Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

VEDETI AICI :) J-31 INVIZIBIL


Un avion militar chinez prezentat ca fiind al doilea model de bombardier fara pilot a facut primul sau zbor. Conform AFP evenimentul confirma ritmul rapid de modernizare a Armatei Populare de Eliberare.

Aparatul cu fuselaj negru a efectuat miercuri un zbor de aproximativ 20 de minute si a aterizat fara probleme, a indicat un martor ocular, citat de cotidianul Global Times.

Imagini cu avionul Shenyang J-31 au fost postate pe site-uri specializate in informatii militare. Evolutia avionului a fost surprinsa deasupra provinciei Liaoning.

Potrivit Global Times, prototipul este de talie mai mica decit avionul spion J-20, al carui zbor inaugural a avut loc la inceputul anului 2011, mai devreme decit fusese prevazut, ceea ce i-a luat prin surprindere pe expertii occidentali.

Aparitia acestui gen de aparat demonstreaza ritmul repid de dezvoltare a armatei chineze. Avionul J-20 (cel din FOTO sus) a fost prezentat drept o replica chineza la avionul spion F-22A Raptor al armatei americane. Statele Unite sunt singura tara care detine un bombardier operational fara pilot.

J-31 ar putea echipa primul portavion chinezesc, “Liaoning”, care si-a incepout serviciu la 25 septembrie. J-31 este propulsat de motoare rusesti, iar acestea urmeaza sa fie inlocuite cu motoare fabricate in China, conform Global Times.

Ma indoiesc ca se va intimpla asta foarte rapid pentru ca, nu-i o glume, deocamdata China nu detine tehnologia necesara. Chiar recent s-a anuntat o suplimentare a finantarii programului de realizare a unor motoare de avion proprii. Au nevoie si in domeniul militar si in cel civil pentru ca transportul aerian se dezvolta extrem de rapid in China. Daca nu ma insel finantarea programului de constructie a unui motor propriu este de vreo 50 de miliarde de dolari.

China, a carei armata este cea mai numeroasa la nivel mondial, are al doilea buget militar dupã SUA. Bugetul creste in fiecare an intr-un ritm mai mare decit Produsul Intern Brut, ceea ce provoaca temeri in rindul tarilor vecine si la Washington.

Advertisements

2 Comments on “VEDETI AICI :) J-31 INVIZIBIL”

 1. b says:

  am fost la o prezentare recent si am retinut cateva lucruri:

  cand o putere politca si economica se extinde de-obicei apar probleme de adaptare a puterii care pierde din hegemonie si nu din partea celei care avanseaza (analiza istorica)

  datorita sea lines of communications (sloc) si a pietei de petrol china va proiecta putere militara in trei oceane in viitorul apropiat.(portavioane)

  port-avionul liaoning e mic si cu catapult, deci avioanele nu pot fi foarte grele.

  e trista toata doctrina militara de-a fi pregatit pentru orice envtualitate, un fel de dr. strangelove propagat in realitate. in afara de stramtoarea malacca si somalia si instabilitate in unele tari producatoare de titei nu e nevoie de atata militarism. o risipa de bani si energie si vieti.

  oricum industrializarea carbon-intensiva a chinei (planetei) si prezenta organizare globala cu granite politice arbitrare e nesustenabila si ineficienta. ne trebuie mai multa mobilitate si un fel de deep ecology.

 2. […] În primul rând, sub comunism nu am fi reuşit să facem ce au făcut chinezii pentru simplul motiv că nici la ei nu mai e comunism decât cu numele. Am citit chiar păreri că, în momentul actual, China ar fi mai aproape de fascism decât de comunism. Recte, e un stat totalitar care nu acceptă replică partidului conducător. Investeşte puternic în armată şi înarmare şi dacă nu mă credeţi, vă puteţi documenta aici , aici şi aici. […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s