Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Necunoscutii din vecini – ucrainenii


Intr-un mod destul de ciudat, pentru mine cel putin, cu cit informatiile sunt mai multe si accesul la ele e mai usor cu atit oamenii stiu mai putine lucruri. Apare un efect de nisa. Se stie mai mult despre mai putine chestii. Probabil ca volumul de cunostinte e relativ constant insa scade paleta pe care cunostintele o acopera.

N-am o opinie argumentata daca asta e bine sau nu dar mie mi se pare un efect vizibil cu ochiul liber.

E aproape de domeniul legendei deranjul pe care-l provoaca in opinia publica romaneasca confuzia Bucharest-Budapest. “Cit de ignoranta e persoana… Sa nu stie ca Bucurestiul, Bucharest, e capitala Romaniei”.

Partea distractiva e ca aceleasi persoane (foarte multe dintre ele) socate ca un francez, britanic sau american are probleme de genul Bucharest-Budapest fac la rindul lor confuzia Oas (Satu Mare) = Maramures. Nu e un amanunt mai putin relevant din punct de vedere al culturii si e la fel de deranjant. Puteti face un test in sensul asta cu orice prieten/prietena sudist si cei mai multi o sa creada ca sunt acelasi lucru.

Pe linia asta m-am intrebat cam ce se stie despre Ucraina in Romania? O tara vecina cu noi si cu frontiera comuna lunga. In afara de faptul ca are capitala la Kiev si ca e mai mare decit Romania nu prea se stiu multe. Eventual (si foarte rar) numele presedintelui si al premierului. Chiar, cum se numesc? Si vorbim de o tara vecina…

Foarte frecventa e si formularea gresita “ucrainieni” in loc de “ucraineni”. In conditiile astea mie nu mi se pare strigator la cer faptul ca francezii (in special dar nu numai) confunda uneori romanii cu rromi (tiganii). Suna cam similar asa ca…

Dar pe linga ca nu se stiu informatii minimale (le gasesti pe internet daca chiar te intereseaza) ce se stie in Romania despre ucraineni? Cum traiesc, ce maninca, cum se distreaza, cum se imbraca?

Ei, cam asta e contextul care mi-a trezit dorinta de a vedea o bucatica din Ucraina. Aia de pe sosele, din sate si din orase. Click pe link-ul asta. M-am intins cu introducerea asa ca n-o sa apuc sa ma aplec prea mult pe experienta.

Pentru ca suntem vecini ne asemanam destul de mult. Mai ales in partea de Zakarpatia (dupa Carpati) care a facut parte – cu intermitente – ba din Romania, ba din Ungaria, ba din Polonia si cine stie din ce alte tari sau foste imperii (austro-ungar de pilda).

Arhitectura (si in orase si la tara) e cam identica cu cea din orice oras sau sat din nord-vestul Transilvaniei sau estul Ungariei. In Polonia sau Slovacia n-am fost asa ca nu pot compara.

Femeile (barbatii, copiii) se imbraca la fel, cimpurile sunt cultivate cu aceleasi chestii, curtile seamana. Te descurci usor cu maghiara cel putin citeva zeci de kilometri.

Chiar daca semanam suntem si foarte diferiti. Alt scris (litere chirilice in Ucraina) si alta cultura a administratiei.

Cei care critica foarte tare Romania e pentru ca o compara cu Germania, Austria, Olanda sau Marea Britanie. Ca sa realizezi cit de mult a progresat Romania e foarte indicata o vizita in Ucraina. Chiar si in partea asemanatoare cu Romania (cu Transilvania mai precis).

Multe persoane cu uniforma pe strada spre deosebire de Romania. Mai mult, fiecare uniformist se considera superior fata de orice civil si indreptatit la o mica spaga. Altfel, stie si el si civilul, poate face probleme. E greu sa eviti o amenda sau spaga in astfel de conditii chiar daca n-ai facut nimic rau. Nu cred sa gresesc laudind politia din Romania pentru faptul ca la orice “agatament” uniforma se prezinta cu functie-nume-prenume. Macar sa stii pe cine sa reclami daca te simti nedreptatit.

Organul din Ucraina, chiar daca e constient ca face exces de zel la modul deranjant si chiar daca e corect, o ia ca pe o jignire faptul ca vrei sa stii cu cine vorbesti si ce considera dinsul ca ai gresit de se simte obligat sa te ia la intrebari. Mie mi-a amintit de Romania din perioada 1990-2002.

Faza cu spaga e cu atit mai distractiva cu cit in orice punct vamal sau in locuri in care dai nas in nas cu autoritatea sunt afise care anunta ca mita se pedepseste cu inchisoarea si sunt date numerele de telefon la care se poate sesiza un astfel de incident. Cam cum era in Romania pe vremuri cu “In aceasta unitate Nu se primesc “atentii”!. Mi-am amintit de asta citind ca in Slovacia ar fi fost o campanie cu ecusoane anti-mita in spitale care ar fi dat rezultate.

MITA e un act intre DOUA persoane. E suficient ca una dintre ele sa nu fie de acord si e o problema rezolvata. Numai ca cel care rupe spirala trebuie sa-si asume riscul si pierderea aferente. Nu prea e rentabil si asta e explicatia ca obiceiul mitei supravietuieste in foarte multe tari. Inclusiv in Romania chiar daca nu la nivelul Ucrainei.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s