Africa Asia calatorie China demografie dincolo de stiri economie explorer finante funny GUEST POST Jihad? mass-media politia sunetelor Romania tehnologie transport www

Constitutie PCC?


Cel putin 8% dintre candidatii pentru locurile de membri si membri supleanti ai celui de-al 18-lea Comitet Central al Partidului Comunist Chinez – PCC – si membri ai Comisiei Centrale pentru Disciplina au fost eliminati in cadrul alegerilor preliminare, informeaza Xinhua.

Listele provizorii cu numele candidatilor pentru locurile de membri si membri supleanti ai noului CC al PCC si ai noii CCD au fost aprobate la cea de-a treia reuniune a prezidiului celui de-al 18-lea Congres National al PCC, in cursul zilei de marti dimineata, 13 noiembrie.

STOP: Povestea asta de mai sus e o traducere AFP care preia Xinhua. Daca joia trecuta, pe 8 noiembrie, era plin in presa romaneasca de specialisti in China (doar pentru ca stiau franceza sau engleza si puteau traduce o stire) mai nou pare ca s-au prins ca povestea nu e chiar atit de simpla. Adica macar se abtin sa scrie daca tot nu stiu ce se intimpla.

Mai apar prostii (vezi cu un click aici) insa nu e de condamnat. Adica sunt chestii de atentie/experienta. Asa ca nu e o critica, e de inteles.

Doua link-uri primite de la un cititor – cu experienta relevanta in ceea ce priveste China – explica destul de bine dificultatea de a intelege si apoi a relata (“tradus” in cultura occidentala) Congresul PCC. Asta daca le si cititi. Unul e aici si inca unul il aveti aici. Asa ca, da, oamenii care gresesc nu sunt neaparat de criticat. Macar sunt interesati de subiect…

La ce ne putem astepta in zilele urmatoare? Miercuri, 14 noiembrie, se incheie Congresul care ii alege pe cei vreo 370 de membri ai Comitetului Central al PCC. Noul Comitet Central se va intruni joi si va alege noul Birou Politic (24 de persoane) din rindul carora vor fi desemnati membri Biroului Premanent al CC al PCC. Biroul Permanent este acum format din 9 membri insa exista zvonuri credibile ca va fi redus la 7 persoane. Intr-o astfel de situatie nu stiu ce se va alege de analiza asta. Oricum la partea cu “dinastiile la conducere” din subtitlu/sumar s-a renuntat intre timp…

Deci, joi su vineri sau simbata (probabil joi) va intra intr-o sala in care va fi o armata de jurnalisti Xi Jinping, noul secretar general al PCC. El va fi urmat de un sir de 6 sau 8 persoane. Abia atunci se va sti cu adevarat cine conduce PCC.

Se pare ca Hu Jintao va renunta tot acum la functia de presedinte al Comisiei Militare Centrale a PCC, adica de comandant al Armatei Populare Chineze. In cazul in care se confirma informatia e ceva neobisnuit. Predecesorul lui Hu, Jiang Zemin, a pastrat postul asta inca doi ani dupa ce Hu Jintao preluase conducerea PCC si – ulterior – a Chinei.

Foarte probabil in Biroul Permanent vor fi suficienti oameni de incredere ai lui Hu Jintao si Jiang Zemin astfel incit celor doi sa nu le fie teama ca nu pot interveni eficient in cazul in care Xi Jinping ar face prea multi pasi si prea rapizi intr-o directie sau alta.

Revenind la stirea Xinhua preluata de AFP…

Alegerile preliminare de marti au fost efectuate sub supervizare in concordanta cu metodele alegerile adoptate la Congres. Rezultatele alegerilor preliminare sunt valide, potrivit celei de-a treia reuniuni a prezidiului. Alegeri oficiale vor avea loc miercuri dimineata.

Partidul Comunist Chinez a adoptat sistemul alegerilor preliminare la cel de-al VIII-lea Congres, in 1956. In 1987 aceste alegeri preliminare s-au desfasurat pe baza unui sistem electoral competitiv. (zici, AFP? Eu le-as descrie ca “alegeri dirijate”).

Potrivit Constitutiei PCC, procedura de alegere in care numarul candidatilor este mai mare decit cel al persoanelor ce urmeaza sa fie alese poate fi folosita atit direct in alegeri oficiale, cit si in alegeri preliminare pentru a elabora o lista a candidatilor in vederea alegerilor oficiale.

Constitutie PCC? Cred ca Statut e mult mai apropiat de ceea ce intelegem noi printr-un astfel de regulament/document.

Advertisements

One Comment on “Constitutie PCC?”

 1. b says:

  china daily show e pamflet, dar e scris din comunitatea corespondentilor/china watchers si e absolut “valabil”. cine vrea sa inteleaga miscari recente poate cumpara e-bookul lui John Garnaut.

  meanwhile:

  http://chinaoutlook.scmp.com/zh-cn/article.php?ArticleID=1000044088&OtherID=1000044089&Section=topstory

  scmp pronosticheaza:

  standing committee of political bureau
  xi jin ping- sec gen.
  li ke qiang premier
  zhang de jiang
  yu zheng sheng
  liu yun shan
  zhang gao li
  wang qi shan

  vice premieri zhang gao li, liu yan chang, wang yang, chen de ming

  lideri locali: beijing guo jin long, wang an shun
  shanghai han zheng, li hong zhong
  tianjin sun chun lan, he li feng
  chongqing sun zheng cai, tu guang shao
  guangdong hu chun hua, zhu xiao dan


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s