Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Cvas-Kbac-Kvacc-Kvass


Ucraina e foarte interesanta chiar daca nu apuci sa vezi mult din ea intr-o perioada scurta. Mie mi se pare ca seamana bine cu Romania de prin perioada 1998-2002.

Viata in orasele mari (vazut Ujgorod si Mukachevo) e cam ca si cea din orasele mai maricele din Romania. Masini ok, oameni pe la terase seara, cam acelasi stil de imbracaminte. Mai vezi si cite un autobuz sau camion fosila insa sunt probabil de la diverse firme de stat.

La tara insa oamenii sunt mult mai saraci decit cei de la tara din Romania. Adica satele din vestul Ucrainei (cu influente de la unguri, maghiara e clar lingua franca pina prin zona Mukachevo) sunt ca si satele sarace bine de prin Romania.

M-am bucurat ca la Ujgorod (Ujvarad in maghiara) am dat peste cvas. Mi-e greu sa-l descriu suficient de limpede dar se pare ca e cunoscut si prin Romania. Eu nu l-am intilnit pe unde am umblat prin Romania.

Reteta ar fi ceva de genul: “Cvasul este o bautură racoritoare, slab alcoolizata, foarte populara la rusi, dar care poate fi preparata usor in orice gospodarie. Acest tip de licoare nu va depasi o tarie de trei grade si se obtine din piine neagra, de griu sau de secara, legume si zahar. Prin procesul de fermentare se produce acea mica doza de alcool”. Daca chiar va intereseaza amanunte gasiti aici, aici si (MAI ALES) aici.

Cica se bea pina prin China, in zona Harbin, unde se simte influenta Rusiei. Daca v-ati uitat pe retetele romanesti o sa vedeti ca cvasul are la baza piine, mai ales cea de secara. Asa sunt romanii, le stiu pe toate. Ceva mai multa informatie (in engleza) gasiti aici. Click link. De fapt, se face din faina si/sau tarite de secara, griu sau alte cereale. Plus ca se aromatizeaza cu fructe nu cu legume. Da’ hai sa nu mai caut paiul din ochii altora…

Ca sa nu mai zic ca sunt alegeri parlamentare in Ucraina pe 28 octombrie (50% din locuri pe liste si 50% uninominal, foarte interesant). Alegeri in care sunt implicati, evident ca printre altii, Andrei Shevchenko si Vitali Klichko. Cred ca o sa mai revin la citeva subiectele legate de Ucraina. Sa nu ziceti ca nu stiti cine sunt Shevchenko si Klichko…Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s