Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Festival de film la Phenian


Un festival international de film incepe joi in Coreea de Nord. Organizat la fiecare doi ani, Festivalul International de Film de la Phenian le ofera nord-coreenilor singura lor sansa de a vedea filme straine.

De asemenea, din doi in doi ani, cu ocazia festivalului, cetatenii straini au voie sa intre in cinematografele din Phenian si sa urmareasca filmele alaturi de localnici.

Anul acesta cinefilii nord-coreeni vor avea ocazia sa urmareasca doua productii filmate in Coreea de Nord dar editate peste granita: comedia romantica “Tovarasul Kim si-a luat zborul” – o coproductie nord-coreeano-europeana si “Intilnire la Phenian”, realizat in coproductie cu China.

Din oferta straina de filme face parte o productie cu Sherlock Holmes si comedia romanticã “The Decoy Bride”, din Marea Britanie, unul dintre filmele de kung-fu ale lui Jet Li, “Flying Swords of Dragon Gate”, filmul francez “Women on the 6th Floor” si doua povesti de dragoste din Iran.

Desi toate filmele nord-coreene au o doza buna de propaganda in ele, nord-coreenii sunt innebuniti dupa filme chiar daca pretul unui bilet la cinematograf este destul de mare: aproximativ 500 won, adica 5 dolari. In mod obisnuit nord-coreenii pot vedea productii locale, rusesti si chineze.

Cei care nu-si permit pretul unui bilet trebuie sa se multumeasca cu filmul chinezesc sau est-european de sfarsit de saptamina prezentat de televiziunea de stat. Printre filmele prezentate recent la aceasta televiziune se numara “Crouching Tiger, Hidden Dragon”, dar si singurul film occidental difuzat, probabil, in istoria televiziunii nord-coreene, comedia britanica “Bend It Like Beckham”.

Anul acesta, un ecran urias instalat in fata garii din Phenian a devenit un popular loc pentru amatorii de filme. Luni, mai multe sute de nord-coreeni au urmarit transfigurati o drama nord-coreeana in piata din fata garii.

Filmele americane sunt foarte rare, cu o singurã exceptie: animatiile Disney sunt foarte populare putind fi cumparate chiar si din magazine. Personajele Disney sunt atit de populare incit la un concert dedicat tinarului lider Kim Jong Un, din luna iulie, solistii au urcat pe scena costumati in Mickey Mouse, Winnie the Pooh si alte personaje Disney.

Tatal si predecesorul lui Kim Jong Un, defunctul Kim Jong Il, era un cinefil notoriu. El avea doar 7 ani cind a fost sa vada primul sau film – “Satul meu” – primul film realizat de studiourile cinematografice nord-coreene, pe atunci abia infiintate. Filmul spune povestea unui tinar care se intoarce in satul sau dupa ce Coreea a fost eliberata de sub ocupatia japoneza. Acest film l-a impresionat foarte mult pe Kim Jong Il, conform lui Choe Hung Ryol, directorul departamentului de afaceri externe al studiourilor nord-coreene.

Atit de impresionat a fost Kim Jong Il incit in 1973 a publicat un “tratat”, denumit “Despre arta cinematografica”, in care explica faptul ca filmele trebuie sa-i ajute pe oameni sa evolueze in adevarati comunisti. “Munca de creatie nu este o munca obisnuita, ci o onorabila sarcina revolutionara”, scria el.

Pasiunea pentru arta cinematografica se pare ca este tipica pentru dinastia comunista de la Phenian. Tatal lui Kim Jong Il, parintele fondator al dinastiei, Kim Il Sung, a scris scenariul unui film denumit “Fata florilor”.

Intr-un interviu acordat Associated Press, Choe Hung Ryol recunoaste ca cinematografia nord-coreeana are drept principal obiectiv propaganda. “Filmele noastre au un alt obiectiv decit filmele facute in alte tari. Noi facem filme in scopul educarii ideologice”, a precizat el.

Un alt obiectiv, se pare, este cel de a se juca cu emotiile audientei. “Daca privesti multe filme nord-coreene, o sa plingi foarte mult. Daca nu plingi, atunci este clar ca esti o persoana fara suflet”, a mai adaugat Choe Hung Ryol.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s