Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Un partid, o familie, un copil


Modul simplist in care este perceputa China in Romania se datoreaza mai multor factori insa cred ca cel cu influenta covirsitoare e ignoranta fata de tot ceea ce nu e romanesc. Ar mai fi departarea, stirile externe foarte putine si altele.

Daca intrebi un roman care e faza cu copilul unic e foarte probabil sa stie de ea. Nici nu greseste foarte mult. E adevarat ca – in principiu – fiecare familie din China are dreptul la un singur copil. Exista insa si destule nuante.

Tot sapind dupa povestea asta am aflat niste chestii care mie mi se par interesante. Legea nu permite casatoria barbatilor inainte de 22 de ani si a femeilor inainte de 20 de ani. Destul de dubios, zic. Evident ca si la regula asta exista exceptii.

In primul rind, doua vorbe scurte despre sistemul administrativ din China. Primul nivel adminsitrativ este provincia. Si astea sunt de mai multe feluri. Mai precis exista 22 de provincii obisnuite, 4 municipalitati cu statut de provincie, 5 regiuni autonome si doua regiuni cu administrare speciala.

Municipalitatile (un fel de metropole le-as zice) cu statut de provincie sunt Beijing, Shanghai, Tianjin si Chongqing.

Regiunile autonome sunt Xinjiang, Tibet, Mongolia Interioara, Ningxia si Guangxi. Zonele cu administrare speciala sunt Macao si Hong Kong.

Provinciile sunt impartite in prefecturi, prefecturile au mai multe judete, iar acestea sunt formate din districte. Formate si ele din orase si sate. Exceptiile de la politica asta cu un copil la o familie sunt in regiunile autonome plus zonele cu administrare speciala. Ele sunt experimentate insa si in anumite “judete” pentru a li se urmari efectele.

La Shanghai, de exemplu, un cuplu in care ambii parinti sunt copii unici are dreptul la doi copii. Un regim special au si multe zone rurale. Daca primul copil e fata familia poate primi dreptul de a avea inca un copil.

O regiune experimentala interesanta e “judetul” Yicheng din provincia Shanxi. Virsta minima de casatorie in Yicheng e de 23 de ani la femei si de 25 de ani la barbati.

Femeile au dreptul sa aiba primul copil dupa virsta de 24 de ani. Familiile din Yicheng pot avea si un al doilea copil cu conditia ca mama sa-l nasca inainte de a implini 30 de ani.

Explicatia acestei exceptii (mai ales partea cu primul copil abia dupa 24 de ani) e ca se urmareste limitarea cresterii populatiei prin limitarea generatiilor.

In situatia generala, de copil nascut de mama la 20 de ani, se pot aduna sub acelasi acoperis chiar 5 generatii. Prin cresterea virstei mamei numarul generatiilor traind paralel (in marea majoritate a cazurilor) este de 4.

Un efect pozitiv al permisiunii de a avea doi copii in judetul Yicheng este un raport al sexelor aproximativ normal. Raportul natural este de 103-105 baieti nascuti la 100 de fete. In Yicheng raportul este de 104/100. Pentru comparatie, din cauza avorturilor selective (daca parintii afla rapid ca bebelusul va fi o fata), raportul sexelor la nastere in China este de 118 baieti la 100 de fete.

Advertisements

6 Comments on “Un partid, o familie, un copil”

 1. b says:

  eu stiu ca legal nu e voie sa li se comunice sexul parintilor inainte de nastere.

  • @b
   Legal da, adica ai dreptate. De vreo citiva ani nu mai e voie. Asta e o parte din solutia prin care au reusit sa-si reduca sex ratio de pe la 120/100 la 118/100. E un program de stat in sensul asta pentru ca stiu si ei ca o sa aiba probleme peste vreo 7-10 ani din cauza ca “ei” n-o sa-si mai poata gasi -matematic vorbind- sotii. Prin 2030 in China o sa fie (sper sa nu ma insel) vreo 65 de milioane de barbati casatoribili (18-45) in plus fata de femei. Asta inseamna “import” de femei (Monica Gabor e doar deschizatoare de sosele). Doar ca tehnologia de aflare a sexului fatului e raspindita asa ca restul e chestie de bani sau pile. 118/100.

   Pe mine m-ar interesa insa mai mult daca am gresit (adica o critica constructiva) la partea cu nivelele din administratie. Ca, de exemplu, partea de “district” am remarcat-o doar la a treia verificare. Mie mi se pare ca am fost destul de corect insa daca am gresit m-as bucura sa ma corectezi (“provincie autonoma” vs. “regiune administrata special” cu rang de provincie – SAR) daca stii. Mai trec oameni pe aici interesati de Tibet, uiguri, mongoli, etc. si macar sa nu se ia dupa vreo timpenie pe care n-am intuit ca am scris-o.

   • Altfel, uite partea buna a comentariilor, in timp ce raspundeam tocmai mi-am dat seama ca o UE cu mai multe viteze are toate sansele sa functioneze. In anumite conditii. Asa ca nu prea inteleg de s-ar enerva Romania pentru ca are alt statut sau alta moneda in UE prin 2025 decit Franta sau Marea Britanie. Atita vreme cit isi vede de interesele sale.

   • b says:

    da ma uit pe wiki ( in mandarina, dar cred ca e mult info si in engleza) cred ca e ok in mare. nu uita ca si taiwanul( ca provincie) tine tot de prc. avem: 23 provincii, 5 zone autonome, 4 orase cu grad de provincie/guvernate direct, 2 zone administrative speciale, deci ies 34 de divizii administrative in total.

 2. dieta says:

  Experimentul demografic a redus şi dezechilibrul între nou-născuţi de sex masculin şi cei de sex femeiesc – iar estimările specialiştilor arată că în 2020 peste 24 de milioane de bărbaţi chinezi nu-şi vor găsi partenere. Zou Xuejin, sociolog în Shanghai şi bun cunoscător al experimentului Yincheng cere Guvernului de la Beijing relaxarea regulilor de control al natalităţii. Excepţie de la regula „unicului copil” impusă de liderul Deng Xiaoping fac şi regiunile în care trăiesc minorităţi etnice. Cuplurilor din oraşe le este permis să aibă doi copii dacă atât soţul, cât şi soţia, au fost copii singuri la părinţi. Totodată, cuplurile din mediul rural au voie să aibă doi copii daca primul născut este o fată.

 3. belgianca says:

  Eu zic ca pana in cateva zeci de ani masculii chinezi vor cauta femele in partile lumii unde raportul dintre femei si barbati e cu mult in favoarea primelor. Pana la urma tindem spre globalizare…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s