Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Ce naiba e sorgul rosu?


Nu ma leg de motivul pentru care s-a intimpla insa, asemenea mie, probabil multi s-au intrebat: “ca naiba e sorgul asta?”. Stiu si eu, stiti si voi, ca e o planta. Dar ce fel de planta?

De fapt e mult mai comuna planta decit v-ati inchipui. Cel mai usor de vizualizat e tulpina plantei pe care o vedeti in toate maturile “clasice”.

Matura, partea de jos nu coada, e facuta din tulpina de sorg. Evenuala curiozitate v-o satisfaceti aici.

Cica ar merita cultivat pentru ca e “o plantă care se cultivă usor si aduce venituri mari”. Recunosc ca eu n-am mai auzit de ea pina acum in astfel de context (cu toate ca de exemplu “salcia energetica” nu mi-e straina).

“Tulpina este formata din 7-20 internoduri si realizeaza o talie de 1,5-3 m. Frunzele sunt lungi, de 50-80 cm, fiind acoperite cu pruina. Inflorescenta este un panicul cu 1.000-5.000 de flori. Fructul este o cariopsa rotund-turtita. Boabele de sorg au compozitia chimica asemanatoare boabelor de porumb, continutul in amidon fiind de 75,3%, in proteine de 11,8%, in grasimi de 3,7%, in celuloza de 2,18%. Din boabe se obtine faina, care este folosita in alimentatia oamenilor in unele zone din Africa, India, China, Orientul Apropiat si Egipt”. E un fel de cereala modesta a saracului, as zice.

“Sorgul poate fi considerata o buna alternativa la cultura porumbului in zonele secetoase, deoarece rezista la temperaturile ridicate din timpul verii si da performanta chiar si in conditii de stres hidric. Sorgul este o planta tropicala originara din Africa (Sudan/regiunea Etiopia). In Europa, primii hibrizi de sorg au fost introdusi in anul 1960, iar astazi ocupă locul 5 in clasamentul celor mai cultivate cereale din lume, dupa porumb, orez, griu si orz”.

(Cindva trebuie sa ma ocup si de hrisca. Am mai intrebat pina acum dar nu cred ca am mincat. Asta ramine pe altadata).

Despre SORG, un infomercial (PR fara har) in cazul in care aveti nervi tari si sunteti o persoana rabdatoare, aici.


One Comment on “Ce naiba e sorgul rosu?”

  1. Tiberiu says:

    Destul de important pentru cinema-ul chinez filmul “Sorgul rosu” (1987) de Zhang Yimou (care a facut “Eroul”, “Casa sabiilor zburatoare” s.a. nu neaparat cu lupte ). Se considera printre primele productii reusite de dupa perioada realismului socialist si care a atras atentia occidentului.

    Filmul e simpatic, l-am vazut de curand, il gasiti pe torrent. O sa vedeti ca din sorg faceau un fel de rachiu rosu aprins. De fapt, daca va uitati pe imdb la filmografia lui Zhang Yimou gasiti multe filme interesante, si multe cu subiecte legate de China rurala (mie mi-a mai placut ” The road home” si “Riding alone for thousands of miles”)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s