ca s-a trecut la atac. Mai mult prin invaluire decit la baioneta dar e straveziu.

Mda, suntem tara membra NATO si teoretic suntem aparati de giumbuslucuri militare. Nimeni nu stie insa ce se va intimpla in Siria si ce sau cind in Iran, ce va face Coreea de Nord, China sau chiar Rusia (Moscova e totusi parca mai previzibila).

F 16 e avion de generatie 4 (parca face si 4,5 la variantele imbunatatite, dar nu bag mina in foc). Singurul avion de generatie 5 in exploatare e (kind of, cu toate ca deja se lucreaza la prototipuri pentru generatia 6 si 7) F 22 Raptor.

Odata cu discutia rectificarii bugetare s-a redeschis si cea a cumpararii de avioane de lupta.

In ciuda faptului ca imi dau silinta sa scriu scurt despre lucruri cu adevarat importante nu prea imi iese. Daca ma iau dupa testele recente as avea mult mai multi cititori scriind si postind poze despre pisicute durdulii, sini+buci+tatuaje, penibilitati de ordin personal sau mincaruri/dulciuri/prajituri. Nu reusesc sa generez dezbatere cu subiectele mele.

Asa ca ma vad nevoit sa copy/paste din comentariile celor de la Hotnews. Nu aruncati cu pietre ca nu sunt singurul si doar m-am inspirat. Plus ca citez sursa, dracia dracului, era sa-mi spargeti bunatate de arcada!…

pai… (Miercuri, 8 august 2012, 19:25)
Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui uica_john
in caz de Doamne fereste, pot intarzia atacatorii, pana vin miile vestice… Ca nu ne cere nimeni noua sa-i tinem singuri pe Rusi de exemplu. Dar daca Romania nu isi ia avioane sa participe in comun la aparare, Grecii nici ei ca sunt in criza, Englezii la fel mai vand si ei…atunci cine o sa apere granitele? Este un efort comun si fiecare trebuie sa-si aduca aportul, mai mic sau mai mare dupa posibilitati dar fiecare trebuie sa-si aduca aportul.

iluzii hilare (Miercuri, 8 august 2012, 21:26)
pehash [utilizator] i-a raspuns lui Laurentiu78
‘sa-i tinem singuri pe rusi’…

tu chiar vorbesti serios? adica Romania cumpara F-16 ca sa se apere in cazul unui razboi cu.. Rusia? :)))) adica un razboi Rusia-NATO??? pai ar fi timpul sa ne apucam de sapat daca vrem sa supravietuim.

realitatea e mult mai cinica. americani au doar interese strategice in zona, nu au nici o treaba cu economia, ba din contra, o tzara saraca in europa inseamna o europa mai saraca, o Uniune Europeana mai slaba… asa ca ne vand vechiturile lor fara remuscari, asa cum in ultima guvernare psd ne-au vandut o autostrada care de cativa km pe nspe miliarde de dolari…

sa nu uitam ca americanii deseori au sustinut dictaturi atunci cand a fost in interesul lor…

check u’re facts! (Joi, 9 august 2012, 14:42)
PuceaLuciana [anonim] i-a raspuns lui Laurentiu78
e 2015, atunci expira resursa de funcţionare a MIG-urilor. si daca e sa fim corecti, avem obligatie fata de interesul national in primul rand si apoi fata de NATO, nu de SUA. ma indoiesc ca n-ar mai vorbi obama cu noi daca am fi cumparat din alta parte. si, si asa, macar puteam negocia mai bine, ca polonezii de ex. oricum, ce zice dobritoiu e bullshit. doua luni, nu opt ani, de parca ar negocia el acuma totul de la zero. anyway, macar n-am cumparat vechiturile olandezilor.

Multa politica, multi chibiti, multa postacime. Ati prins ideea. Ce nu inteleg categoriile astea e ca un avion militar nu e un frigider. Adica nu e totuna daca vrei ca “frigiderul” sa-ti raceasca in 3 minute o sticla de apa minerala la 4 grade si nu reuseste decit la 7 grade. La frigidere e totuna insa nu si la avioanele militare.

Milioanele de dolari care fac diferenta intre “generatii” la cumparare cresc sansele suprevieturii aparatului si a pilotului, antrenat pe bani grei, in lupta. Altfel Romania ar putea cumpara de vreo 2 miliarde de euro securi si sabii si ar fi suficient de aparata ca doar a investit in domeniu.

Nu ministri, nu politicieni, nu posturile TV sau ziarele, nu postacii trebuie sa aiba ultimul cuvint la achizitionarea unor avioane de lupta. Ci cei care chiar se pricep. Dupa cum m-am mai exprimat aici (click link).

Daca Israelul se supara pe Iran si bubuie un atac nuclear Romania si Bulgaria o sa afle ca sunt cele mai la indemina tari NATO pentru un atac cu rachete dinspre Teheran. Bulgaria a simtit-o recent pe pielea ei.

O Turcie suparata, n-are importanta de ce, ne-ar scoate iar in fata. Cu Marea Neagra si Mediterana practic inaccesibile unor nave de razboi performante din NATO. Noi si bulgarii contam doar la cules algele din punct de vedere al navelor de razboi. Si nimeni nu poate jura, la modul serios, ca peste 1-2-3 ani NATO o sa mai existe. Ce-ar face Romania atunci, onorabili patrioti economi?

Sa nu ne confuzam. Nu vreau (adica nu sunt un sustinator) avioane F 16 pentru armata romana. Asta in conditiile in care avem bani (si permisunea de a le cumpara) pentru avioane mai bune.

Insa m-am saturat de fascinatia romanului pentru “multirol” ca suna mai bine. Asa, ca-ntre tarani, e ca si cum ti-ai lua un cal care galopeaza foarte repede si trage greutati mari. Nu exista un astfel de exemplar pentru ca e o imposibiltate fizica.

Daca e mare si trage mult nu alearga repede si invers. Daca iti iei unul “multirol” s-ar putea sa o iei in buza si la galop si la tras de la caii specializati. “Multirol” insemna mediocru in comparatie cu specialistul si cistigator in fata novicelui.

Si, daca ati ajuns pina aici, tinind cont de fascinatia pe care o exercita China, poate aveti 4 minute sa vedeti cum si-au dezvoltat ei avioanele de lupta. J5, J6, J7, J8, J9, J10 in poze. Functionale. J20 (video) de generatia a 5-a abia si-a facut zborurile test pe la inceputul anului.

Cu bani multi, cu pensionari sacrificati, cu coplata in sistemul de sanatate ca regula de baza. Ce frumoasa pare China cita vreme nu trebuie sa faci sacrificiile chinezilor, n’asa?

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s