Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Ziua nationala a Chinei


In China se sarbatoreste astazi ziua nationala, a 63-a aniversare a infiintarii Republicii Populare Chineze. Evident ca sunt tot felul de manifestari, focuri de artificii, concerte insa una dintre chestiile mai putin stiute e ca parada (The ar fi in engleza) are loc doar o data la 10 ani.

Traditia, daca-i putem spune asa, e din 1960 cind conducerea de atunci a decis sa faca economii si sa organizeze mari parade doar o data pe deceniu. La mijlocul perioadei au loc niste manifestari mai maricele, totusi.

Ultima mare parada, singura prinsa de actuala conducere – presedintele Hu Jintao si premierul Wen Jiabao – a avut loc in 2009.

Ca sa va faceti o idee cam cum e o astfel de mare de parada militara o data la 10 ani vedeti aici imagini de la defilarea din 2009.

De ziua nationala, cred ca depinde si cum cade, in China sunt zile libere. Printre putinele dintr-un an. Zilele libere sunt anul acesta intre 30 septembrie si 7 octombrie, 8 zile libere, pentru ca se sarbatoreste si festivalul toamnei (Zhongqiu), o chestie importanta in cultura lor. As zice ca e echivalentul a ceea ce in Romania ar putea fi un fel de sarbatoarea recoltei peste care se suprapune si o importanta componenta a legaturilor de familie.

Exista mai multe obiceiuri legate de sarbatoarea asta insa cred ca cele mai definitorii sunt faptul ca se petrece in familie si se fac cadou plus se maninca prajiturele speciale. In engleza se numesc mooncakes, yue bing, prajitura Lunii. N-am mincat, nu stiu.

Pentru ca sarbatoarea toamnei se petrece in familie zilele astea sistemul de transport din China e pus la grea incercare. Ginditi-va ca sunt destui oameni care calatoresc 2-3 mii de kilometri ca sa ajunga la familiile lor. Pentru ca China are o suprafata dubla fata de cea a Europei, daca nu stiati. Se poate intimpla sa ai mai mult de mers decit de la Dublin la Bucuresti si asta cu trenul sau cu autobuzul.

Autoritatile estimeaza ca in cele 8 zile de sarbatoare vor fi efectuate cam 750 de milioane de calatorii, in jur de 75 de milioane pe calea ferata si grosul pe sosele.

Numai azi, 1 octombrie 2012, calea ferata din China trebuie sa transporte peste 9 milioane de pasageri.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s